Nioåriga Anna är försvunnen i Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Anna, 9, är försvunnen sedan åttatiden i torsdags morse.

Just pågår ett stort eftersöknings pådrag i området runt flickans skola i Örgryte i Göteborg. Både polis och över 500 frivilliga från Missing People är ute.

– Vi drar på för fullt och kommer vara ute hela natten om det behövs, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Under kvällen inledde polisen även en förundersökning om människorov.

Nioåriga Anna har inte setts till sedan klockan 07.50 då hon lämnade sitt hem i Örgryte för att gå till sin skola Skårskolan. Den sista som man vet hade kontakt med Anna är hennes äldre syster. De skiljdes åt vid Solgläntan - en plats på vägen till Skårskolan. Sedan dess har nioåriga Anna inte synts till. Först på eftermiddagen förstod de anhöriga att Anna var försvunnen. Flickans pappa slog larm till polisen 15.55.

- Vi söker så länge det behövs med oförminskad styrka. Vi tar detta på fullaste allvar. Vi har nu även en stab på insidan också, säger Göteborgspolisens presstalesman Björ Blixter till TT. Under kvällen utökades sökområdet till bland annat Mölndalsån och terrängen runt bostadsområdena Skår och Bö.

- Detta för att förvissa oss om att där inte finns någonting.

"Utökat sökområdet"

Expressen.se har fått tillåtelse av Annas föräldrar att publicera en bild på henne.

- Vi har inte känt till att hon varit borta. Det var först på eftermiddagen som vi förstod det, säger flickans mamma.

Peder Schillerström, operativ chef vid skallgångar hos Missing People, är en av de många hundra frivilliga som just nu är ute och söker efter Anna.

- Vi är uppdelade i sex grupper med minst 80 personer i varje grupp och har utökat sökområdet till ungefär en kilometer i radie från platsen hon sist sågs, men inte hittat fynd.

Skolan slog inte larm

Polisen i Västra Götaland beslutade vid 17.10 att rubricera försvinnandet som en särskild händelse.

– Det betyder att vi frigör alla tänkbara resurser i sökandet. Vi har hundpatruller, spanare och vanliga polispatruller ute. Dessutom hjälper Missing People till, förklarar Björ Blixter.

Under kvällen inleddes en förundersökning med rubriceringen människorov, skriver polisen på sin hemsida.

- Det är för att kunna jobba utan begränsningar och till exempel gå in och kolla mobiltelefontrafik och sådant. När förundersökning inletts kan alla tvångsmedel användas, förklarar Björ Blixter.

Annas skola har inte slagit larm under dagen. Enligt polisen har lärarna trott att hon befann sig någon annanstans.

En förklaring till att flickan inte tycks ha saknats i skolan kan vara att en skolsköterska tidigare hade meddelat lärare att hon skulle ha samtal med vissa elever under dagen, skriver TT.

Ingenting tyder heller på att hon gått hem till en kompis eller släkting och glömt bort tiden.

– Vi har inget som tyder på att flickan håller sig undan frivilligt, säger Björ Blixter.

Många ska höras

Bland dem som letar efter flickan finns ordningspoliser och annan yttre personal. Även länskriminalpolisen hjälper till och håller i förhör.

- Det är många vi vill höra som klasskamrater, skolpersonal, föräldrar och mor- och farföräldrar som finns i närheten av flickans bostad. Vi ska försöka komma fram till en tänkbar förklaring till var hon kan finnas och vad som kan ha hänt. Sökområdet inledningsvis är mellan skolan och hennes bostad, säger han.

Skallgång

Annas föräldrar kontaktade i eftermiddag också frivilligorganisationen Missing People och bad om hjälp med en skallgång. Denna startade vid 19.30-tiden.

– Vi kommer att söka av terrängen runt skolan och platsen där hon sist sågs, säger Peder Schillerström, eftersöksansvarig vid Missing People.

Många frivilliga slöt upp. Vid tiotiden sökte mellan 500 och 600 frivilliga efter flickan. Polishelikoptern kunde inte delta på grund av tekniskt fel.

Anna är blond, 140 centimeter lång, klädd i röd vinterjacka, rosa Swea-väska och röda Converseskor.

Hon är nio år, och fyller tio i slutet av månaden.

Har du sett Anna? Ring polisen på 114 14.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER