Nioåring stal elbil - och drog pistol

Publicerad

Den nioårige pojken togs på bar gärning när han skulle stjäla elbilen i Kortedala.

Han drog då fram en pistol och ropade: "Den är skarpladdad."

– Det är så man höjer på ögonbrynen, även som gammal polis, säger Håkan Frank, biträdande chef för polisen nordost i Göteborg.

Det var i förra veckan som den nioårige pojken fick syn på elbilen, som tillhör ett fastighetsbolag, på Decembergatan i Kortedala.

Några ur personalen upptäckte dock honom när han höll på att stjäla den och pojken drog då fram en pistol, med största sannolikhet ett soft air-gun, och hotade dem. "Den är skarpladdad", sa pojken.

– Han sprang sedan därifrån, säger Håkan Frank.

En bit bort fick pojken syn på en annan elbil som tillhör fastighetsbolaget Poseidon, och hoppade in i den i stället.

– Han lyckades inte ta den första så därför försökte han med den andra, säger Håkan Frank.

Han lyckades få i gång bilen och körde i väg.

Slutade med en krock

Flera personer tog upp jakten på den unga biltjuven och vid en rondell i Kortedala tog bilfärden slut.

– När han kom fram till cirkulationsplatsen krockade han, säger Håkan Frank.

Pojken klarade sig utan några personskador men bilen fick en del lättare plåtskador.

Eftersom pojken är under 15 år är hans olagliga bilfärd inte längre ett ärende för polisen. Han lämnades direkt över till socialtjänsten som nu får besluta om och i så fall vilka åtgärder som ska vidtas.

Enligt Håkan Frank är den här typen av unga biltjuvar allt annat än vanligt.

– Det är så man höjer på ögonbrynen, även som gammal polis, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER