Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Noah, 11, påkörd av smitare – raseri mot farliga vägen

Noah blev påkörd längs den farliga vägen
Foto: Leon Fasth
Föraren körde på Noah trots att han bar både lampor och reflexer den mörka morgonen. Obs, genrebild.
Foto: BO CEDERLUND

Noah, 11, var på väg till skolan när smällen kom.

Backspegeln på den förbipasserande bilen slog i hans arm som våldsamt slets upp ur jackfickan. 

Han hade blivit påkörd – och föraren körde bara vidare.

Olyckan har fått en diskussion att blossa upp i Åsa, där de boende i över tio år menat att vägen är livsfarlig – utan att få gehör.

– Det är nog tyvärr så att någon måste sätta livet till innan det händer någonting, säger Noahs mamma Anna Wiebe Fasth.

Det var förra fredagen som Noah var på väg till skolan längs Ölmanäs Ringväg i Åsa, Kungsbacka kommun. 

– Det är ganska mörkt på morgonen och den här vägen är inte anpassad efter trafiken. Det är trångt, smalt, ingen vägren överhuvudtaget. Och folk kör som galningar. Situationen är likvärdig på många ställen längs den här vägen, säger Noahs mamma Anna.

Trots att Noah hade både reflexer och lampor så var alltså olyckan framme.

– Visst, det kan alltid hända olyckor men det värsta här var ju att föraren bara körde i väg, säger Anna som har polisanmält olyckan.

Hade änglavakt

Noah hade änglavakt. Bilens backspegel slog i hans arm, men han behövde inte sjukhusvård efteråt. Det enda som demolerades var hans mobiltelefon som han höll i handen.

– Han blev jätteskärrad, han ringde och grät och visste inte vad han skulle göra, berättar mamma Anna och fortsätter:

– Jag blev ju också helt chockad när han ringde, jag försökte förstå vad som inträffat. Jag åkte till honom, då hade han tagit sig bort till en säkrare plats utanför en förskola.

När Anna förstått att hennes son mådde bra under omständigheterna så skiftades hennes fokus på föraren som hade smitit från olyckan – och mot vägen som de boende länge vädjat om att kommunen ska åtgärda. 

Många engagerar sig

Kritiken mot Ölmanäs Ringväg har funnits länge. För nästan tio år sedan hade Anna sin första kontakt med Trafikverket gällande den farliga vägsträckan. Myndigheten kom ut för ett möte och höll med om att det fanns brister på sträckan. Frågan skulle lyftas med Kungsbacka kommun, men sen hände ingenting, har Anna berättat för Kungsbacka-Posten.

– Som jag förstår det så vill Trafikverket bli av med de farliga småvägarna och många kommuner har tagit det ansvaret. Men här i Kungsbacka händer ingenting, säger hon.

Efter olyckan har många boende på nytt engagerat sig i frågan på sociala medier, skriver KP. Det efterfrågas såväl belysning som mittlinje eller vägren. Den allmänna uppfattningen är att gång- och cykeltrafikanter inte har någonstans att ta vägen. 

Kommunen: ”Prio ett”

Karolina Oxfall, trafikingenjör på Kungsbacka kommun, säger till tidningen att en gång- och cykelväg längs den aktuella sträckan på Ölmanäs Ringväg är högprioriterad.

– Den finns med i gång- och cykelplanen och har prio ett under planperioden fram till 2021. Men som alltid är det politikerna som beslutar och gör prioriteringar när de ger oss budgeten, säger hon till Kungsbacka-Posten och fortsätter:

– Det är politikerna som bestämmer hur mycket budget vi får till sådana här satsningar.

Anna Wiebe Fasth oroar sig för att någon ska behöva sätta livet till i en olycka innan någonting faktiskt händer.

– Planen för gång- och cykelväg ligger ju på deras hemsida. Men frågan är ju inte om planen finns, utan när eller om den kommer sjösättas i verkligheten, säger hon.