Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Njut mer av att glida varvet runt på segway

Efter instruktioner och säkerhetsgenomgång av Kenth Åkerman kör vi Göteborgsvarvet runt på segway.
Foto: Henrik Jansson
Löparna har en tuff start på loppet när de kommer in i Slottsskogen. För att ta sig uppför Säldammsbacken gäller det att luta sig framåt – så även på segway.
Foto: Henrik Jansson
Att ta sig runt banan på segway får låga betyg när det kommer till väderanpassning. Som tur var så höll sig regnet undan.
Foto: Henrik Jansson
Tar man sig runt Göteborgsvarvet på segway hinner man njuta av det man ser, till exempel den ståtliga ostindiefararen Götheborg.
Foto: Henrik Jansson
Kenth Åkerman har drivit Segway Adventure i fem år.
Foto: Henrik Jansson

Många känner igen fordonet från när Fredde gled runt på en sådan i Solsidan.

Näst på tur i GT:s Göteborgsvarvstest är: segway.

Med vattenflaskan på styret, hjälmen på huvudet och reflexvästen på kroppen tog sig GT:s reporter runt banan på två hjul...

Kenth Åkerman, 50, jobbar som föreläsare och mental coach, men han är också vd och experience manager på Segway Adventure i Göteborg. Det är han som följer GT:s reporter och fotograf runt Göteborgsvarvet.

– En segway går upp till 20 kilometer i timmen, så kör vi maxad hastighet hela varvet så tar vi vinnartiden, säger han.

Kenth har själv anmält sig till att springa årets upplaga av Göteborgsvarvet, vilket blir femte gången för honom. Hans bästa tid är en timme och 43 minuter och enligt honom själv så blir hans kondition bara bättre och bättre.

– Jag är i bättre form nu än när jag var 20 år och gjorde värnplikt, säger han.

Solsidan-Fredde kör på fel sätt

Efter en säkerhetsgenomgång, att vi fått skyddsutrustning och testkört segwayen ger vi oss i väg. Från början känns det lite ovant att köra ett självbalanserande fordon som kör framåt när jag lutar mig framåt och backar när jag lutar mig bakåt, men som Kenth säger så är det ett fordon som alla kan köra.

– Ni har säkert sett Fredde i Solsidan, han kör så här, säger Kenth och sträcker på benen innan han fortsätter:

– Så ska man inte göra, det gäller att böja på sina knän och vara mjuk i svängarna, precis som när man åker carvingskidor.

"Perfekt att köra segway runt"

När vi kör förbi lekplatsen Plikta i Slottsskogen visar Kenth var alla anordnade segwayturer går och säger att det är en plats där många som kör för första gången vågar släppa loss och köra sick sack.

Vi kör Göteborgsvarvets tuffa start med branta backar i Slottsskogen, Majorna och över Älvsborgsbron innan vi kommer över på Hisingsidan och det planar ut.

– Det är perfekt att köra segway runt, då hinner man se mer av omgivningen och njuta mer av den än man gör när man springer, säger Kenth och kort därpå kör vi förbi den ståtliga ostindiefararen Götheborg.

Mentala tips till löparna

Efter att ha tagit oss över Götaälvbron och förbi Nordstan avslutas loppet på samma sätt som det började, med dryga uppförsbackar. Men då delar Kenth med sig av de knep som han lär ut när han jobbar som mental coach och som han tycker att alla kan tänka på under Göteborgsvarvet.

– Det gäller att lägga fokus på olika delmål och låta hjärnan tänka på något annat. Om du lyssnar på musik så kan du sjunga med i låtarna, annars kan du räkna lyktstolpar du springer förbi eller räkna från 300 ner till noll och sedan börja om på 300 igen, säger han.

Betyg

Tid: Det tog just under två timmar att ta oss runt, en tid som är helt okej, men med den tiden skulle vi komma långt efter vinnaren


Bekvämlighet: Det räckte med att bara stå på segwayen och luta sig framåt och bakåt för att ta sig runt banan. Jag blev inte andfådd, men möjligtvis lite stel i vader och fötter efter att ha stått i samma position i drygt två mil.


Kostnad: För en privatperson skulle samma tur med samma tidsåtgång kosta 650 kronor, vilket känns som ett överkomligt pris, även om det skulle vara billigare att springa.


Framkomlighet: Segwayen var smidig att manövrera och vi kunde lätt ta oss fram på både stora och små gator.


Vädertillåtet: Efter två timmar på segwayen var tårna kalla och frusna, men trots dagens starka kastvindar kändes segwayen stabil. Även om vår instruktör hade med sig regnponcho så kändes det skönt att regnet höll sig borta.