Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergakungen har anställt 20 personer

Biografchef Martin Leijonborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Det har varit många och långa månaders väntan för flera näringsidkare i pandemin. 

Men inför att restriktionerna släpper på onsdagen har biograf Bergakungen slagit rekord i antal sålda förköpsbiljetter – och 20 personer har anställts. 

– Äntligen! Det här har vi längtat efter, säger biochefen Martin Leijonborg. 

Är ryktet om biografernas död överdriven? 

I pandemin har det påståtts att biografkulturen fasats ut till förmån för streaming och andra bekvämligheter. Men frågar man Martin Leijonborg på biograf Bergakungen är det positiva vindar som blåser. 

– Det har varit tråkigt att inte kunna ta emot gäster, vi är ju en av Sveriges största biografer och det har varit tomt. Men det ska bli kul att välkomna folk tillbaka igen och vi har faktiskt haft slutsålt på imax de senaste veckorna. 

Slutsålt har dock inneburit att det varit ett hundratal platser lediga – restriktionerna har ju gjort att endast ett fåtal kan släppas in på ett smittsäkert sätt. 

Anthony Hernandez Häggmark poppar popcorn inför den 29 september.
Foto: HENRIK JANSSON
Jessica förbereder inne på lagret.
Foto: HENRIK JANSSON

Slutsålt inför Bond

Men när den nya Bondfilmen har premiär på onsdagen är förköpsbiljetterna slutsålda. Och 20 personer har anställts i biografen. 

– De som jobbade här tidigare har fått andra jobb när vi inte kunde ha öppet. Det är ju oftast studerande som jobbar på biografer eller extrapersonal på helger och kvällar. Nu har vi anställt 20 nya personer och har inne extrapersonal inför öppningen. Det känns väldigt kul. Det är så här det ska vara med bio, säger Martin Leijonborg. 

Precis som många andra näringsidkare räknas en rusning när det blir fritt fram att gå på idrott, kultur och andra evenemang. 

Men vissa säkerhetsåtgärder kommer att vara kvar. 

– Det är renlighetsrutiner som vi alltid haft och som vi inte ändrar när pandemin är slut, säger Martin Leijonborg. 

Lars Bengtsson 70, Mait Bengtsson 69, och barnbarnet Hampus 5 ser fram emot att Filmstaden öppnar upp. Restriktionerna släpps den 29 September.
Foto: HENRIK JANSSON
Christian med dottern Alice och farmor Anne gick på bion dagen innan restriktionerna släppte.
Foto: HENRIK JANSSON
Inför Bondfilmen är förköpsbiljetterna slut.
Foto: HENRIK JANSSON