Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nigerianska maffian tvingar kvinnor att sälja sex i Sverige

Nigeriansk maffia kan ha rotat sig i Göteborg.
Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe, som uppges ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien. Bilden är från Italien och har ingenting med det nu aktuella åtalet att göra.
Foto: Polizia de Stato
I Göteborg ska Black Age tvingat flera kvinnor att sälja sex. Bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock

De beskrivs som en dödskult som mördar, kidnappar och slåss.

Nu försöker den nigerianska maffian Black Axe etablera sig också i Sverige.

I Göteborg ska nätverket ha tvingat flera kvinnor att sälja sex, rapporterar SVT Nyheter Väst.

De utsatta kvinnorna vittnar om tortyr och hur de utpressas med svart magi.

– De har fått en förbannelse över sig som gör dem väldigt rädda för att lämna människohandeln, säger verksamhetschefen för Talita, som arbetar för att hjälpa kvinnor ur människohandel, till SVT.

Flera personer med kopplingar till Black Axe sitter häktade i Göteborg för storskalig narkotikasmuggling och synnerligen grova narkotikabrott. Totalt åtalades 15 personer, och flera av dem kan alltså knytas till Black Axe.

Den fruktade maffian befaras vara på väg att etablera sig i Sverige.

– Det är känt sedan länge att de ägnar sig åt människohandel, både utnyttjande i form av arbetskraft men även sexuella tjänster. Men också narkotikasmuggling, har Karolina Lindekrantz, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare sagt.

En del av den narkotika som beslagtagits under utredningen om narkotikahandel.
Foto: Polisen

Och enligt Talita, en organisation som arbetar med att hjälpa kvinnor att ta sig ur människohandel i Sverige, så ägnar sig Black Axe inte bara åt narkotikahandel i Sverige – utan även prostitution. För SVT Nyheter Väst uppger Andrea, verksamhetschefen för Talita i Göteborg, att man har hjälpt flera kvinnor som tvingats sälja sex under Black Axes kontroll.

– Det är väldigt få av kvinnorna från Nigeria som överhuvudtaget vågar prata om sina människohandlare. Och många är så långt ner i hierarkin att de inte vet vilken organisation de egentligen arbetar för, säger säger Andrea, verksamhetschef för Talita i Göteborg, till SVT. 

Hon berättar att flera av kvinnorna har torterats och kan visa upp knivärr på kroppen.

Kvinnorna har fått förbannelse över sig

Kammaråklagaren Karolina Lindekrantz har tidigare beskrivit Black Axes våldskapital som omfattande.

– Man hotar, men vi vet också att man helt enkelt mördat personer. Det finns dock ingen indikation på att det har hänt i Sverige, utan det är i hemlandet och i andra länder där nätverket är etablerat.

Kammaråklagaren Karolina Lindekrantz.
Foto: Lovisa Waldeck

För att förmå människor att begå brott för nätverket använder sig ibland Black Axe av svart magi, menar Lidenkrantz. Så är även fallet med kvinnorna som tvingas sälja sex.

– Något som gäller för de allra flesta kvinnor som vi tagit emot från Nigeria är att de fått en förbannelse över sig som gör dem väldigt rädda för att lämna människohandeln, säger Andrea till SVT.

Tullkriminalenheten uppger också för SVT att flera personer som kan knytas till dödskulten fortfarande är på fri fot och aktiva i Göteborg.

– Vi har belägg för att det finns personer boende i Göteborg som tillhör Black Axe. Det är personer som styr och ställer och organiserar både narkotikasmugglingen och andra brott, säger Pär Eriksson, utredare vid Tullkriminalenheten i Göteborg.

Black Axe är kända för att använda sig av svart magi, eller ”juju” för att förmå människor att begå brott. Obs, genrebild.
Foto: AP / AP

Anledningen till att dessa personer inte kunnat åtalas är, enligt Eriksson, att det inte gått att bevisa deras delaktighet i de brott som innefattades av den aktuella förundersökningen.

Startade som studentförening

Den organisation som i dag är känd som Black Axe startade som en studentförening på Benin University i södra Nigeria. Enligt amerikanska experter, som uttalat sig i The Globe and Mail, ägnade sig organisationen till en början inte åt några kriminella aktiviteter, utan verkade för afrikansk nationalism och lockade dåtidens toppstudenter. Organisationens natur kom dock att ändras, när politiker i landet misslyckats med att införa en republik och avsattes via den militärkupp som ägde rum i landet i början av 1980-talet.

Därefter började de olika studentkårerna att använda allt mer våldsamma metoder för att få kontroll över olika universitet. Syftet var att locka personer från rika och inflytelserika familjer i landet att knyta sig till organisationen och på så sätt etablera en maktbas i hemlandet.

Under 1990- och 2000-talet eskalerade våldet till nya fruktansvärda nivåer när tonåringar som en del av sin initiationsrit i organisationen mördade studenter och professorer på landets olika universitet.

Ett skräckvälde som köpt gänget inflytande i hemlandet.


Åklagare Anna Svedin berättar mer om maffianätverket: ”Omfattande narkotikasmugglingsnätverk”.