Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bill Clinton glömde bort det norska kungaparet

Det här är den norska kungafamiljen
Norges kungapar firar i år 30 år på tronen.
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Bill Clinton glömde bort det norska kungaparet när de skulle komma på besök i Vita huset 1995.
Foto: SEBADELHA JULIE/ABACA / STELLA PICTURES/SEBADELHA JULIE/ABACA

När Norges kungapar, Harald och Sonja, besökte USA och Vita huset 1995 kom det ingen president och tog emot dem.

Bill och Hillary Clinton hade glömt bort kungen och drottningen, skriver NRK.

Vilket den före detta presidenten själv erkänner i en videohälsning som skickats med anledning av att Harald har suttit 30 år på tronen. 

I januari var det 30 år sedan Harald blev kung i Norge och Sonja blev drottning. I samband med jubileet har den före detta presidenten i USA, Bill Clinton, skickat en hälsning.

– Jag tackar ers majestäter för att ni troget representerat ert land på bästa sätt i 30 år och skickar mina hjärtliga gratulationer till dem och till alla i Norge och önskar fortsatt god hälsa, lycka och framgång, säger Clinton i klippet, enligt NRK.

När de tre träffades 1995 inträffade också något som amerikanska medier beskrev som ”pinsamt”.

Kungen: ”Det var inte bra” 

Bill Clinton och USA:s första dam, Hillary, glömde bort att de norska kungligheterna var på besök, så det fanns ingen där för att ta emot dem när kungaparet anlände till Vita huset i Washington. 

– De kom springande. Och sedan gled det ur mig när jag hälsade på dem och jag sa ”Välkommen till Vita huset!” Det var inte bra, har kung Harald sagt om händelsen i serien ”Rex-faktor – kongeparets reiser for Norge”.

– Det är något som glider ur mig av och till. Men de tog det väldigt snyggt. Det blev en lättad stämning efteråt, sade kung Harald i programmet.

”Det är sant det som kungen säger” 

Bill Clinton bekräftar i klippet att händelsen ägt rum och beskriver besöket som trevligt.

– Det är sant det som kungen säger, det var mycket som hände i Vita huset den dagen vi skulle mötas och det var lite förvirrat i början. Men jag minns hur älskvärda både kungen och drottningen var, de tog det med gott humör och det blev ett väldigt trevligt besök, säger Clinton.

Faktumet är att både familjen Clinton och kung Harald har bott i vita huset, kungens mamma, kronprinsessan Märtha tog barnen och flydde till USA under andra världskriget något de båda pratade om under statsbesöket, skriver NRK.

Se också: 

Norges kung Harald har haft flera hälsoproblem de senaste åren, i september 2020 blev han inlagd på sjukhus