Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen vänder: NMR-aktioner ges tillstånd

Nordiska motståndsrörelsen får klartecken till att hålla möten i Kungälv fram till valet, med vissa begränsningar. Bilden är från tidigare i år då NMR anordnade en icke tillståndsgiven demonstration i Jönköping.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
"De måste vara rörliga, det är det som gäller", säger polischefen Lena Matthijs.
Foto: ANDERS YLANDER

Polisen vänder i frågan om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tillstånd att hålla sammankomster i Kungälvs kommun, tiden fram till valet.

De får klartecken till att hålla möten – men med begränsningar.

– De får inte etablera sig på offentlig plats med bokbord och kaffebord. De måste vara rörliga, det är det som gäller, säger Lena Matthijs, kommenderingschef hos polisen för valet i region Väst.

Nu överklagar kommunen.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, sökte tidigare i sommar tillstånd för en lång serie organiserade möten i Kungälv fram till valet.

Inledningsvis sa polisen nej med hänvisning till resursbrist och de ordningsstörningar som skett i samband med organisationens tidigare aktioner i Göteborgsområdet.

Polisen har under hösten och vintern ingripit mot Nordiska motståndsrörelsens aktivister vid flera tillfällen då de, enligt polisen, inte följt polisens order på plats.


LÄS MER: Polisens slag mot NMR-kampanjen 


Inga skäl för avslag

Men efter att en omprövning av beslutet gjorts går polisen nu Nordiska motståndsrörelsen till mötes. Sett till de resurser polisen har i hela regionen går det inte längre att tala om resursbrist, säger Lena Matthijs, kommenderingschef för polisens satsningar under valet i Västra Götaland. 

– Det var ett lokalt perspektiv på polisresurserna som låg till grund för avslaget, men vi har en regional kommendering. Med de resurser vi har i hela regionen så har vi inte skäl till avslag, säger Lena Matthijs. 

Det innebär att ni förutsätter att det här kommer kräva en hel del resurser?

– Nu är det ju känt att de ska vara där i och med att de söker tillstånd. Och då är det större risk för att motståndare kommer dit förstås.

Enligt det nya beslutet får Nordiska motståndsrörelsen ha dagliga sammankomster under nio timmar, dagligen på tre olika platser i Kungälv fram till valet "genom utdelning av flygblad, valsedlar samt användande av skyltar, fanor och banderoller, rollups eller dylikt".
Däremot får de inte ställa upp kaffebord och tält. 


LÄS MER: Nazistorganisationen bakom bombmannen 


För vanliga flygbladsutdelningar där politiker eller andra delar ut flygblad till allmänheten krävs inga tillstånd, men Nordiska motståndsrörelsen har haft för vana att organisera sina flygbladsutdelningar som mer lika manifestationer eller sammankomster med banderoller och fanor på en plats.


Nästeschefen åtalad

Polisen och åklagare har i bland annat Göteborg drivit att den typen av mer organiserade sammankomster ska ha tillstånd. Bland annat finns ett åtal liggande i Göteborgs tingsrätt där Nordiska motståndsrörelsens nästeschef i Västsverige, mot sitt nekande, anklagas för brott mot ordningslagen efter att ha arrangerat ett möte med flygbladsutdelningar, banderoller och fanor vid Järntorget.

Enligt åklagare var det en allmän sammankomst som organisationen skulle sökt tillstånd för. 

– När man etablerar sig mer på en plats med banderoller och fanor, då blir det enligt oss en allmän sammankomst, säger Lena Matthijs.


LÄS MER: Dömde nazisten bakom "trygghetsaktionen" i Kungälv 


Det är liknande möten NMR nu kommer ha rätt att genomföra i Kungälv fram till valet. 

– Deras rätt att varje dag fram till valet dela ut flygblad kvarstår, däremot får de inte etablera sig på offentlig plats med bokbord och kaffebord. De måste vara rörliga, det är det som gäller, säger Lena Matthijs.

Ursprungligen ville NMR även ha möjlighet att ha med ljudanläggning, något de senare drog tillbaka.  


Kommunen överklagar

Kungälvs kommun meddelar nyhetsbyrån TT att de kommer överklaga polisens beslut. 

– Våra jurister jobbar just nu med en överklagan till förvaltningsrätten, säger Haleh Lindqvist Kommundirektör i Kungälvs kommun

– Vi tänker på händelserna som var i Göteborg under bokmässan och nu senast i Visby. Utifrån de händelserna föreslår vi att de avslår ansökan. Vi har en skyldighet att upprätthålla säkerhet och trygghet för våra invånare, säger Haleh Lindqvist till TT.

Sedan tidigare har NMR också fått tillstånd att arrangera två större offentliga möten i centrala Kungälv fram till valet.