Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela kommunen i chock när fabriken stänger: ”Käftsmäll”

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Claes Schoultz, klubbordförande för GS-facket på Nobia, beskriver flytten som en av de mörkaste dagarna i Tidaholms historia.Foto: Privat / Privat
Claez Schoultz.Foto: Privat
Ola Carlsson är tillverkningschef på Nobia. Han menar att flytten kommer förstärka Nobias position på marknaden.Foto: Nobia
Småbarnsmamman Viktoria Brunell, 37, är en av de anställda som drabbas av flytten.Foto: Privat / Privat

Kökstillverkaren Nobia meddelar att man om några år lägger ner sin fabrik i Tidaholm och flyttar hela produktionen till Jönköping.

Ett chockbesked för såväl de 600 anställda som för hela staden.

Kommunstyrelsens ordförande beskriver det som en mörk dag för orten.

– Det kom som en käftsmäll, säger Viktoria Brunell, som länge arbetat i fabriken.

Kökstillverkaren Nobia kommer överge Tidaholm och flytta hela produktionen till Jönköping. Det meddelade företaget på onsdagen och de fackliga förhandlingarna kring flytten har redan inletts.

I ett pressmeddelande skriver Nobia att de genomfört en översyn av koncernens strategi för de kommande åren och att bedömningen är att tillväxtmöjligheterna är störst i främst Norden, Storbritannien och Centraleuropa.

Flytten från Tidaholm till Jönköping sker år 2024 och värderas till två miljarder kronor. De 600 anställda som nu jobbar i fabriken i Skaraborg erbjuds anställningar i den nya fabriken Jönköping, knappa sex mil söderut.

– Styrelsen har tagit ett inriktningsbeslut att bygga en ny produktionsanläggning i Sverige. Den föreslagna investeringen är Nobias största satsning någonsin. Anläggningen som planeras vara i full drift 2024 blir en av Europas modernaste för tillverkning av kök, säger Jon Sintorn, vd och koncernchef för Nobia, i pressmeddelandet.

Nobias fabrik i Tidaholm kommer att slås igen.Foto: Privat

Kommunens sorg över beskedet

Tidaholm har runt 12 000 invånare och Nobia är kommunens största arbetsgivare, efter kommunen självt.

Flyttbeskedet är med andra ord något som får stor påverkan på hela lokalsamhället.

– Det är generationer tillbaka som jobbar på Nobia. Det är en mörk dag i Tidaholm, det är tungt. Vi är väldigt ledsna och besvikna över det här, säger kommunstyrelsens ordförande Anna-Karin Skatt (S), och fortsätter:

– Nobia är hjärtat och själen i Tidaholm, det är förknippat med orten. Det kommer att påverka oss kraftfullt, det är tidigt att säga hur dock.

Har ni haft någon dialog med Nobia?

– Det har varit en dialog på tjänstemannanivå. Vi har gjort allt i vår makt för att få företaget att stanna kvar, bland annat genom att erbjuda mark i Tidaholm som de fick köpa.

Anna-Karin Skatt (S), kommunstyrelsens ordförande i Tidaholm.Foto: Peter Wahlström/Hasselblad H6D

Fackordföranden: ”I chock”

Också klubbordföranden för GS-facket på Nobia, Claes Schoultz, är ledsen över företagets beslut. Han hoppas att de ska tänka om.

– Det känns jättejobbigt. Vi är i chock hela fabriken. Det är en av de mörkaste dagarna i Tidaholms historia, säger han.

Har du hunnit prata med medlemmarna?

– Ja, de är bedrövade. Det är ett hårt slag för dem att behöva jobba kvar i fyra år när de vet att hela fabriken ska flytta. Det är inte alla som har möjlighet att flytta till Jönköping eller att pendla 90 minuter varje dag.

Småbarnsmamman Viktoria, 37, berörs

En av alla anställda som berörs är Viktoria Brunell, 37. Hon har arbetat på Nobia i Tidaholm sedan 2011.

– Jag fick reda på det i morse på Facebook. Jag hade ingen aning. Det kom som en käftsmäll rent ut sagt. Just nu känns det bara som en klump i magen, säger hon.

För Viktoria som är gift, har fyra barn och ett hus i Tidaholm blir flytten av fabriken ett stort problem. Att pendla till Jönköping är inget alternativ för henne.

– Just nu tänker jag att jag får leta efter ett nytt jobb. Hur ska vi få motivationen att jobba kvar?

Kan du förstå företagets beslut?

– Jag skulle uppskatta att de förklarar för oss arbetare hur de har tänkt. För det har de inte gjort. Det är ingen på fabriken som vill det här. De säger att de når till större städer lättare, men Sverige är inte bara Stockholm, Göteborg och Malmö.

Chefen: ”Det känns positivt”

Nobiakoncernen är en ledande kökstillverkare, med bland annat varumärket Marbodal, och fabriken i Tidaholm är företagets flaggskepp. Ola Carlsson är tillverkningschef för koncernen. Han säger att han förstår kritiken som riktas mot dem, men menar att flytten kommer att förstärka Nobias position på marknaden.

– Det är fantastiskt att man vågar ta ett så stort beslut. Det är också en av de större investeringarna i svensk industri de senaste åren, så det känns positivt, säger Ola Carlsson.

– Men man får givetvis ha respekt för att det påverkar människor också. Det är en omställning, även om fabriken inte flyttar så långt. Det skapar en viss oro när de tvingas pendla.

Kan du förstå deras oro?

– Ja, det är klart. Hade jag bott i Tidaholm hade jag också velat att fabriken skulle vara kvar i staden. Men vi vände på alla stenar och vi tittade även på lösningar utomlands i bland annat Polen och Danmark, och vi bestämde att Jönköping passade bäst.