Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nio åtalade i stort dopningsärende

Genrebild.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: LOVISA WALDECK / EXPRESSEN TV

Nio personer har åtalats för bland annat synnerligt grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott och brott mot läkemedelslagen. 

Sex av de åtalade misstänks för att ha sålt drygt 1,7 miljoner narkotikaklassade tabletter på nätet. 

– Det har möjliggjort att narkotika, dopningspreparat och läkemedel enkelt kunnat spridas till ett mycket stort antal personer, säger kammaråklagare Petra Hallin. 

På fredagen väckte åklagare åtal mot nio personer för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot läkemedelslagen och brott mot lagen om handel med läkemedel. 

Sex av de åtalade har i olika omfattning varit delaktig i försäljning av drygt 1,7 miljoner narkotikaklassade tabletter, enligt åtalet.

Försäljningen har skett genom internetsajter på det öppna internet samt även genom den krypterade sajten Darknet.

– Den har skett genom svårupptäckta, krypterade nätverk, men även till viss del på det öppna internet. Det har möjliggjort att narkotika, dopningspreparat och läkemedel enkelt kunnat spridas till ett mycket stort antal personer utan kontroll över vilka dessa personer är, deras hälsotillstånd eller deras ålder, säger kammaråklagare Petra Hallin vid Åklagarkammaren i Uddevalla i ett pressmeddelande. 

5 000 köpare

Förutom försäljningen på miljontals tabletter har ett hundratal narkotiska tabletter tagits i beslag – tillsammans med över 750 000 enheter dopningspreparat. 

Totalt har utredningen kunnat identifiera närmare 5 000 köpare av narkotika, dopningspreparat och läkemedel. Arbetet med att utreda köparnas brottsliga gärning fortgår.

– Utredningen har varit mycket omfattande och pågått under lång tid. Den visar att det inte är säkert att köpa narkotika på internet, vilket framgår gång på gång i polisens utredningar, säger poliskommissarie Per Björkman, spaningsledare i polisområde Fyrbodal.

UR ARKIVET:

Från 2018: Anställda anklagas för att ha köpt och sålt droger på arbetsplatsen