Mama Jeannette Bindu-Kahindo är chef på ett kvinnocenter i Masifi i östra Kongo och räds varken rebelledare eller sitt eget liv i jobbet. Foto: Emanuel EddysonMama Jeannette Bindu-Kahindo är chef på ett kvinnocenter i Masifi i östra Kongo och räds varken rebelledare eller sitt eget liv i jobbet. Foto: Emanuel Eddyson
Mama Jeannette Bindu-Kahindo är chef på ett kvinnocenter i Masifi i östra Kongo och räds varken rebelledare eller sitt eget liv i jobbet. Foto: Emanuel Eddyson
Mama Jeanne Banjere är chef över ett kvinnocenter och ett barnhem i Goma i östra Kongo där hon hjälper kvinnor drabbade av krigets våld. Foto: Emanuel EddysonMama Jeanne Banjere är chef över ett kvinnocenter och ett barnhem i Goma i östra Kongo där hon hjälper kvinnor drabbade av krigets våld. Foto: Emanuel Eddyson
Mama Jeanne Banjere är chef över ett kvinnocenter och ett barnhem i Goma i östra Kongo där hon hjälper kvinnor drabbade av krigets våld. Foto: Emanuel Eddyson

Nobels fredspris kan i år gå till – Vårgårda

Publicerad

I år kan Vårgårda få Nobels fredspris. Två kongolesiska kvinnor anställda av biståndsorganisationen Hope in action i det lilla samhället är nominerade till fredspriset av tre norska stortingsledamöter.

– Det gör ett fantastiskt arbete under väldigt riskabla omständigheter, säger Eddy Holmgren, vice ordförande i organisationen.

Östra Kongo är en av världens farligaste platser. Flera miljoner människor har omkommit sedan 1998 och nästan alla väpnade grupper har begått grova övergrepp. Våldtäkt används systematiskt som vapen och över 250 000 människor har blivit våldtagna under kriget.

Här har Mama Jeanne Banjere och Mama Jeannette Bindu-Kahindo i flera decennier i sina kvínnocenter tagit hand om kvinnor drabbade av krigets våld.

– De hjälper allt från kvinnor utsatta för ofattbart grovt sexuellt våld till kvinnor som bara förlorat allt de ägde i kriget, säger Eddy Holmgren.

Räds inga krigsherrar

Och kvinnorna räds inga krigsherrar i sitt jobb.

– En dag blev Mama Jeannette stoppade i tre dagar i en vägspärr med sin bil full av sargade kvinnor. Efteråt begärde hon tillträde till rebellkommendanten för att förklara att det var oacceptabelt att hon blev hindrad på det sättet eftersom hon tog hand om alla kvinnor oavsett stamtillhörighet. Sedan blev hon aldrig mer stoppad, berättar Eddy Holmgren.

Nominerade av Norge

Mama Jeanne och Mama Jeannette har nominerats till Nobels fredspris av tre norska stortingsledamöter tillsammans med chefskirurgen Denis Mukwege som redan belönats med FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset för sina insatser för våldtagna kvinnor i krigets Kongo.

209 person och 50 organisationer är nominerade till årets fredspris, vilket är rekord.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER