Nioåriga Anna är försvunnen i Göteborg

GÖTEBORG. Anna, 9, är försvunnen sedan åttatiden i torsdags morse.

Just pågår ett stort eftersöknings pådrag i området runt flickans skola i Örgryte i Göteborg. Både polis och över 500 frivilliga från Missing People är ute.

– Vi drar på för fullt och kommer vara ute hela natten om det behövs, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Under kvällen inledde polisen även en förundersökning om människorov.

Nioåriga Anna har inte setts till sedan klockan 07.50 då hon lämnade sitt hem i Örgryte för att gå till sin skola Skårskolan. Den sista som man vet hade kontakt med Anna är hennes äldre syster. De skiljdes åt vid Solgläntan - en plats på vägen till Skårskolan. Sedan dess har nioåriga Anna inte synts till. Först på eftermiddagen förstod de anhöriga att Anna var försvunnen. Flickans pappa slog larm till polisen 15.55.

- Vi söker så länge det behövs med oförminskad styrka. Vi tar detta på fullaste allvar. Vi har nu även en stab på insidan också, säger Göteborgspolisens presstalesman Björ Blixter till TT. Under kvällen utökades sökområdet till bland annat Mölndalsån och terrängen runt bostadsområdena Skår och Bö.

- Detta för att förvissa oss om att där inte finns någonting.

"Utökat sökområdet"

Expressen.se har fått tillåtelse av Annas föräldrar att publicera en bild på henne.

- Vi har inte känt till att hon varit borta. Det var först på eftermiddagen som vi förstod det, säger flickans mamma.

Peder Schillerström, operativ chef vid skallgångar hos Missing People, är en av de många hundra frivilliga som just nu är ute och söker efter Anna.

- Vi är uppdelade i sex grupper med minst 80 personer i varje grupp och har utökat sökområdet till ungefär en kilometer i radie från platsen hon sist sågs, men inte hittat fynd.

Skolan slog inte larm

Polisen i Västra Götaland beslutade vid 17.10 att rubricera försvinnandet som en särskild händelse.

– Det betyder att vi frigör alla tänkbara resurser i sökandet. Vi har hundpatruller, spanare och vanliga polispatruller ute. Dessutom hjälper Missing People till, förklarar Björ Blixter.

Under kvällen inleddes en förundersökning med rubriceringen människorov, skriver polisen på sin hemsida.

- Det är för att kunna jobba utan begränsningar och till exempel gå in och kolla mobiltelefontrafik och sådant. När förundersökning inletts kan alla tvångsmedel användas, förklarar Björ Blixter.

Annas skola har inte slagit larm under dagen. Enligt polisen har lärarna trott att hon befann sig någon annanstans.

En förklaring till att flickan inte tycks ha saknats i skolan kan vara att en skolsköterska tidigare hade meddelat lärare att hon skulle ha samtal med vissa elever under dagen, skriver TT.

Ingenting tyder heller på att hon gått hem till en kompis eller släkting och glömt bort tiden.

– Vi har inget som tyder på att flickan håller sig undan frivilligt, säger Björ Blixter.

Många ska höras

Bland dem som letar efter flickan finns ordningspoliser och annan yttre personal. Även länskriminalpolisen hjälper till och håller i förhör.

- Det är många vi vill höra som klasskamrater, skolpersonal, föräldrar och mor- och farföräldrar som finns i närheten av flickans bostad. Vi ska försöka komma fram till en tänkbar förklaring till var hon kan finnas och vad som kan ha hänt. Sökområdet inledningsvis är mellan skolan och hennes bostad, säger han.

Skallgång

Annas föräldrar kontaktade i eftermiddag också frivilligorganisationen Missing People och bad om hjälp med en skallgång. Denna startade vid 19.30-tiden.

– Vi kommer att söka av terrängen runt skolan och platsen där hon sist sågs, säger Peder Schillerström, eftersöksansvarig vid Missing People.

Många frivilliga slöt upp. Vid tiotiden sökte mellan 500 och 600 frivilliga efter flickan. Polishelikoptern kunde inte delta på grund av tekniskt fel.

Anna är blond, 140 centimeter lång, klädd i röd vinterjacka, rosa Swea-väska och röda Converseskor.

Hon är nio år, och fyller tio i slutet av månaden.

Har du sett Anna? Ring polisen på 114 14.