Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Odells nya film har premiär i Göteborg

Anna Odell nya visuella konstverk visas upp på festivalen.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Om ett par veckor lockas över 160 000 besökare till Göteborgs filmfestival. 

400 filmer ska visas under elva dagar och en av filmerna är Anna Odells visuella konstverk – där makthavande män ska upp i gynstolen.

– Män kan ofta sitta med särade ben och ta plats, säger konstnären. 

Den 24 januari drar Nordens största filmfestival i gång, för 43:e gången. Festivalen som pågår fram till den 3 februari lockar över 160 000 besökare, från hela världen till Göteborg. 

På tisdagen släpptes programmet för festivalen och under 2020 är det konstnären Anna Odells film som sticker ut. 

I det visuella konstverket utforskar Odell tillsammans med makthavande män gynekologstolen som en metafor för sårbarhet. 

Konstnären bjuder in bland annat Jan Guillou, Robert Aschberg, Börje Salming och Mark Levengood till samtal om jämställdhet, makt och empati. 

De medverkande männen får sen ta ställning till att göra något som bara kvinnor gör – alltså genomgå en gynekologiskundersökning. 

Ishockeylegenden Börje Salming är en av männen som deltar i Anna Odells film.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Programledaren Mark Levengood ska tillsammans med andra makthavande män få frågan om de vågar genomgå en gynundersökning.
Foto: ROJASTUDIOS / STELLA PICTURES

Satsar på jämställdhet

Anna Odell skriver själv på Göteborg Film Festivals hemsida: 

”Män kan ofta sitta med särade ben och ta plats. Ställningen i en gynstol är i princip den samma, man bara tippar den bakåt”. 

Verket kommer visas i sin helhet under Göteborgs Film Festival 2020, som kommer vara världens första gynekologiska bio där besökarna bjuds in till en specialbyggd gynekologmottagning. 

Anna Odell är en av 200 kvinnliga filmregissörer som ska visa upp sina skapelser på festivalen – för i år är det första gången som hälften av filmerna är regisserade av just kvinnor. 

Initiativet kallas för ”50/50 Vision”. 

”Att på förhand besluta oss för att göra ett jämställt filmprogram har ändå skapat mängder av nya samtal om urvalsprocesser, kvalitet och feminism”, skriver festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg, på hemsidan. 

I veckan tog han emot en Golden Globe, nu vinner han också priset för årets nordiska hederspristagare, på filmfestivalen
Foto: ALLEN J. SCHABEN / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Josefine Frida, mer känd som Noora i norska serien SKAM, besöker festivalen.
Foto: ANDREAS FADUM / ANDREAS FADUM/IBL ANDREAS FADUM
Amanda Karnell visar upp sin nya film ”Charter”. Hennes debut "Sameblod", som vann ett pris på festivalen 2017.
Foto: /IBL / /IBL
Besökarna på festivalen har chans att se Cissi Wallins dokumentärfilm ”Bison-kvinnorna”.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Årets program

På festivalen kommer besökarna kunna se ett tjugotal nya filmer med olika feministiska ingångar, bland annat en inblick i dokumentärfilmen ”Bison-kvinnorna”, som är skapad av Cissi Wallin. 

Förutom festivalens feministiska fokus är Brasilien årets huvudtema: ”Focus: Brazil”, som är en hyllning till den brasilianska filmkonsten. 

Göteborg Film Festival avslutas traditionsenligt med Dragon Awards där festivalens vinnare koras. En av pristagarna som redan är avslöjad är den svenska Hollywoodstjärnan Stellan Skarsgård som för bara ett par dagar sedan kammade hem en Golden Globe-statyett för sin roll i serien ”Chernobyl”, han kommer ta emot festivalens hederspris.  

Som besökare på festivalen kan du även njuta av en film skapad av Amanda Karnell, som debuterade med filmen ”Sameblod” 2017. Även Josefine Frida Pettersen mer känd som Noora i norska serien ”Skam”, som är aktuell som huvudroll i en film skapad av Jorunn Myklebust Syversen, kommer besöka Göteborg och festivalen. 

Den 24 januari går startskottet för Nordens största filmfestival och kalaset invigs med en världspremiär av svenska filmen ”Psykos i Stockholm”, regisserad av Maria Bäck.