Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nigerianska maffians hotmetod: Svart magi

Flera personer med koppling till organisationen sitter häktade i Göteborg.
Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe som uppges ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien.
Foto: Polizia de Stato
Föremål som misstänks ha använts i juju-magi. Genrebild.
Foto: AP / AP

”Juju”, en slags voodooliknande form av svart magi, är en av de metoder som den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe kan ha använt sig av för att förmå kurirer att smuggla knark till Sverige.

– Vi vet att det används frekvent i sammanhang när det gäller att sätta press på folk, eller sina landsmän, säger Mats Paulsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Flera personer med kopplingar till organisationen sitter nu häktade i Göteborg för storskalig narkotikasmuggling.

Den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe började etablera sig i Europa i samband med den stora flyktingvågen 2015 och har fått stöttning av den sicilianska maffian, Cosa Nostra.

Med hjälp av stödet från Cosa Nostra kan Black Axe bedriva sin verksamhet i form av narkotikasmuggling och människohandel i Europa och nu befaras gänget vara på väg att etablera sig i Sverige.

– Det är känt sedan länge att de ägnar sig åt människohandel, både utnyttjande i form av arbetskraft men även sexuella tjänster. Men också narkotikasmuggling, har Karolina Lindekrantz, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet tidigare sagt.

Smugglas in i sväljkapslar

Sedan i höstas har flera personer med kopplingar till Black Axe gripits i Sverige och i dag sitter totalt 17 personer häktade misstänkta för storskalig narkotikasmuggling, flera av dem i Göteborg.

Narkotikan har främst smugglats in av kurirer i sväljkapslar, enligt tullkriminalen.

Enligt uppgifter till GP använder sig Black Axe förutom hot och våld också svart magi för att förmå personer att smuggla narkotika eller börja prostituera sig för organisationen.

Mats Paulsson är före detta polis och jobbar i dag som utredare på Jämställdhetsmyndigheten. Han vill inte gå in i detalj på om svart magi använts i för att pressa personer till att begå brott för den nigerianska kriminella organisationen, men känner igen fenomenet väl.

– I och med att det är en pågående förundersökning kan jag inte prata om det i detalj, men jag känner till det och det förvånar mig inte, oavsett om det gäller för sexuella ändamål eller narkotikahandel, säger han.

Blir skyldig pengar för ritual 

Fenomenet som Paulsson talar om är ”juju”, som är en voodooliknande häxritual och som förekommer i Nigeria.

– Vi vet att det används frekvent i sammanhang när det gäller att sätta press på folk, eller sina landsmän. Det är någon slags blandning av naturreligion och katolicism och det är väldigt stort i vissa delar av Nigeria. Man genomgår en ritual och i samband med det blir man skyldig pengar, oftast runt 50 000 euro, säger Paulsson.

Ritualen innefattar att man lämnar ifrån sig delar av sig själv i hemlandet, berättar Paulsson.

– Man lämnar kvar exempelvis könshår, som under ritualen blandas med blod från en nyslaktad kyckling. Dessa saker placeras sedan på ett altare i deras by, exempelvis.

Kvinnor drevs till prostitution 

Mats Paulsson berättar att man sedan måste betala av sin skuld till den organisation som betalat ritualen. Gör man motstånd kan sakerna på altaret exempelvis eldas upp, något som personerna som tror på ”juju” fruktar.

– Pratar man med exempelvis myndigheter så innebär det till exempel att ens släktingar kan dö. Man får inte heller berätta om skulden, eller att man genomgått ritualen. Man ska bara göra det man blir tillsagd, berättar Paulsson.

Under sin tid som polis mötte Mats Paulsson några av de kvinnor som drivits till prostitution med hjälp av ”juju”.

– Likaväl som att vissa här i Sverige tror på Gud så tror de här personerna på den här ritualen. Det är verklighet för dem, säger han och fortsätter:

– I Holland har man haft ärenden där man haft kontakt med polisen i Nigeria som fått hämta altaret så man kan lösa förbannelsen. I vissa fall har det krävts för att de ska våga berätta om det.