Hans och Gun Johannesson är två av de besökande pensionärerna i det nya rummet med havsinspiration Foto: PrivatHans och Gun Johannesson är två av de besökande pensionärerna i det nya rummet med havsinspiration Foto: Privat

Hans och Gun Johannesson är två av de besökande pensionärerna i det nya rummet med havsinspiration

 Foto: Privat
Det finns både solstolar, bryggor, och sjöbodar och havsutsikt i rummet. Foto: PrivatDet finns både solstolar, bryggor, och sjöbodar och havsutsikt i rummet. Foto: Privat

Det finns både solstolar, bryggor, och sjöbodar och havsutsikt i rummet.

 Foto: Privat

Njut av sol och hav
– på äldreboendet

Publicerad

Nu kan du som pensionär få varmare grader – trots att vintern är här.

På Äldreboende Fjällbackaservice finns sedan dagarna innan julveckan ett rum med sol, värme, sjöbris och måsskrik.

– Man får verkligen en känsla av att vara vid havet även om det är på konstgjord väg, säger enhetschefen Hans-Peter Johannesson.

Hans-Peter Johannesson, enhetschef på Äldreboende Fjällbackaservice, blev snabbt intresserad efter att ha sett ett tv-program om ett demensboende som hade just solsimulatorer och ett rum som utstrålar havskänsla.

– Jag tog kontakt med ett företag som tillverkar solsimulatorer och fick se en 3D skiss. Därefter sökte vi medel från olika fonder, för att kunna göra det till verklighet hos oss. Vi fick in hälften - resten kom från en anonym givare. Det är helt fantastiskt!

40 besökare invigde solrummet med en fika till en början, därefter gick gästerna ner i portioner, eftersom lokalen inte är så mycket större än 30 kvadratmeter. I lokalen finner du en artificiell sol, och två sollampor - som filtrerar ut uv-strålar.

– Man får verkligen en känsla av att vara vid havet även om det är på konstgjord väg. Det ser ut som att du kommer in genom sjöbodar vid en hamn. Två av väggarna är klädda med fotoväv som pryder havsutsikt.

Inte nog med havsutsikt och sjöbodar - rummet ger i från sig ljud av vågskvalp, måsskrik och en fläkt pendlar i taket.

"Vi erbjuder samvaro och gemenskap"

Från början var fanns en tanke på att ha sand på golvet, men efter ett tag insåg personalen att det skulle bli ökad snubbelrisk, då många sitter i rullstol på äldreboendet. I stället är det ett stenlagt golv, med en liten brygga. Cd-spelaren spelar "Evert Taubes bästa" och solglasögon är ett krav, då lamporna är starka.

– Vi erbjuder samvaro och gemenskap. Alla pensionärer är välkomna, även deras anhöriga har möjlighet till att bättra på intaget av D-vitamin.

De boende verkar ha haft enbart positiva reaktioner, i alla fall enligt personalen.

– De tycker det är jättebra, de är väldigt positiva till solrummet. De som sitter i rullstol tycker om att sitta i solen när de är varmt, så både personal och de gamla är nöjda, säger Maria Skoglund, undersköterska på äldreboendets avdelning Mittskär.

 

Josefin Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER