Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nigeriansk maffia kan ha rotat sig i Göteborg

Flera personer har häktats.
Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe som uppges ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien. Foto: Polizia de Stato

Nu kan det västafrikanska brödraskapet Black Axe kan vara på väg att etablera sig i Sverige. 

Flera personer som tros tillhöra den våldsamma och multikriminella brottsorganisationen sitter häktade i Göteborg misstänkta för storskalig heroin- och kokainsmuggling, skriver Göteborgs-Posten.

Black Axe ska ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien i Italien. Men efter att striden tagit en oväntad vändning inleddes ett lukrativt samarbete, skriver GP.

Den 16 september förra året grep Tullverket fem personer. Två på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg, och tre personer i Stockholm.

Efter det har gripandena fortsatt och nu sitter totalt 17 personer frihetsberövade. 

– Sett till antalet häktade och till utredningens omfattning är detta ett av de i särklass största ärenden som tullkriminalen någonsin haft. Vi har fått möjlighet att arbeta oss igenom hela nätverket och sluppit dela upp det i mindre bitar av tidsmässiga skäl, betonar Gill Eriksson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Göteborg.

 Stora mängder narkotika

De som sitter frihetsberövade är av blandade nationaliteter, främst från Nigeria, men även Gambia, Sierra Leone, Nederländerna och Litauen, skriver GP.

– Vi räknar med att åtala ett 20-tal personer. Det handlar om väldigt stora mängder narkotika och tillslag på olika platser i Europa, konstaterar Anna Svedin, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, för GP.

Hon berättar för tidningen att knarket genomgående är förpackat i så kallade sväljarkapslar. Preparatet smugglas in via människor och deras bagage på tåg, bussar, i bilar och lastbilar.

Införselsträckorna har främst gått över Öresundsbron och via färjelinjerna mellan Kiel och Göteborg samt Travemünde och Malmö.

Kan ha rotat sig i Göteborg

Flera av medlemmarna ska vara bosatta i Göteborg, enligt GP. Myndigheterna misstänker därför att den våldsamma gruppen kan ha planer på att slå rot i staden mer permanent.

Konstellationen är hierarkisk och militäriskt uppbyggd, skriver GP.

– Vår uppfattning är att vi har att göra med en välorganiserad aktivitet som bedrivits affärsmässigt, mer eller mindre i företagsform. I utredningsmaterialet finns det, menar vi, mycket som tyder på att vissa av våra misstänkta tillhör Black Axe, säger Anna Svedin till tidningen.