Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Birgitta stoppas från Hela Sverige bakar

Birgitta Rasmusson, 80, sitter i karantän i huset utanför Ljungskile.
Foto: ANDREAS LUNDBERG/TV4
När succéprogrammet ”Hela Sverige bakar” snart börjar spela in sin nionde säsong står kakdrottningen Birgitta Rasmusson utanför.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Årets säsong av TV4-programmet ”Hela Sverige bakar” blir utan folkkäre domaren och kakdrottningen Birgitta Rasmusson, 80.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Årets säsong av ”Hela Sverige bakar” blir utan folkkära domaren Birgitta Rasmusson, 80.

Hon stoppas på grund av coronapandemin och sin ålder.

– Det är svårt att säga hur det blir utan mig. Jag har blivit hela Sveriges kakdrottning och det är inget jag kan fatta att jag som vanlig människa har blivit, säger Birgitta Rasmusson.

När nionde säsongen av det populära TV4-programmet ”Hela Sverige bakar” snart spelas in står kakdrottningen Birgitta Rasmusson utanför.

Anledningen: Hon är 80 år och därmed i riskgrupp för att smittas av coronaviruset.

– Det är tänkt att börja spelas in i mitten av maj och det är många involverade. Inte minst tolv deltagare från hela landet. Jag vet att alla lever dag för dag om hur det blir, säger Birgitta Rasmusson.

Stoppas från TV4-programmet

I mitten av mars satte sig Birgitta Rasmusson i karantän i sitt hus i Restenäs utanför Ljungskile i Uddevalla kommun, där hon också är född och uppvuxen. Några veckor senare fick hon ett tråkigt besked, vilket P4 Väst var först med att rapportera om.

– De ringde upp och förklarade att de tagit beslutet om att jag inte får vara med i årets säsong av ”Hela Sverige bakar”. Det kändes märkligt. Efter att ha varit storstjärnan och viktigpanna var almanackan plötsligt tom och tråkig.

Hon vill inte spekulera i hur programmet blir utan henne.

– Det är svårt att säga hur det blir utan mig. Jag har blivit hela Sveriges kakdrottning och det är inget jag kan fatta att jag som vanlig människa har blivit. Jag tror inte det är så bra för programmet, för många har frågat hur det blir utan mig. Men vi har många andra duktiga programledare, säger Birgitta Rasmusson.

Birgitta Rasmusson är inte sysslolös i karantän.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Jag bryter inte ihop”

Under sin sex veckor långa karantän har Birgitta Rasmusson däremot inte gått sysslolös.

– I karantän får jag hjälp med att handla och som tack hänger jag ut ett bakverk på handtaget. Jag bryter inte ihop under karantän, men det är väldigt synd. Jag är helt med att man måste hålla oss ifrån varandra och vidta dessa åtgärder, men det känns någonstans som att man blivit omyndigförklarad, säger hon.

Bakintresset har hon haft i hela livet.

– Jag tror bakintresset kommer följa mig till mitt sista andetag. Det var när jag var sex, sju år som jag bläddrade i mammas bakböcker och bad om att få baka något. Det första jag någonsin bakade var en sockerkaka och jag var mäkta stolt, säger Birgitta Rasmusson.