Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nigeriansk maffia kan ha rotat sig i Göteborg

Flera personer har häktats.
Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe som uppges ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien.Foto: Polizia de Stato

Nu kan det västafrikanska brödraskapet Black Axe kan vara på väg att etablera sig i Sverige. 

Flera personer som tros tillhöra den våldsamma och multikriminella brottsorganisationen sitter häktade i Göteborg misstänkta för storskalig heroin- och kokainsmuggling, skriver Göteborgs-Posten.

Black Axe ska ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien i Italien. Men efter att striden tagit en oväntad vändning inleddes ett lukrativt samarbete, skriver GP.

Den 16 september förra året grep Tullverket fem personer. Två på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg, och tre personer i Stockholm.

Efter det har gripandena fortsatt och nu sitter totalt 17 personer frihetsberövade. 

– Sett till antalet häktade och till utredningens omfattning är detta ett av de i särklass största ärenden som tullkriminalen någonsin haft. Vi har fått möjlighet att arbeta oss igenom hela nätverket och sluppit dela upp det i mindre bitar av tidsmässiga skäl, betonar Gill Eriksson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Göteborg.

 Stora mängder narkotika

De som sitter frihetsberövade är av blandade nationaliteter, främst från Nigeria, men även Gambia, Sierra Leone, Nederländerna och Litauen, skriver GP.

– Vi räknar med att åtala ett 20-tal personer. Det handlar om väldigt stora mängder narkotika och tillslag på olika platser i Europa, konstaterar Anna Svedin, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, för GP.

Hon berättar för tidningen att knarket genomgående är förpackat i så kallade sväljarkapslar. Preparatet smugglas in via människor och deras bagage på tåg, bussar, i bilar och lastbilar.

Införselsträckorna har främst gått över Öresundsbron och via färjelinjerna mellan Kiel och Göteborg samt Travemünde och Malmö.

Kan ha rotat sig i Göteborg

Flera av medlemmarna ska vara bosatta i Göteborg, enligt GP. Myndigheterna misstänker därför att den våldsamma gruppen kan ha planer på att slå rot i staden mer permanent.

Konstellationen är hierarkisk och militäriskt uppbyggd, skriver GP.

– Vår uppfattning är att vi har att göra med en välorganiserad aktivitet som bedrivits affärsmässigt, mer eller mindre i företagsform. I utredningsmaterialet finns det, menar vi, mycket som tyder på att vissa av våra misstänkta tillhör Black Axe, säger Anna Svedin till tidningen.