Bengt Alsterlinds liv som pensionär – efter ”Hajk”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bengt Alsterlind ledde programmet mellan 1971 och 2003.
Foto: SVT
Bengt Alsterlind i ett avsnitt av Hajk från 1986.
Foto: SVT

Bengt Alsterlind, 77, är känd för flera generationer som programledare för ”Hajk”. 

Mellan 1971 och 2003 kunde barn och ungdomar se honom tipsa om allt mellan ubåtsmackor och knäppnötter.

I dag är han förutom pensionär en del av en musikalisk trio med Ingvar Karlsson och Anders Kyrkander men som för de flesta andra musiker har de just nu inga spelningar. 

– Det har varit roligt, att se att folk är glada och trivs. Då trivs en själv också, säger han. 

För de som var barn och ungdomar mellan 1971 och 2003 kunde Bengt Alsterlind ses ge tips om det ena och det andra i SVT och programmet ”Hajk”. 

Hälsningsfrasen ”Tjipp” förknippades starkt med programmet som lärde ut hur man kunde göra en egen säckpipa och ett litet jetflyg av en ballong, bland mycket annat.

Trots att det gått 17 år sedan programmet lades ner blir Bengt Alsterlind igenkänd, men inte av de födda senare än på 90-talet.

 – Jag gjorde runt 100 inslag för Aftonbladet för något år sedan om hur man tryckte sin egen T-shirt och sådana grejer, men det är fortfarande så att det är väldigt många. Men de yngre människorna, det gör mig lite full i skratt, de känner igen ,mig från små roller från filmer. De har ingen aning om vad Hajk är, säger han och fortsätter:

– Programmet var i många år och de flesta som såg var en 10-11 år, så det var många generationer. 

”Var många generationer” 

Under de senaste åren har pensionären Bengt Alsterlind hållit sig sysselsatt, han har bland annat varit konferencier och arbetat med annan underhållning.

Men sin mesta tid har han lagt på en musikalisk trio med Ingvar Karlsson, grundare till Sven Ingvars, och Anders Kyrkander som spelat ett par gånger i veckan på olika platser i landet. 

– Vi spelar allt möjligt, det är Sven Ingvars, gammal schlager, Gunde Johansson. Det har fyllt tillvaron mer än väl. Och det har varit roligt, att se att folk är glada och trivs. Då trivs en själv också. 

Fått ge upp innebandy 

Trions spelningar har likt alla andras blivit inställda med anledning av coronapandemin. Men sjukdomen har Bengt Alsterlind klarat sig ifrån.

– Nej inte som jag vet. Jag är ju över 77 år nu och tillhör någon riskgrupp även om jag känner mig frisk och kry. Så jag hoppas att jag slipper. Jag väntar på att bli vaccinerad, säger han. 

Förutom att det inte blir några spelningar just nu så har Bengt Alsterlind också fått ge upp innebandy-träningar, något han gjort i 50 år, sedan sporten introducerades i landet i slutet på 60-talet, berättar han.

– Det får jag avstå från för första gången i mitt liv, vi är ett gäng som spelat regelbundet. Jag tycker det är en uppoffring, innebandy är väldigt kul.  

Se även: Hummern sålden för 34 000 kronor

Tidigare i veckan hölls den traditionella auktionen på Göteborgs Fiskauktion där årets första hummer säljs till högstbjudande. Den första hummern gick för hisnande 34 000 kronor.