Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nils, 5, fick svar på sin flaskpost – efter 1,5 år

Bröderna Elis och Nils är glada för svaret på flaskposten.Foto: Privat
Brevet som kom innehöll en kinesisk sedel.Foto: Privat

GÖTEBORG. Nils Ljung, 5, fick svar på sin flaskpost - efter 1,5 år.

I brevet låg en kinesisk sedel.

– Jag ska åka till Kina, utbrast han.

Nyheter24 var först med att rapportera om flaskposten.

Det var i augusti 2012, på båten mellan Danmark och Sverige som bröderna Elis och Nils Ljung från Västra Frölunda kastade var sin flaskpost ut i det stora havet. I petflaskor hade de lagt kortare meddelanden och Nils berättade om att han besökt Legoland och the Reef.

De första veckorna efteråt väntade de med spänning, men inget svar kom. Sedan glömdes det bort.

– Vi sade till dem att det kan ta en vecka eller 20 år innan de får svar, förklarar deras pappa Pär Ljung.

Kinesisk sedel

Förra veckan kom ett brev på posten till Nils, 5. Som avsändare stod det flaskposten, skriver Nyheter24. Då kom minnena från Danmarksbåten tillbaka.

I kuvertet låg ett meddelande skickat från Kungshamn, där flaskposten spolats i land, och en kinesisk sedel. "skickar här en kinesisk 1 yuan sedel som också den rest långt och motsvarar värdet på din pantflaska. Kanske handlar du för den i Kina någon dag i framtiden", skrev avsändaren.

– "Jag ska åka till Kina", utbrast Nils glatt när han såg det. Nu har han berättat detaljerat om det på dagis. Han är jätteglad, berättar Pär Ljung.

Dessutom hade Nils ursprungliga meddelande skickats med. Det var solblekt och svårt att tyda. Men avsändaren hade lyckats pussla ihop informationen.

"Varit en dröm"

– Jag tror det är nyttigt för pojkarna att få se att saker och ting kan ta tid. I dag är vi så vana vid att få svar på mejl och sms på några sekunder, när de spelar på sina iPad får de respons direkt. De är inte vana vid långa processer. Ett och ett halvt år är ändå inte så lång tid. Nu väntar vi på nästa svar till storebror, det kan ta 10 år till.

Att få ett svar har betytt mycket för familjen. Pär Ljung hoppas att även andra som hittar flaskpost gör sig besväret och svarar.

– Min bror hittade en ballong utanför Jönköping som en skolklass i Lerum hade skickat i väg fylld med helium som ett experiment för att se hur långt den skulle färdas. Även de blev glada för svar.

Kommer ni att åka till Kina och använda pengen?

– Det har alltid varit en dröm, men det får bli i framtiden, säger Pär Ljung.