Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nicklas, 40, gör hemmagjord gelato

FAVORITEN. Västsveriges gelato-kung Nicklas Eriksson visar upp sin älsklingsglass han själv tillrett.Foto: Råda Gelati

Det är skillnad på glass och glass. Fråga kocken Nicklas Ericsson, 40, som blivit glassmästare på Råda säteri.

- Jag vill göra allt från grunden!

Gelato

Gelato innehåller mindre fett än vanlig glass. Kan göras på flera olika grunder, mjölkbaserad bas innehåller mellan 3-10 procent fett. Vanlig glass innehåller mellan 12-20 procent fett och blir då mycket hårdare.

Till vanlig glass tillförs ämnen som gör att glassen kan lagras under en längre tid. Gelato kan bara förvaras i glassdisk i mellan 2-4 dagar.

Det var när Nicklas blev glassansvarig på en restaurang han jobbade på, som intresset för glass vaknade.

- Jag saknade nåt litet ställe där man gör glass, liknande dem som finns ute i Europa, säger han. Där man gör allt från grunden.

Sagt och gjort, på en gelatokurs i Bologna i Italien upptäckte Nicklas den stora skillnaden mellan glass och gelato och har sedan dess byggt på sina kunskaper så mycket att han var redo att starta eget.

Jobbar varje dag

I februari flyttade han in sin verksamhet på Råda säteri och sedan dess har han jobbat varje dag.

- Jag jobbar själv och det är bara jag som kan göra gelato, säger han. Men på sikt måste jag ju få hjälp.

Nicklas smaksätter sin gelato med säsongens smaker och det finns inga begränsningar i vad han väljer. Just nu är körsbär hans favoritsmak.

- Jag gör allt från grunden, säger han. Dessutom försöker jag i möjligaste mån använda mig av ekologiska produkter.

Till skillnad från vanliga glassmaskiner man har i hemmet är Nicklas maskin så stor att han kan göra 60 liter gelato i timmen.

- Det går jättebra för mig!

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​