Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Är gnällandet den nya svenska nationalsporten?

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Gnällandet är ett nytt hälsoproblem som borde bli en ny nationell sport. 

Alla gnäller hela tiden. 

Vi har alla träffat gnällspiken som klagar på allt från vädret till chefen, till priset på bananer i ett och samma andetag. Det gör mig så irriterad. 

Nu är vi mitt i sommaren. Alla säger att det är ”de andra” som gnäller. 

Jag kan bevisa motsatsen. På vintern längtar alla så efter sommaren men så fort det är lite varmt, börjar man gnälla: ”Vad varmt det är! Det är för varmt!”. 

Man kan inte prata om något annat.

Och medan ni läser den här krönikan får ni säkert själva gnälliga irriterade tankar.

Men, vadå? Kan man inte kritisera dåliga arbetsvillkor, chefer, politiker eller andra som gör fel nu längre?” tänker ni nu. 

Glöm då inte en sak: Att kämpa för sina rättigheter till bättre arbets- eller livsvillkor är inte gnäll. Så vad är skillnaden? 

Vid konstruktiv kritik finns det ett mål, man beskriver vad problemet är och föreslår åtgärder, ibland organiserar man sig tillsammans med andra för att påverka eller nå en förändring. Här finns något element av att vilja nå förståelse och lösning.

Men mår vi inte bra av att gnälla?” 

Jodå, i stunden är det nog så. Att gnälla är ett sätt att ”lätta på trycket”, och att göra det tillsammans skapar otvivelaktigt en vi-känsla. Hjärnforskarna har till och med en förklaring till detta: När vi gnäller ökar nivåerna i hjärnans belöningssystem av må-bra substansen dopamin

Men efter att vi gnällt över det som irriterar oss, ökar nivåerna av stresshormonet kortisol. Egentligen inte så överraskande om man tänker efter.

Dessutom behöver vi efter ett tag gnälla mer för att få omgivningens uppmärksamhet, och plötsligt är vi inne i en ond cirkel. Här blir jag allvarlig ett tag; det finns ett samband mellan den aggressiva och passiva hållningen som gnällandet kännetecknas av, och känslor av bitterhet och nedstämdhet. Immunförsvaret mår inte heller så bara av de ständigt höga nivåerna av stresshormonet kortisol. 

Och så mycket livsglädje bidrar vi ju inte heller med till vår omgivning.

Så mitt förslag är att endera får vi skärpa till oss, och börja gnälla mindre, eller får vi väl ta konsekvenserna, och regeringen får utnämna gnäll till vår nya nationella sport. Vi fyller alla arenor i landet på söndagar och gnäller oavbrutet i en halvtimme. 

Gnällföreningar bildar lag, och varje år utses svenska mästare i gnäll. 

Liria Ortiz

Ålder: 60

Bostadsort: Hägersten 

Gör: Arbetar som psykolog och föreläser om motivation, förändring och gnäll. 

Läsarkrönikorna är en sommarsatsning från GT där läsarna själva skriver en kolumn – åsikterna är skribentens