Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nickos vrede över sonens död: ”Jag känner förakt”

Per Karlsson, 37, dog efter att han köpt den livsfarliga drogen fentanyl på nätet. Foto: PRIVAT
Per Karlsson och många andra människor dog efter att de köpt fentanyl på nätet av de nu åtalade bröderna, menar åklagaren. Foto: JACQUELYN MARTIN/AP

Varje morgon när Nicko Tapper, 71, vaknar tittar han på bilden av sin son Per Karlsson, 37, tänker på honom och önskar honom en god morgon.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Per gick bort och nu pågår rättegången mot de två män som misstänks ha vållat hans död.

– Jag hoppas verkligen att de döms, för jag känner förakt och vrede mot dem, säger Nicko Tapper.

Förhandlingarna sker i Södertörns tingsrätt utanför Stockholm och på de åtalades bänk sitter två bröder som misstänks för olika brott.

Däribland för att grovt ha vållat åtta människors död.

En av de som dött är 37-årige Per Karlsson, som hittades i sängen av sin flickvän i Halmstad i augusti år 2016. På måndagen vittnade Pers pappa Nicko Tapper, som bor i Varberg och som tidigare pratat med SVT Nyheter Halland, på länk under rättegången.

– Per hade mycket problem med missbruk genom livet, men det kändes som att han var på rätt väg med sin nya flickvän. De var lyckliga och Per hade framtidstro, berättar Nicko.

Men så ska han ha köpt den livsfarliga drogen fentanyl via nätet av de nu åtalade.

Nicko Tapper sörjer sin son Per Karlsson som dog av en överdos av fentanyl. Foto: PRIVAT

Oerhört starkt  

De båda bröderna misstänks under sommaren och hösten 2016 ha sålt fentanylanaloger på internet. Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men olika nätdrogsvarianter av fentanyl säljs nu på den illegala marknaden.

Fentanyl kan vara 50 gånger starkare än heroin.

 

LÄS MER: Fentanyl-säljare åtalas efter flera dödsfall

 

Sin verksamhet misstänks bröderna ha bedrivit i en lägenhet i Östberga i södra Stockholm, men när de genomförde affärerna med fentanylanalogerna var det inte klassat som hälsofarlig vara eller narkotika och de nekar till brott.

– Det vi hittat är mycket nässprayflaskor, kartongvis. Det är mycket vågar och it-material som telefoner och datorer. Olika förpackningsmaterial, kuvert och så vidare. Så det är väldigt stor variation. Det är många beslag, sa polisens utredare Åsa Torlöf i samband med att åtalet mot bröderna väcktes.

Polisens utredare Åsa Torlöf.

Sålde utan varning

I stämningsansökan står det att bröderna sålde narkotikan bland annat utan att varna kunderna för farligheten med substanserna och utan att de varit säkra på att mängden substans som fanns i flaskorna verkligen var den mängd som stod i produktbeskrivningen.

 

LÄS MER: Fredrik dog av drogen: "Ville slippa eländet"

 

"Brotten, vållande till annans död, är att bedöma som grova, eftersom gärningarna har utförts inom område som är särskilt riskfyllt och respektive gärning innefattat att medvetet risktagande av allvarligt slag", står det i stämningsansökan.

Till SVT Nyheter Stockholm säger Åsa Torlöf vid polisen att "utfallet av rättegången kommer kunna gå åt två olika håll".

Rättegången hålls i Södertörns tingsrätt utanför Stockholm. Foto: OLLE SPORRONG

Hon förtydligar sedan:

– Det ena är en friande dom. Skulle det bli så angående åtalet för grovt vållande till annans död, då har vi med nuvarande lagstiftning ett öppet spelrum för vem som helst att starta verksamhet och sälja fentanylanaloger helt lagligt ut i svenska samhället.

Tror på fällande dom

Nicko Tapper och flera andra har stjärnadvokaten och förre justitieministern Thomas Bodström som målsägandebiträde.

– Det är ju inte givet hur man ska döma eftersom fentanyl inte var narkotikaklassat när Per dog, men Bodström tror på en fällande dom. Det finns så mycket som talar för det, säger Nicko Tapper.

Thomas Bodström är målsägandebiträde åt Nicko Tapper. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL

Nicko Tapper hoppas på en fällande dom av flera skäl. Främst för att åklagaren anser sig kunna bevisa att det inte fanns några som helst anvisningar om doseringar eller varningstexter på flaskorna.

– Jag kan känna vrede och sorg över det. Men det känns bättre nu när jag har fått vittna i rättegången även om jag aldrig kan få Per tillbaka, säger Nicko Tapper.

Hälsar varje dag

Det har gått ett och ett halvt år sedan han fick dödsbeskedet.

– Jag har några fina bilder på honom här hemma så jag kan fortfarande önska honom en god morgon och en god natt. Det gör jag varje dag.

Rättegången väntas pågå långt in i maj. De båda åtalade männen nekar till brott.

Detta är fentanyl

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som är narkotikaklassat sen augusti 2016, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!