Ett 40-tal nazister samlas på lördagen för att demonstrera i Göteborg – polisen är på plats. Foto: Henrik JanssonEtt 40-tal nazister samlas på lördagen för att demonstrera i Göteborg – polisen är på plats. Foto: Henrik Jansson
Ett 40-tal nazister samlas på lördagen för att demonstrera i Göteborg – polisen är på plats. Foto: Henrik Jansson
Här försöker polisen stoppa nazisterna med sina bilar. Foto: LäsarbildHär försöker polisen stoppa nazisterna med sina bilar. Foto: Läsarbild
Här försöker polisen stoppa nazisterna med sina bilar. Foto: Läsarbild
15 nazister har omhändertagits av polis. Foto: Henrik Jansson15 nazister har omhändertagits av polis. Foto: Henrik Jansson
15 nazister har omhändertagits av polis. Foto: Henrik Jansson
De misstänks för brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten. Foto: HENRIK JANSSONDe misstänks för brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten. Foto: HENRIK JANSSON
De misstänks för brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten. Foto: HENRIK JANSSON
Marschen gick från Liseberg – men tog slut redan i närheten av Korsvägen. Foto: David JosefssonMarschen gick från Liseberg – men tog slut redan i närheten av Korsvägen. Foto: David Josefsson
Marschen gick från Liseberg – men tog slut redan i närheten av Korsvägen. Foto: David Josefsson

Nazisterna vägrar stanna när polisen spärrar gatan

Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har genomfört en icke tillståndsgiven demonstration i Göteborg under lördagen.

Polisen försökte få demonstranterna att flytta på sig – men de vägrade lyda.

Då ingrep polisen.

– Det ska handla om 16 personer som är omhändertagna misstänkta för brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Region Väst.

Strax efter lunch på lördagen samlades ett 60-tal medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen utanför Liseberg i Göteborg. 

– De marscherade en kort stund, men kom inte längre än till Korsvägen där polisen satte stopp, säger Ulla Brehm.

Hon beskriver personerna som svartklädda och bärande på fanor.

– Det ska röra sig om Nordiska motståndsrörelsen, säger Brehm.

Flera togs av polis

Vi Korsvägen uppmanades demonstranterna att avbryta sin otillåtna demonstration. Något som inte hörsammades av de som tågade.

Polisen har en större insats i gång i samband med nazistdemonstrationen.Foto: Henrik Jansson

– De lyssnade inte. Några vägrade sluta och några sprang från platsen. Det ledde till att åtta personer omhändertogs misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Vid ett initialt skede så meddelade polisen att 24 personer omhändertagits av polis – något senare hade Ulla Brehm uppdaterade siffror:

– Det ska handla om 16 personer som är omhändertagna misstänkta för brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten. Det finns inga uppgifter om slagsmål eller våldsamheter.

16 personer har omhändertagits av polis.Foto: HENRIK JANSSON

Flera av de som satt anhållna och fortfarande utreds misstänkta för våldsamt upplopp efter den 30:e september i samband med Bokmässan är med i lördagens tåg.

Stor polisinsats

Polisnärvaron i centrala Göteborg är massiv – presstalespersonen vill inte gå in på insatsens storlek – men ett stort antal poliser har samlats vid Götaplatsen och polisens helikopter cirkulerar över centrum.

 

LÄS MER: Tumult när NMR demonstrerade 

 

– Vi söker givetvis efter de som sprang i väg, säger Ulla Brehm.

Kände ni till att den här icke tillståndsgivna demonstrationen skulle äga rum?

– Det är lite svårt för mig att svara på det. Vi vet i alla fall att de inte har sökt tillstånd, det är därför vi har bett dem avbryta, säger Brehm.

 

 

LÄS MER: Sex frågor och svar om Nordiska Motståndsrörelsen

 

Ett vittne satt i en bil på Eklandagatan och blev vittne till ett stort gripande:

– Demonstranterna kom gående mot min bil. Jag anade att det var NMR, tyckte jag kände igen flaggorna. Plötsligt kom en massa polisbilar och griper några av dem, många flydde också. Detta var bara några meter från min bil, det kändes lite otäckt, faktiskt.

Foto: HENRIK JANSSON

16 omhändertagna

De 16 omhändertagna personerna har tagits på flera olika platser runtom i centrala Göteborg.

– Nu ska de identifieras och förhöras, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

NMR, Nordiska motståndsrörelsen, har hållit ett antal demonstrationer i just Göteborg under hösten. Den mest uppmärksammade skedde under Bokmässan. Då mobiliserade polisen rejält och grep 23 aktivister.

Efter det har NMR-företrädare hävdat att man fortsättningsvis inte kommer att begära tillstånd för demonstrationer.

Det fanns inget tillstånd för den demonstration som hölls under lördagen.

Klockan 14.15 samlades ett antal NMR-aktivister i Kungälv där de delade ut flygblad och viftar med sina flaggor. Ett stort antal poliser ryckte ut till Kungälv och bevakade NMR-medlemmarnas aktiviteter.

– De har anvisats en plats där de får stå och demonstrera, sa Ulla Brehm.

Strax före klockan 16 verkade det emellertid som att demonstrationen upplösts och att polisen avbröt sin insats.

Stort antal poliser på plats i Kungälv.Foto: Henrik Jansson
Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER