
Beatrice Fihn föddes 1982 och är uppvuxen i Angered i nordöstra Göteborg.
Ända sedan barnsben har hon haft ett stort intresse för bland annat politik, krig och konflikter – något som lett till den hon är i dag.
Chef för organisationen Ican, International campaign to abolish nuclear weapons, en organisation som bekämpar kärnvapen och som förra året vann Nobels fredspris.
– Det var helt fantastiskt. Det är väldigt sällan som aktivisters arbete uppmärksammas så mycket, säger hon.
Nobels fredspris 2017
Så här löd motiveringen:
”För deras arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för deras banbrytande insatser för att åstadkomma ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen.”
Vilken skillnad har priset betytt?
– Det har gjort väldigt stor skillnad på det sättet att vi fått väldigt mycket mer uppmärksamhet, vilket kommit just för att vi vann Nobelpriset men naturligtvis även för att kärnvapenfrågan är tillbaka på agendan när stater hotar att använda dem och upprustar.
Varför är det viktigt att bekämpa kärnvapen?
– Det är en lite bortglömd fråga. Vi pratar om klimatförändringar och andra hot, men om just kärnvapen används vilket de kommer göra om vi behåller dem för alltid, så kommer det att vara ett katastrofscenario. Och det kommer gå väldigt snabbt, säger hon.
Grodde engagemanget redan i barndomen
Det stora engagemanget fick hon redan som liten hemma i Angered.
Inte minst tack vare föräldrarna, men också på grund av de många skolkamrater som då kom från krig och konflikt.
Hon förstod därför tidigt att det som sker i världen även påverkar oss i Sverige, berättar hon.
Fakta: Beatrice Fihn
Ålder: 36.
Född: Angered, Göteborg.
Bor: Genève, Schweiz.
Gör: Chef för Ican.
Aktuell: Som ”Årets göteborgare”.
– Det har lett till en förståelse för olika konfliktsituationer. Jag tycker att det är jätteintressant att kolla på just varför folk har valt att komma till Sverige. Ibland pratar folk om flyktingar och invandrare som en grupp, men det är så otroligt många olika anledningar, säger Beatrice Fihn.
De senaste tolv åren har hon bott utanför Göteborg.
Först tre år i Stockholm när hon studerade vid Stockholms universitet, därefter en sejour i London och nu i schweiziska Genève där Ican har sin hemvist.
Men hon är hemma i Göteborg så ofta hon kan, berättar hon. Oftast flera gånger om året.
Prisad – till ”Årets göteborgare”
Och nu har hon alltså prisats som ”Årets göteborgare”, ett pris som utnämns av GT, Sveriges Radio P4 Göteborg och Göteborg & Co.
– Superkul! Det känns jättebra. Jag tittade på tidigare pristagare och det är en ganska imponerande lista, säger Beatrice Fihn.
Beatrice Fihn om...
...vad organisationen Ican gör: ”Först har vi jobbat för att få fram ett förbud mot kärnvapen som skedde förra året vilket vi vann Fredspriset för. Nu jobbar vi med att få så många stater som möjligt att skriva på.”
...varför det är viktigt att bekämpa kärnvapen: ”Det går inte att reparera efteråt på ett sätt som andra vapen gör. Det är ett överhängande hot som vi måste ta itu med. Vi har glömt bort det i några årtionden, men de finns kvar och vi ser en försämring i den internationella situationen mellan USA, Ryssland, Kina.”
...vilken kärnvapenfråga som är viktigast: ”Om länder ska skriva på förbudet mot kärnvapen eller inte. Och där spelar till exempel Sverige en viktig roll. Frågan utreds just nu och ett beslut kommer förhoppningsvis nästa år. Nu har vi en lösning på frågan och nu är det upp till länder att se om de vill ta tillvara på det här.”
...framtidsplanerna: ”Vi jobbar för att avtalet ska träda i kraft. Sen är det bara att fortsätta jobba. Jag är intresserad av denna fråga, men andra frågor också. Mänskliga rättigheter, klimatfrågan. Framöver är artificiell intelligens också en viktig fråga, just hur det kommer att påverka krig. Det är den nästa stora kampen vi måste ta.”
...vilka förebilder hon hade som liten: ”Svårt att säga. Jag var väldigt inspirerad av just FN-systemet och alla utrikesministrar. Jag var väldigt fascinerad av Anna Lindh, tyckte att hon var jättebra.”
...uppväxten i Angered: ”Väldigt bra, väldigt trygg. Jag trivdes bra där. Trivdes bra i skolan, ganska odramatisk uppväxt på ett sätt. Känner mig väldigt hemma där fortfarande, mina föräldrar bor kvar och det är där jag kommer från.”
...vad hon saknar mest när hon inte är hemma i Göteborg: ”Havet. Räkorna. Och vänner och familj förstås.”
Hon fortsätter:
– Det är människor som jag beundrar i jobbsammanhang så som Jan Eliasson, men också Håkan Mild, Laleh och Håkan Hellström. Jag känner mig väldigt hedrad att få vara med.
Vad är det bästa med Göteborg?
– Det bästa är havet. Jag bor i Genève nu, ett land utan hav, och det irriterar mig lite. Jag gillar havet, hamnen och naturligtvis människorna. Det är där jag är uppväxt, den stad som gjort mig till den jag är.
Årets göteborgare 2018
Så här lyder motiveringen:
”Redan hemma i Angered föddes det samhällsengagemang som gjort Beatrice Fihn till en internationell maktfaktor. Med obändig energi kämpar hon för en tryggare värld. Nobels fredspris till kampanjen ICAN gör kärnvapenmakter nervösa och får många att höja rösten för att befria mänskligheten från det undergångshot vi levt under i mer än 70 år. Beatrice Fihn är en värdig Årets Göteborgare 2018.”
Vill flytta hem i framtiden
Vad gör du när du kommer hem?
– Liseberg, naturligtvis. Jag har tagit med mina barn dit och berättat vilka attraktioner som är bäst. Jag tillbringar också tid med mina vänner och familj. Och bara vara i stan, det är jättemysigt att åka in till stan och umgås.
Kommer du bo i Göteborg i framtiden?
– Jag vill gärna det. Måste bara övertyga min man som är britt, men han trivs också i Göteborg. Det är något med att flytta hem så småningom, det hade jag nog gärna velat göra, säger Beatrice Fihn.
Kröningen sker den 11 december
Vad: Årets Göteborgare krönas
Var: Nordstan
När: 15.00
De har vunnit tidigare år
1993: Leif "Loket" Olsson, tv-personlighet
1994: Thomas Ravelli, fotbollsmålvakt
1995: Tomas von Brömssen, skådespelare
1996: Maria Lundqvist, skådespelare
1997: Jan Eliasson, diplomat och politiker
1998: Viveca Lärn, författare
1999: Jasenko Selimovic, regissör och politiker
2000: Mikael Ljungberg, brottare
2001: Håkan Hellström, artist
2002: Eva Bergman, regissör
2003: Conny Evensson, ishockeyspelare och tränare
2004: Yannick Tregaro och Christian Ohlsson, tränare och idrottare
2005: Lotta Engberg, artist och programledare
2006: Ingvar Oldsberg, tv-personlighet
2007: Håkan Mild, sportchef och tidigare fotbollsspelare
2008: Thomas Johansson, konsertarrangör
2009: Nigar Ibrahim, människorättskämpe
2010: Gustavo Dudamel, dirigent
2011: Mia Skäringer, skådespelerska
2012: Leif Mannerström, stjärnkrögare
2013: Lasse Kronér, tv-personlighet
2014: Laleh Pourkarim, artist
2015: Miriam Bryant, artist
2016: Pia Sundhage, fotbollstränare
2017: Ruben Östlund, regissör