Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niclas hotas – på grund av sitt jobb

Niclas Pettersson känner sig inte trygg efter hot i sociala medier och besök av demonstranter hemma på farmen.Foto: Privat
Niclas Pettersson jobbar som minkfarmare. OBS, bilden är från ett annat tillfälle.Foto: SVT

Minkfarmaren Niclas Pettersson har anmält dödshot – i helgen dök maskerade demonstranter upp på hans gård.

Samma dag lades en bild ut i sociala medier där ett skelett dinglade i en snara. Texten löd: "Niclas "fd minkfarmare)".

– Det känns otäckt. Man vet ju inte vad de kan göra härnäst, säger Niclas Pettersson.

Niclas Pettersson som föder upp minkar utanför Falkenberg säger att protesterna mot hans verksamhet började för ett halvår sedan med inlägg i en Facebookgrupp.

I augusti släpptes cirka 2 000 minkar ut från gården. Han kunde samla in de flesta igen, men ett 20-tal hade dränkts i gödselbrunnar och ett 30-tal minkar försvann.

Skelett i en snara

I lördags uppmärksammade Niclas Petterssons son en bild på Instagram med ett skelett som dinglade i en snara från en galge.  På bilden stod skrivet: "Niclas (f d minkfarmare)". Även SVT Nyheter Halland har berättat om händelsen.

– Jag upplevde det som ett dödshot, säger Niclas Pettersson.

På lördag kväll, några timmar efter att han fått se skelettbilden, kom demonstranter hem till bostaden och minkfarmen.

"Ropade att jag skulle komma ut"

– Det var tre bilar med ett antal personer. Jag var inte hemma, men det var mina söner. Demonstranterna stod och tutade med bilarna, det lät från sirener och bjällror och de ropade att jag skulle komma ut. Min son ringde och bad mig larma polisen. Han var skärrad, säger Niclas Pettersson.

Polis kom till platsen samtidigt med Niclas, som snabbt ville upp till huset och in till sönerna.

– Då stod en av aktivisterna i vägen för mig på min tomt. Det var samma person som lagt ut bilden på sitt Instagramkonto, säger han.

Sparkade till aktivisten

Niclas Pettersson berättar att han sparkade till aktivisten som nu anmält honom för misshandel.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det blev bara som det blev, Jag ville försvara mig. Jag visste inte vad som skulle hända. Alltihop känns otäckt. Och ännu otäckare tycker mina söner att det är, säger han.

Nästa dag, på söndagseftermiddagen, kom demonstranterna tillbaka till anläggningen. 

"Kedjade fast sig i grinden"

– De stod utanför minkfarmen och hade låst fast sig i grinden. Det var mellan 20 och 30 maskerade personer, berättar Niclas som säger att han fick stöd av ett 50-tal representanter från LRF, lantbrukarnas riksförbund, som kommit till gården.

Polisen kom till platsen och avvisade demonstranterna som höll upp skyltar med texten: "Stäng minkfarmen i Falkenberg".

– De var inte motsträviga utan låste upp sig från grinden. Några hade tappat bort nyckeln så vi fick klippa loss dem, säger Simon Magnusson, stationsbefäl vid polisen i Falkenberg.

Fem polisanmälningar

Ingen person greps av polisen under helgen. 

Enligt polisen har fem anmälningar gjorts efter händelserna vid minkfarmen: Två ofredanden, en anmälan om hemfridsbrott och ett olaga intrång. Dessutom finns en motanmälan om misshandel.

Niclas Pettersson förklarar att han och sönerna inte känner sig trygga men att han ändå vill kämpa vidare. 

– Om demonstranterna vill uttrycka sin åsikt så får de göra det på ett annat och lagligt sätt utan att terrorisera mig. Nu planerar vi att sätta upp kameror runt huset, säger han.