Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex av sju vill vaccinera sig

Den 27 december blev Rosa, 99, först i Västra Götaland med att få vaccinet mot covid-19
Nio av tio personer vaccinera sig mot covid-19, enligt en undersökning Region Halland har gjort.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resultaten visade även att många vill ta vaccinet så fort som möjligt.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I Halland vill sex av sju personer vaccinera sig mot covid-19, enligt en undersökning Region Halland har gjort.

Resultatet visar att oron för biverkningar minskat, skriver Hallands Nyheter.

19 000 hallänningar har svarat på regionens webbenkät som legat ute mellan 15 december och 15 januari, skriver Hallands Nyheter.

I enkäten fick hallänningarna svara på frågan om de tänker vaccinera sig mot covid-19.

– 86,3 procent säger att de tänker vaccinera sig, 6,5 procent att de inte tänker göra det och 7,1 procent att de inte vet, berättar kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier till tidningen.

3000 har fått första dosen i Halland

Resultaten visade även att många vill ta vaccinet så fort som möjligt.

– Ju äldre man blir desto mer intresserad är man av att vaccinera sig, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör vid regionen, till tidningen.

Tidigare opinionsundersökningar i Sverige från Kantar Sifo visar att i takt med att vaccinationsmöjligheten närmat sig så verkar fler svenskar vara positivt inställda till vaccination. 

I Halland har snart 3000 personer fått sin första vaccindos, främst gäller det personer på äldreboenden, men även personer med hemtjänst. I veckan påbörjas vaccinering av bland annat personer med hemsjukvård, skriver tidningen.

Oro för biverkningar är den vanligaste orsaken till att människor inte vill vaccinera sig. 

Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, har tidigare sagt till Expressen att man måste väga risken med att bli smittad av corona, kontra risken att ta ett vaccin.

– Och då är det helt klart mycket säkrare att ta ett vaccin. Det är osannolikt att något skulle hända med covid-vaccinationerna, sen har alla medicinska behandlingar så klart någon sorts risk.

SE MER: ”Var femte förkylning är covid-19”

Av de coronatester som görs i regionen är 20 procent positiva, berättade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, på regionens pressträff den 13 januari.