Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alicia Vikander startar filmskola i Göteborg

Alicia Vikander fick sitt genombrott 2010 med filmen ”Det som är vackert”.
Högstadieelever kommer kunna lära sig om film – av skådespelerskan och världssstjärnan Alicia Vikander.
Foto: Peter Claesson / Stenastiftelsen
Med sitt filmlabb vill Vikander ”inspirera unga människor”.
Foto: Peter Claesson / Stenastiftelsen

Alicia Vikander startar en filmutbildning i Göteborg tillsammans med Göteborg Film Festival.

På ”Alicia Vikander filmlabb” ska världsstjärnan själv vara lärare under vissa workshops.

– Att få chansen att tillsammans med Göteborg Film Festival starta detta filmlabb för att inspirera unga människor samt skapa möjligheter för dem att utforska filmens värld är något jag är oerhört exalterad över, säger hon i ett pressmeddelande.

På fredagskvällen fick Alicia Vikander Årets honorärsstipendium av Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur. Hon meddelade då att hela summan skulle gå till skapandet av ”Alicia Vikander filmlabb”. 

Skådespelerskan, som själv är uppvuxen i Hisingsbacka, vill med utbildningen att ”unga ska få upp ögonen för film och kameran och att upptäcka att de kan berätta och förändra genom film”. 

– Vem är bättre att inspirera unga Göteborgare genom att själv ha visat att det inte finns någon gräns för hur långt man kan nå än Alicia, säger Mirja Wester, vd på Göteborg Film Festival.

Ska själv vara lärare

Det är tillsammans med filmfestivalen som Alicia Vikander startar filmskolan, som initialt löper över tre år med start i januari. ”Mobila filmverkstäder” kommer turnera runt på högstadieskolor i Göteborg, under ledning av Göteborg Film Festivals filmpedagoger.

Varje år ska tre till fyra skolor delta – 2022 är det Kannebäcksskolan i Tynnered, Nordhemsskolan i Linnéstaden och Skälltorpsskolan i Hisings Backa, där Alicia Vikander själv studerade. 

Enligt ett pressmeddelande har världsstjärnan själv varit med och utformat projektet, och kommer också att själv delta som lärare i olika workshops. 

SE OCKSÅ: 

De är alla födda i Västsverige men karriär och kärlek har tagit dem till Los Angeles, Lissabon och London.