Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nevs grundare väljer att lämna företaget

Nevs vd: "Att sälja bilar är ohållbart"
Kai Johan Jiang grundade Nevs för åtta år sedan och köpte sedan konkursboet efter Saab nu väljer han att lämna bolaget.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Kai Johan Jiang grundade Nevs för åtta år sedan och köpte sedan konkursboet efter Saab.

Han väljer nu att lämna sin ordförandepost i bolaget och säljer alla sina aktier, uppger Ekot

Jiang tror inte att det kommer påverka Nevs-fabriken i Trollhättan, säger han till Sveriges Radio. 

Grundaren till elbilstillverkaren Nevs, som köpte upp Saabs konkursbo och nu har fabrik i Trollhättan, Kai Johan Jiang lämnar företaget och säljer sina aktier, skriver Ekot.

– Jag tror att det är det bästa för Nevs. Men för mig är det mycket, mycket jobbigt. Jag ångrar inte att jag startade Nevs, även om det varit en mycket svår tid för mig. Jag känner fortfarande att jag gjorde rätt för Trollhättan, säger grundaren Kai Johan Jiang till SR.

Han säger vidare till Ekot att han var tvungen att sälja aktierna, han har helt enkelt inte de pengar som behövts för att vara kvar i företaget som delägare, det hade krävts investeringar på miljardbelopp, som han inte har.

– Mitt skuldberg blir bara större och större. Så jag har blivit en större och större belastning för de nya ägarna. Jag klarar inte av den investeringsstorlek som Nevs behöver, säger han till Ekot.

Fastighetsjätte nu ensam ägare 

Försäljningen av aktierna innebär att det är den kinesiska fastighetsjätten Evergrande som står som ensam ägare till företaget, de har sedan 1,5 år tillbaka varit huvudägare.

Kai Johan Jiang kommer nu i stället att vara rådgivare till fastighetsjätten, säger han till Ekot. 

Enligt Jiang kommer inte Nevs i Trollhättan påverkas av att han nu väljer att lämna företaget.

– Evergrande kommer inte att lägga ner verksamheten i Trollhättan. Tvärtom. Evergrande satsar väldigt hårt på Nevs i Trollhättan. Trollhättan spelar fortfarande en viktig roll, säger han till Ekot.

Just nu har fabriken i Trollhättan ingen pågående produktion av elbilar.