Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bengtzings nya jobb: Catering och ljudböcker

Linda Bengtzing medverkade första gången i melodifestivalen år 2005. Totalt har det blivit hela sju framträdanden.
Linda Bengtzing är historisk med sina sju framträdanden på Melodifestivalen. Senast i år med låten ”Alla mina sorger”.
Foto: OLLE SPORRONG
Men i takt med att coronapandemin har spridits har det inte blivit några fler spelningar. Linda Bengtzing har inte tagit ut lön sedan i december.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Hon har bland annat fått arbeta på en cateringfirma, och i dag pratar hon in ljudböcker: ”Det har varit ett av de mest turbulenta åren i mitt liv”.
Foto: Stella Pictures

Linda Bengtzing är historisk med sina sju framträdanden i Melodifestivalen.

Men coronapandemin har slagit hårt mot Mellostjärnan som tagit jobb i sin kompis cateringfirma.

– Det har varit ett av de mest turbulenta åren i mitt liv, säger Linda Bengtzing.

Sångerskan Linda Bengtzing, 46, har rekordet för den artist som medverkat flest gånger i Melodifestivalen – hela sju gånger.

Hon är känd för schlagerhits som bland annat ”Alla flickor”, ”Jag ljuger så bra” och ”Hur svårt kan det va?”. I år är hon också aktuell med två nya låtar ”Äntligen” och jullåten ”Home For Christmas”.

– Jag har nog aldrig varit så produktiv som jag har varit under de senaste fyra månaderna. Jag har hunnit släppa två singlar på kort tid, och det har aldrig hänt innan. Jag jobbar sju dagar i veckan, säger Linda Bengtzing.

Bengtzing: ”Ett av de mest turbulenta åren i mitt liv”

Men efter framträdandet i Melodifestivalen 2020 skulle livet bli helt annorlunda för schlagerstjärnan.

– Det har varit ett av de mest turbulenta åren i mitt liv. Jag har upplevt så mycket roligt och tagit mc-körkort och övervunnit rädslor. Året har varit helt fantastiskt på många sätt, men sedan kommer man över på det här med corona, säger Linda Bengtzing.

Nöjesbranschen har drabbats hårt och i princip alla artister har blivit av med sina jobb. Linda Bengtzing var en av många som sökte ekonomiskt bidrag hos Kulturrådet tidigare i år. Mellostjärnan beviljades 307 500 kronor till sitt bolag.

Hon har tidigare berättat hur hon känt sig stressad över att faktiskt vara arbetslös.

– Min revisor är ju inte jätteglad direkt. Ekonomiskt har detta varit en katastrof för mig. Sedan får folk gissa hur mycket de vill, men det är en katastrof. Jag saknar min publik men samtidigt väljer jag att se det positiva i det. När jag får se dem igen har jag fler låtar och ett större självförtroende, utvecklar Linda Bengtzing.

Tog jobb på cateringfirma

Linda Bengtzing har bland annat börjat måla under pandemin och hon ställer ut sina tavlor på nätet. Målet är att ha en egen konstutställning när pandemin är över. 

Linda Bengtzing uppträdde i årets Melodifestivalen med låten ”Alla mina sorger”.
Foto: OLLE SPORRONG

Vad gjorde du när du blev arbetslös? Fick du inte panik?

– Det gick väldigt snabbt innan jag hade skaffat mig ett nytt jobb. Jag kontaktade min kompis som driver en cateringfirma och fick jobb där. Jag har stått och serverat och lagat mat med hårnät och hela köret. Allt ifrån smörgåstårtor till kallskuret.

Hur har det varit? Att gå från artistlivet och schlager, till det? 

– Jag har varit väldigt öppen, jag har barn och bor i Stockholm och kan inte jobba på en affär i Bromma direkt. Då kollapsar min familj. Då skulle jag ha nappat på ännu fler förslag, men jag får göra det jag kan.

Linda Bengtzing berättar att hon inte har tagit ut lön från sitt bolag sedan i december i fjol. 

Fått använda sig av bröllopspengarna

Hon har bland annat fått använda sig av sparpengarna från hennes och sambon Peter Ståhlgrens bröllopskonto.

– Jag hade inte klarat mig utan dem i dag. Vad ska jag göra? Kan jag inte ta ut lön innebär det att jag står med noll kronor när räkningarna ska betalas. Då åker sparkontona först. Men det kommer inte räcka länge till. Man oroar sig... Oron tillsammans med den dödliga sjukdomen är det värsta, säger Linda Bengtzing.

Linda Bengtzing med sambon Peter Ståhlgren.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

I dag har hon dock mer tid för sin familj och hon har på bara några månader hunnit köra 1 000 mil på motorcykel. 

– Att få finnas där för min familj, det är fantastiskt. Det är väldigt givande och hjälper mig igenom den här perioden, säger Linda Bengtzing.

Insikten när Adam Alsing gick bort

Hon berättar om ögonblicket då hon förstod att covid-19 inte bara var en ”vanlig influensa”.

– Dels var det när alla jobb försvann inom loppet av några dagar bara. Men sen kom smällen när Adam Alsing gick bort. Jag vet mycket väl vem Adam Alsing är och vi har haft en fin kontakt. Där kom första verkligheten att det inte var på låtsas. Det var som att dra ur kontakten från en lampa, säger Linda Bengtzing.

Adam Alsing blev 51 år gammal.
Foto: ERIK SIMANDER/TT

Linda Bengtzing har, utöver cateringjobbet och målandet, även hittat ett ytterligare jobb – som röst i ljudböcker.

– Jag har fått möjligheten att läsa in böcker för förlag som sedan hamnar på Storytel, där ljudböcker finns. Det kör jag på helhjärtat nu, säger Linda Bengtzing som fått ett nyvunnet självförtroende mitt i pandemin.

– Jag har förstått att jag är mer än en artist. Jag är mer än ett känt ansikte som sjunger schlagerlåtar. Jag duger som jag är, även när jag inte står på scen, säger hon.

Se mer:

Arkivklipp: Hennes senaste framträdande på Melodifestivalen tog henne inte hela vägen dock.LÄS MER: GES-arrangören vägrar betala tillbaka biljettpengar – köpte ö (PREMIUM)