En storbrand bröt under lördagen den 1 juli ut på en Ica-butik i centrala Borås. Foto: Joakim Eriksson/Agena
En storbrand bröt under lördagen den 1 juli ut på en Ica-butik i centrala Borås. Foto: Joakim Eriksson/Agena

Nioåring misstänkt för stor butiksbrand

Publicerad

Den brand som rasade i en matbutik i centrala Borås i början av juli misstänks ha anlagts av en nioåring, skriver Borås Tidning.

Ingen människa skadades vid branden, men flera fick springa från platsen när skyltfönster exploderade. Butiken blev totalförstörd. Några rum på ett närliggande hotell blev också rökskadade.

Det var den 1 juli som räddningstjänst och polis larmades till en brand på Ica-butiken i centrala Borås. Butiken och ett hotell som låg ovanför butiken fick utrymmas. Ingen person ska ha skadats vid branden.

Butiken fick utrymmas 

– Någonting har exploderat, men vi tror inte att det är en bomb. Vi tror att det är vätskor eller något i butiken som har exploderat av värmen, sa Göran Karlbom, vakthavande befäl hos polisen, vid branden.

LÄS MER: Storbrand på Ica kan vara anlagd

Enligt vittnesuppgifter ska röken ha vält ut ur lokalen vid branden. Räddningstjänsten arbetade inledningsvis med rökdykning i lokalen. Släckningsarbetet pågick under några timmar innan branden var släckt, men räddningstjänsten var kvar och vädrade lokalerna.

Startade vid tändvätskan

Enligt tidningen har man via butikens övervakningssystem kunnat slå fast att branden startade där tändvätskan förvarades, och upptäckta den misstänkte. Pojken var i butiken tillsammans med en vuxen.

Polisen har lämnat över ärendet till åklagare. Pojken kan inte straffas, men det kan bli en så kallad bevistalan inför domstolen för att klargöra vad som skett.

Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER