Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madeleine, 23 varnar för ”Barbiedrogen”

Madelene varnar för produkten efter biverkningarna hon fick. Foto: Privat

Fler och fler använder ”Barbiedrogen” för att få en jämnare solbränna.

I somras beslagtogs nära 1 000 injektionsflaskor i tullen, rapporterar Göteborgs-Posten.

I Sverige varnar Läkemedelsverket för produkten som är olaglig att sälja, producera eller importera, men inte att använda.

”Barbiedrogen” är populär, trots att Läkemedelsverket länge varnat för produkten – Melanotan 2 – som under de senaste åren debatterats flitigt. Hormonpreparatet stimulerar kroppen att producera melanin, vilket gör att man ser solbrun ut. 

Trots varningarna menar Tullverket att den illegala smugglingen av drogen ökar, skriver Göteborgs-Posten. Ett startpaket kan kosta allt från 800 till 1 500 kronor.

GP rapporterar att det i somras beslagtogs nära 1 000 injektionsflaskor från Hongkong adresserade till en person i Västsverige.

Substansen har tidigare prövats av läkemedelsföretag men det finns långt ifrån något färdigt läkemedel på marknaden, enligt Läkemedelsverket – som avråder från all användning.

”Användning över tid kan leda till hudcellsförändringar och det finns även beskrivna fall där användare av melanotan 2 utvecklat hudcancer”, står det på hemsidan.

Enligt Läkemedelsverket är preparatet olagligt att sälja, producera eller importera, men det är inte olagligt att använda. 

Nicola: ”Har inte fått några biverkningar”

En av dem som använt ”Barbiedrogen” sen flera år tillbaka är Nicola, som endast vill framträda med sitt förnamn. Hon blev intresserad när kompisarna tipsade henne om preparatet.

– Jag har alltid svårt att bli brun om somrarna. Jag tänkte att det här kanske var något för mig. Jag bränner mig lätt och får lätt soleksem, säger hon.

Nicola fick hjälp att beställa sitt första paket för drygt sex år sedan. Hon upplevde inga biverkningar och valde att fortsätta.

– Det stod mycket om illamående och att man kan få blodförgiftning om man inte är försiktig. Jag var noga med att kolla upp allt det här innan jag använde det. Jag har inte fått några biverkningar och har alltid fått en fin brun färg.

”Har blivit vanligare”

Nicola, som endast vill framträda med sitt förnamn, var redan då medveten om att Melanotan 2 inte var godkänt av Läkemedelsverket i Sverige. Men när hon såg hur populärt det var bland andra som delade med sig av sina erfarenheter i slutna grupper på Facebook ville hon testa ändå.

Sedan 2012 har hon beställt och använt ”Barbiedrogen” sporadiskt – senast i somras.

– Jag blev positivt överraskad igen. Jag fick fin färg, slapp mina soleksem och slapp bli bränd.

Blir du nervös när du tar det?

– Nja, inte nervös. Det är klart att man tänker att ingen riktigt vet vad som kan hända i kroppen om 20 år. Många har jättemycket problem i solen. Jag rekommenderar det och står för att jag har gjort det.

Nicola berättar att många i hennes vänkrets använder preparatet och att hon troligtvis kommer fortsätta göra det också.

– Det har blivit vanligare och vanligare med åren. 

Madelene, 23, fick stora utslag

En som inte hade en lika positiv erfarenhet av ”Barbiedrogen” är 23-åriga Madelene Augustsson från Göteborg. När hon såg att produkten gav hennes vänner bra resultat bestämde hon sig för att testa.

– Jag har väldigt svårt för att bli brun och tänkte att det här var en enkel väg dit. Jag läste rätt mycket om det i olika grupper på Facebook, säger hon.

Madelene varnar andra för ”Barbiedrogen”. Foto: Privat

Att sola eller applicera brun utan sol-krämer fungerade inte särskilt bra för Madelene. Hon var övertygad om att de populära sprutorna skulle göra skillnad.

– Jag beställde det på nätet och fick hem det i somras. Det står ingen avsändare på paketet eftersom det inte är lagligt att sälja det här.

”Besvärligt på nätterna”

I paketet låg en flaska fylld med pulver som ska blandas med en vätska, berättar Madelene Augustsson. Sedan laddas sprutorna med angiven volym.

– Jag var nervös. Det finns en anledning till att läkemedlet inte har godkänts, säger hon.

Efter bara två dagar märkte Madelene att något var fel.

Utslagen blev värre efter två dagar. Foto: Privat

– Jag fick ganska direkt utslag på bröstkorgen, som om jag hade soleksem. Sen blev utslagen vita och jag fick pigmentfläckar. Det kliade ganska mycket och var besvärligt på nätterna.

Varnar andra

Efter en vecka sa Madelenes mamma och pojkvän ifrån och hon slutade injicera ”Barbiedrogen”.

– Det är galet att man gör sånt här. Det funkar för vissa, men det är inte värt att ta risken. Det syns inte på mig i dag, utslagen la sig efter två månader, men det kan bli bestående, säger hon.

– Man vet inte hur kroppen påverkas av ett långvarigt bruk. Jag skulle råda alla att avstå och sola med solskyddsfaktor i stället.

 

Råd från Läkemedelsverket:

Använd inte melanotan 2 då du kan skada din hälsa allvarligt.

 

Kontakta sjukvården eller Giftinformationscentralen vid illamående eller andra symtom.

 

Försäljning av melanotan 2 är olaglig i Sverige, stöter du på någon produkt kan du anmäla försäljningen till Läkemedelsverket.

Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!