Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inte rädd – jag har redan dött en gång”

Peter Harryson på sjukhus i 15 veckor: ”Var död”
Peter Harryson är inte rädd för att bli svårt sjuk i covid-19. ”Jag dog i december 2018. Jag är inte rädd för det längre. Jag har varit där och gjort det en gång. Det var inte några svårigheter.”
Foto: HENRIK JANSSON
Robert Wells, Peter Harryson och Anders Berglund i SVT:s ”Så ska det låta” 2003.
Foto: SVT
Peter Harryson med hustrun Lotta.
Foto: TOMMY HOLL/IBL
”Vi veckohandlar och är ute och går då och då”, säger Peter Harryson om sina dagar.
Foto: HENRIK JANSSON

Turné och spelningar har fått ställas in. Likaså flera efterlängtade resor.

Peter Harryson håller sig mest hemma i coronatider – men trots att han är en riskgruppsperson är han inte särskilt orolig för smittan.

– Inte ett skit. Jag dog i december 2018. Jag är inte rädd för det längre. Jag har varit där och gjort det en gång. Det var inte några svårigheter, säger han.

Harryson på sjukhus i 15 veckor: ”Var död”

Det har gått ett år sedan folkkäre skådespelaren och tv-personligheten Peter Harryson fick komma hem igen till lägenheten i Linnéstaden i Göteborg efter att ha vårdats på sjukhus i 15 veckor.

Det har varit en lång väg tillbaka och han kan fortfarande inte ge sig ut på några längre promenader.

I december 2018 drabbades han av en svår blodförgiftning och på det följde lunginflammation, njursvikt och hjärtstopp.

– Jag var död. Jag dog på sjukhuset. Men de fixade till det, har Peter Harryson tidigare berättat.

I vår skulle han ha åkt på Sverigeturné med ”Så ska det låta”-kompisarna Robert Wells och Anders Berglund. Nu är premiären i Skövde framflyttad till 17 september. 

Peter Harryson och hustrun Lotta undviker sociala kontakter och håller sig mest hemma på grund av coronaviruset. 

– Det fungerar det också. Vi veckohandlar och är ute och går då och då. Jag måste ju röra på mig, men det blir inte i någon större utsträckning, säger han.

Anders Berglund, Peter Harryson och Robert Wells, har fått skjuta upp ”Originalet på turné”. Ny premiär är planerad till 17 september i Skövde.
Foto: Rosa Sundahl

”Inte orolig ett skit”

Peter Harryson konstaterar att barn och barnbarn bor i Stockholm och att han ändå inte träffar dem så ofta. ”Men vi pratar i telefon varje dag”.

Han känner ingen oro för att bli smittad förklarar han.

– Nej, jag är inte orolig ett skit. Jag är fatalist. Händer det så händer det. Det går inte att göra så mycket åt mer än att försöka hålla sig isolerad, säger han och tillägger:

– Jag förstår folks oro och ängslan. Men jag dog i december 2018. Jag är inte rädd för det längre. Jag har varit där och gjort det en gång. Det var inte några svårigheter. Sedan tycker jag att, eftersom de räddade mig till livet, så kan jag inte bara gå och dö nu efter ett år. Jag måste hänga med i tio år till minst, som tack för att de gjorde det. Annars har de ju jobbat förgäves. Det tycker jag vore synd.

Födelsedagsmiddag med rysk kaviar

I morgon torsdag fyller Peter Harryson 72 år. Det blir ett stillsamt firande hemma i lägenheten.

– Vi kan tyvärr inte ta hem folk så det blir min fru och jag. Jag ska laga ugnsbakad torskrygg med skirat smör, räkor och hackat ägg. Och till det blir det ett jädrans bra vin från Bourgogne. Till förrätt har vi vit sparris med rysk kaviar. Man vet aldrig när man fyller år igen.

Den 21 mars var det ett år sedan Peter Harryson kom hem till lägenheten i Göteborg igen efter att ha tillbringat 15 veckor på sjukhus.
Foto: HENRIK JANSSON

Det stora matintresset hänger i och att laga mat är något han ägnar sig åt en hel del i karantänen. Det blir mest husmanskost förklarar han, och någon större experimentlusta med nya rätter har han inte.

– Jag har lagat det mesta redan. Sånt som jag inte har lagat det tycker jag inte om, så det försöker jag inte ens. Just nu står jag och steker lever, säger Peter Harryson.

Hoppas att ”skiten ska gå över”

Annars hoppas han mest på ”att den här skiten ska gå över” så att han kan börja jobba igen med musiken och att han och Lotta kan ge sig ut och resa.

De inplanerade och efterlängtade resorna i vår och sommar till London, Paris och Galway fick de ställa in. 

– Jag hoppas att vi kan åka i väg någonstans mot slutet av sommaren. Köpenhamn finns ju alltid. Annars vill jag helst åka till Frankrike och det går att åka så långt. Vi tar bilen i så fall. Jag älskar att köra bil.

TV: Peter Harryson tar ton

Peter Harryson tar ton i ”Så ska det låta”