Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Niklas fick inte hjälp - tog sitt liv

HANN INTE KOMMA HIT. Skolhälsovården skickade en remiss till vuxenpsykiatrin i Borås om att Niklas, 18, hade självmordstankar och behövde akut hjälp. Men på vuxenpsykiatrin missförstod man remissen och ringde först efter en månad. Då hade Niklas hunnit ta sitt liv.
BORÅS. Niklas, 18 år, tog livet av sig - en månad efter det att skolan larmat vuxenpsyk om hans självmordstankar.
Ingen hade kontaktat honom.
- Jag tror Niklas hade levt i dag om han fått träffa en läkare i tid, säger hans pappa Per.

FAKTA

Unga och självmord
Självmordsförsöken bland 15-24-åringar har ökat från 1 488 år 1998 till 2 107 försök 2004.
Det är främst flickorna som står för ökningen.
Två av tre som begår självmord är pojkar.
Varje vecka försöker 45 personer under 24 år att ta sitt liv.
För 15-19-åringar har de utskrivna recepten på sömnmedel och lugnande medel ökat med 29 procent de senaste två åren.
Källa: Socialstyrelsen

Det har snart gått fyra månader sedan Per hittade Niklas död på sitt rum. Enligt Per hade det inte behövt gå så illa. - Han hade skrivit "det kanske finns hopp för mig ändå" medan han väntade på att få en tid på vuxenpsykiatrin. Jag tror det hade räckt om han fått komma till en läkare för att få tabletter mot depressionen, säger Per. Niklas gick på en gymnasieskola i Borås och var en utåtriktad kille med ett stort socialt nätverk. Men det som många inte förstod var att Niklas var deprimerad. Han fick ångest över att vara ensam och skar sig i armarna för att dämpa ångesten. Han tänkte även mycket på självmord.

Berättade för kuratorn

En god vän till Niklas, som visste att han gjort självmordsförsök, lyckades övertala honom att söka hjälp hos skolans kurator. Niklas berättade för kuratorn om sina självmordstankar, och inom en vecka hade skolläkaren skickat en remiss till vuxenpsykiatrin. På remissen stod det att Niklas var deprimerad och ärendet brådskande. Eftersom Niklas nyss fyllt 18 och motsatte sig att föräldrarna skulle kontaktas fick de inget veta.

Hörde av sig efter en månad

- Vi kände till att han mådde dåligt och jag hade försökt prata med honom men nådde inte ända fram. Jag vet inte om någon visste riktigt hur dåligt han mådde, berättar Per. Berättade för kuratorn Fyra veckor efter det att remissen skickats in, hörde vuxenpsykiatrin av sig till skolan. Då var det för sent - Niklas hade varit död i några dagar. - Det ska inte behöva ta så lång tid. Det tog skolan bara en vecka att få fram en remiss och konstatera att Niklas var deprimerad. Då är det märkligt att det tar vuxenpsykiatrin så lång tid att reagera, säger Per. Fotnot: Namnen är fingerade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!