Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nina, Julia och Ronja tog studenten – mitt i pandemin

Nina Dymne tycker att studenten blev så bra som den kunde bli.Foto: Privat / Privat
Nina Dymne med springer ut med sina klasskamrater.Foto: Pontus Hansson

Nina, Ronja och Julia är tre av Sveriges första studenter under 2020. 

Mitt i rådande coronakris fick de en mycket annorlunda student – men känner sig ändå nöjda. 

– Vi har nog fått det väldigt bra om man jämför med de större skolorna. Det blev så bra som det kunde bli med tanke på omständigheterna, säger Nina Dymne, 18.

Under coronakrisen har studentfiranden runtom i landet skjutits upp och ställts in. För många blir den stora dagen inte riktigt som man har tänkt sig efter tre tuffa år i skolbänken. 

En av Sveriges första skolor att ta studenten 2020 är Munkagårdsgymnasiet i Tvååker utanför Varberg.

Därifrån examinerade Nina Dymne, 18, Ronja Petersson, 19, och Julia Bengtsson, 19. De berättar om känslorna inför och under sin annorlunda student mitt i rådande pandemi.

– Vi hade mycket frågor om vi fick ta studenten när vi fick besked att vi skulle börja studera på distans. Det var aldrig snack om att ställa in men två veckor innan studenten berättade skolan att vi skulle ha en ministudent, säger Nina Dymne. 

Ronja Petersson tyckte att studenten var mycket annorlunda än tidigare år.Foto: Privat
Ronja Petersson under sitt utspring.Foto: Pontus Hansson

Flera säkerhetsåtgärder infördes

Studentdagen flyttades också en månad, något som Nina och hennes klasskamrater inte tyckte om.

– Egentligen skulle vi ta studenten den 5 juni men det flyttades till den 15 maj. Att de kortade ner våran tid tillsammans en hel månad kom som en chock, säger hon. 

På grund av coronakrisen infördes flera säkerhetsåtgärder för studenterna och deras familjer. Bland annat förbjöds alla anhöriga på skolans område.

– Det som var mest annorlunda var att vi sprang ut till kameror och lärare i stället för publik. Sedan blev det inget flak efteråt. Det var inte de känslorna som man hade förväntat sig på studenten. Man hade tänkt att det skulle bli ”den stora dagen”, säger Ronja Petersson. 

Julia Bengtsson hade väldigt roligt under sin student. Trots omständigheterna.Foto: Privat

”Det blev så bra som det kunde bli”

Samtidigt tycker hon att det är helt förståeligt och givet att det blev som det blev.

– Som situationen ser ut fick man ta det som det var. Vi gjorde det bästa av situationen och det blev ändå ett bra upplägg. Det var inte samma känsla som man hade hoppats liksom, säger Ronja Petersson.

Nina håller med om de känslorna. Hon tror också att Munkagårdsgymnasiet fick en bättre student än vad många större skolor kommer få. 

– Vi har nog fått det väldigt bra om man jämför med de större skolorna. Det blev så bra som det kunde bli med tanke på omständigheterna, säger hon. 

Julia Bengtsson är också glad att studentdagen kunde ordnas på bästa möjliga sätt. 

– Man fick ändå känna på känslan. Det var givetvis inte som det bruka vara ett normalt år men jag är glad att vi kunde göra på det viset som vi gjorde. Vi hade väldigt roligt den dagen, säger hon. 

TV: Studenterna om inställda firandet: ”Jätteledsen över det här”