Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Artist satt häktad – var internationellt eftersökt

Så många brott anmäldes i Sverige ifjol
Artisten dömdes till sex års fängelse i Grekland för grov utpressning.
En svensk man med ett förflutet som framgångsrik artist satt förra veckan häktad i Göteborg. Detta sedan det gått ut en internationell arresteringsorder eftersom nöjesprofilen dömts för grov utpressning i Grekland.Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP

En svensk man med ett förflutet som framgångsrik artist satt förra veckan häktad i Göteborg.

Detta sedan det gått ut en internationell arresteringsorder eftersom nöjesprofilen dömts för grov utpressning i Grekland.

– Men mannen är släppt nu sedan efterlysningen dragits tillbaka av grekerna. Jag är oerhört irriterad över detta, säger Jonas Arvidsson åklagare vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet i Göteborg.

Ärendet i sig är gammalt. Det handlar om en tvist om pengar i storleksordningen en miljon kronor i början av 2000-talet.

Han ska ha pistolhotat en person för att komma över pengarna och efter ett antal turer dömdes den svenske mannen mot sitt nekande i Grekland till sex års fängelse 2010.

Den grekiska brottsrubriceringen är grov utpressning.

Men mannen var inte på plats under förhandlingarna och har inte varit på besök i landet sedan domen föll 2010. Den överklagades och fastställdes 2011.

Därefter hände ingenting på åtskilliga år förrän Grekland skickade ut en internationell arresteringsorder av artisten. Den gick ut i hela EU och för några veckor sedan, den 5 maj, greps mannen i sitt hem i Sverige. 

Häktades och släpptes

Den 9 maj häktades mannen efter förhandlingar i Göteborgs tingsrätt och åklagare Jonas Arvidsson förberedde ett överlämnande till Grekland av artisten.

Mannen satt häktad över förra helgen. I måndags överklagade mannen via ombud häktningen.

Men de märkliga turerna fortsatte och i tisdags släpptes mannen.

– Det visade sig att arresteringsordern från Grekland var återkallad. Jag blev lika förvånad som frustrerad. Både vi, polis och tingsrätt hade lagt ner en massa arbete. Det allvarligaste är ändå att vi frihetsberövade en person helt i onödan, säger åklagare Jonas Arvidsson.

Fick du någon förklaring till återkallandet av arresteringsordern?

– Nej, och det irriterar mig mycket. Jag tog kontakt med den svenska avdelningen av Eurojust i Haag som sköter juridiska samarbeten inom EU för att via dem be grekerna om en förklaring.

– Men någon sådan har jag ännu inte fått och jag förväntar mig inte att få någon heller, dessvärre. Jag tycker man borde kräva en förklaring, sånt här är inte alls bra för samarbetet inom EU.

Mannen satt häktad vid Göteborgs tingsrätt, men släpptes senare.Foto: ROBIN ARON

Nekar till brottet i Grekland

Polisen höll flera förhör med nöjesprofilen när han greps.

I ett första förhör utan försvarare närvarande medger han att han vet att han dömts för utpressning men hävdar att domen byggde på falska anklagelser.

Några timmar senare förhördes mannen igen, då med ett juridiskt ombud närvarande:

– Jag är i chocktillstånd. Jag pratade med min försvarare i Grekland förra året och fick då information att brottet skulle preskriberas 2025 om jag höll mig borta. Jag fick också veta att om jag betalade 16 000-17 000 euro så är det borta.

Men enligt dokumenten som följde med den internationella arresteringsordern går preskriptionstiden ut först 2031.

GT har förgäves sökt nöjesprofilen. Hans juridiska ombud har skriftligen meddelat att han inte uttalar sig i ärendet.

 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige