Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nioårige Edi får 30 anfall – varje dag

Detta är myndighetens uppdrag och största utgifter.
Edi måste städnigt ha hjälm på sig för att inte skadas vid anfallen. Foto: Privat
Pappa Amel strider för att få assistansen beviljad. Foto: Privat

Nioåriga Edi Cavalic behöver uppsyn dygnet runt.

Han får mellan 20 och 30 epilepsianfall – varje dag.

Hjälmen sitter jämt på huvudet för att han inte ska skada sig vid anfallen, men ändå tyder det mesta på att han inte kommer få någon personlig assistans. 

– Det är ren tortyr, säger pappan Amel Cavalic. 

Edi Cavalic från Borås lider av multipla sjukdomar.

Han behöver hjälp med att gå, äta och kommunicera. Och han får 20 till 30 epilepsianfall varje dag – förut kunde det vara långt fler, berättar pappan Amel Cavalic. Edi har varit sjuk sedan han föddes och sitter i dag i rullstol. Han behöver ständig uppsyn – i synnerhet när anfallen kommer.

– Han bara faller rakt ner. Han har skadat sig flera gånger, därför har han ständigt hjälm på sig, säger pappa Amel. 

Edi sitter för det mesta i rullstol.Foto: Privat

”Tror att vi mutar läkaren”

Trots att Edi behöver uppsyn av sina föräldrar dygnets alla timmar, så tycker Försäkringskassan något helt annat. 

– Visst, förra veckan fick vi besked från Borås stad att Edi hade rätt till 60 timmar och 55 minuters assistans i veckan. Men Försäkringskassan måste också godkänna, säger Amel. 

Edi går på ständiga läkarbesök, därför har de fått ett sjukintyg från neurologen och logopeden på Sahlgrenska, att han ska ha rätt till assistans. 

– Försäkringskassan har skrivit att den inte finns något som styrker sjukintyget. Så det känns som de tror att vi fuskar eller mutar läkaren, det är ren tortyr. För han kan inte kommunicera alls, visst vi har ju lärt oss hans rutiner på när han är törstig och liknande, säger Amel. 

Edis mamma Hurija Cavalic, kan inte jobba längre.Foto: Privat

Låga förhoppningar

Familjen har blivit nekad assistans tidigare och har inte särskilt stora förhoppningar den här gången heller. Ett slutgiltigt besked väntas om några veckor.

– Vi kan inte uttala oss om detta enskilda fall innan beslut är fattat, säger Gustav Berg, pressekreterare på Försäkringskassan.

Men enhetschefen Kristina Åstrand har tidigare berättat för Borås Tidning: 

– Den som får förslag till beslut får möjlighet att yttra sig över de sakerna som vi har kommit fram till. Det kan även tillkomma mer underlag under svarstiden. Även om vi haft en nära och tät kontakt så kan det vara så att man inte uppfattat saker och ting helt rätt. Så det kan ske en förändring från första förslaget till det slutgiltiga beslutet. 

Försäkringskassan har dragit in vårdbidraget i väntan på assistans. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Operationen medför stora risker

Problemet har även börjat tära på familjens ekonomi då Försäkringskassan dragit in vårdbidraget, i väntan på assistansen. 

– Det är sjukt, det drabbar hela familjen, vi har två friska barn också. Vi lever bara på en lön. Hurija, min fru testade att jobba ett tag men det gick inte. Edi måste gå hem från skolan ofta och ibland kan han inte gå dit överhuvudtaget på grund av epilepsin, berättar Amel. 

Edi, som precis fyllt nio år, ska opereras i veckan. Familjen hoppas att det ska lindra hans epilepsi. 

– Det finns ju stora risker med operationen, han kan till exempel bli förlamad. Men om det lyckas så kommer resultaten bli väldigt bra. Hans epilepsi kommer inte försvinna helt men det ska bli mycket mildare. Om det hjälper honom så är vi beredda att ta riskerna, säger Amel.