Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Betlehem Isaak säker: ”Ja, min pappa lever”

I måndagens ”Sommar i P1” berättar Betlehem Isaak, 26, om saknaden och minnena av pappan som fängslades i Eritrea för 18 år sedan. Hon slår också fast att Dawit lever.
Betlehem Isaak sommarpratar måndag 6 juli i P1.Foto: LINA ARVIDSSON / SVERIGES RADIO
Betlehem Isaak framför Free Dawit-loggan.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I måndagens ”Sommar i P1” berättar Betlehem Isaak, 26, om saknaden och minnena av pappan som fängslades i Eritrea för 18 år sedan.

Och i programmet slår hon fast:

– Sanningen är den att Dawit Isaak är vid liv. Ja, min pappa lever.

Ett påstående som hon inte får utveckla närmare på grund av ”den tysta diplomatin”, förklarar hon.

Betlehem Isaak är dotter till den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak som suttit i eritreanskt fängelse i 18 år. Han greps av Eritreas säkerhetspolis och anklagades för brott mot landets säkerhet.

Hennes sommarprat i P1 handlar om Sverige och Eritrea och om rasism och händelser hon råkat ut för. Som när hon säger att hon blev indragen i en polisbil och en polis drog hennes huvud bakåt och sa ”nu ska du känna hur din pappa har det i containern i ditt negerland”, innan han sparkade henne ut ur fordonet.

Svensk-eritreanen Dawit Isaak har suttit 18 år i fängelse i Eritrea.

Men det handlar också om pappan som hon fått växa upp utan. Om minnena av honom, av kramarna hon fick när han hämtade henne på förskolan i Asmara, Eritreas huvudstad. Hur han alltid stod upp för sina barn, hur han uppmuntrade dem att läsa böcker.

Spelade upp videoklipp med pappan

Betlehem Isaak säger i programmet att hon aldrig i sina ”vildaste drömmar” hade trott att det skulle ta så lång tid utan att hon skulle få se sin pappa. Senaste gången var på ett fängelsesjukhus i Eritrea 2002.

– Under många år tvingade jag mig själv att spela upp gamla videoklipp för att minnas hur hans röst låter, åtminstone var tredje månad. Jag var tvungen att hålla fast vid något som var verkligt. I de stunderna var vi tillsammans, berättar hon i ”Sommar i P1”.

Hon konstaterar att hon många gånger varit besviken på Utrikesdepartementet i Sverige och hur de hanterat pappans fall.

– Men den tysta diplomatin pågår fortfarande, säger hon.

Betlehem Isaak berättar också i sitt sommarprogram att hon de tre senaste åren gått sin egen väg och fört dialog och byggt relationer med politiker och organisationer internationellt.

”Relationerna med Eritrea har blivit bättre”

– I samband med det uppfattar jag att arbetet med den tysta diplomatin hos UD har förändrats. Jag vill tro att relationerna med Eritrea har blivit bättre, säger hon och fortsätter:

– I Eritreas ögon har Sverige, i hanteringen av Dawit-fallet, setts som fegisar som bett andra länder göra arbetet åt dem. Jag vill att Sverige ska stå sig starkt internationellt. Om Sverige skulle lyckas lösa fallet Dawit Isaak hade landets anseende i världen gynnats oerhört.

Hon förklarar att hon bett UD om dokument som kan visa vad som gjordes mellan 2001 och 2004 som hon menar är ”de känsligaste åren”, då hon ”tror en verklig lösning hade kunnat uppnås”.

– Sedan har jag funderat på om det kan vara så att UD inte försökte alls. I dag säger UD att pappas fall är det fall som det läggs mest resurser på.

”Ja, min pappa lever”

Trots att hon i sin bok ”Jag är Betlehem Isaak” beskrivit sina mörka tankar om att pappan kanske inte längre finns kvar, att han bara skulle leva i hennes minne, så vill hon i sitt sommarprogram berätta:

– Sanningen är den att Dawit Isaak är vid liv. Ja, min pappa lever. Hur jag vet det? Det är här den tysta diplomatin kommer in. Jag kan och får inte säga mer.

I lördags gick Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit, ut med uppgifter som bekräftar Betlehem Isaaks påstående.

– Enligt min kontaktkedja i Eritrea är det till 99,9 procent bekräftat att han lever, säger Leif Öbrink.

Många har frågat

Betlehem Isaak säger till GT att det känns bra att avsluta programmet med att berätta att pappan lever.

– Det är skönt att kunna få säga någonting, att jag kan berätta om det. Det är många som frågat och tvekat, och jag tycker det är bra att jag faktiskt kan säga det, säger hon och tillägger:

– Jag ville ha med det sist i programmet, för jag ville avsluta med något positivt.

Betlehem Isaak vill i övrigt inte kommentera uppgifterna om pappan. 

Sommar i P1 med Betlehem Isaak släpps som podd 6 juli klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Spenderade en natt i specialbyggd cell för sin pappa Dawits frigivande. Tv-klipp från 2015.