Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Ulvaeus skarpa kritik mot pojkbanden

Foto: Jan Wiriden

Med en vecka kvar till premiär gjorde Björn Ulvaeus, 69, återtåg till födelsestaden Göteborg för att se slutrepetitionerna av "Kristina från Duvemåla".

Och han är mäkta imponerad av uppsättningen – mindre imponerad är han av delar av musikindustrin i dag.

– Det här med att sätta ihop ett pojkband och att man "behöver en blond", det är för mig helt främmande. Jag förstår det inte, säger han till GT.

Det var 18 år sedan som Göteborgsoperan satte upp "Kristina från Duvemåla" första gången. Om en vecka händer det igen och under fredagen var Björn Ulvaeus, 69, på plats för att titta på repetitionerna.

– Det är konstigt, det är som om det var i går som vi var hör förra gången. Det är så himla nära, även om det var så lång tid sedan. Det som är så fint är att vi får möjligheten att göra det här igen, säger han.

Inga manér

Han är mäkta imponerad av både huvudrollsinnehavarnas insats och resterande delen av ensemblen. Och det är naturligheten i deras röster som får Hisingssonen på fall.

Till skillnad från många andra stjärnor inom musikvärlden, som är så pass skolade för att passa in i en mall att det genuina försvinner.

– Man ska inte skaffa sig manér och ta bort sig själv. Rösten ska vara naturlig, organisk och inte skolad för just det man gör. Peter Jöback var vi tvungna att jobba en hel del med förra gången. För att få fram hans naturlighet.

Längtar efter publiken

Björn Ulvaeus berättar sedan att han har svårt för att människor inom musikindustrin tuttas ihop helt oberoende av hur de funkar musikaliskt. Han tar upp exemplet med pojkband som alla ska passa in i en mall som kan bero på såväl hårfärg som klädstil.

– Jag fattar det inte. Sen finns det så många som sjunger utan att veta vad de sjunger om.

Robert Noack och Maria Ylipää spelar huvudrollerna Karl Oskar och Kristina, vilket de också gjort tidigare på Svenska Teatern i Helsingfors.

– Nu längtar man mest efter publiken, så att man har någon att sjunga för, säger de båda inför premiären.

Kristina från Duvemåla

Originalmusikal av Björn Ulvaeus och Benny Andersson med orkestrering av Anders Eljas och manus av Carl Johan Seth, Lars Rudolfsson och Jan Mark.

Manuset till "Kristina från Duvemåla" baseras på Vilhelm Mobergs "Utvandrarna"-triologi från 50-talet. Och urpremiären av musikalen tog plats på Malmö musikteater 1995 med Helen Sjöholm, Peter Jöback, Anders Ekborg och Åsa Bergh i huvudrollerna.

Uppsättningen spelade även på Göteborgsoperan 1996 och på Cirkus i Stockholm 1997.

I februari 2012 hade "Kristina från Duvemåla" premiär på Svenska teatern i Helsingfors i Finland. Därifrån är huvudrollsinnehavarna Maria Ylipää (Kristina), Robert Noack (Karl Oskar), Oskar Nilsson (Robert) och Birthe Wingren (Ulrika) hämtade för uppsättningen på Göteborgsoperan som har premiär 25 oktober.