Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya beskedet om Nerijus Bilevicius

I Sverige dömdes Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Nu avgörs Nerijus Bilevicius öde. Foto: DOMSTOLARNA I SIAULIAI
Domaren Laisvydas Zederštremas. Foto: DOMSTOLARNA I SIAULIAI

Livstidsdömde Nerijus Bilevicius vill sitta i litauiskt fängelse och fick sitt straff sänkt av en distriktsdomstol i hemlandet.

Beskedet om att Lisa Holms mördare endast skulle få 15 års fängelse i hemlandet väckte ilska i Sverige – och beslutet överklagades.

Nu backar den litauiska domstolen och mördaren döms till livstid även i Litauen. 

När Nerijus Bilevicius dömdes för mord beslutades det att han skulle avtjäna större delen av straffet i sitt hemland Litauen. Detta då Kriminalvården fann att "vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans sociala återpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen."

Men vid Kriminalvårdens begäran om överföring beslutade en distriktsdomstol i Litauen att hans straff skulle sänkas. Bilevicius straff sänktes från livstid till 15 år om straffet skulle avtjänas i Litauen. Sannolikt skulle han dessutom vara en fri man efter bara 10 år. 

15 års fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm, ett mord som skakade hela Sverige under sommaren 2015. 

17-åriga Lisa Holm mördades sommaren 2015. Foto: POLISEN

– Straffet för ett "normalt mord" i Litauen är 7–15 års fängelse. Anledningen till varför straffet blev 15 år och inte ett grövre straff var att allt i den svenska domen inte var översatt till litauiska. Straffet i Litauen blev "standardstraffet", har domaren Laisvydas Zederštremas sagt.

 

LÄS OCKSÅ: "Krama era barn ofta och mycket – man vet aldrig när det är för sent"

 

Åklagaren vill ha livstid 

Beslutet om 15 års fängelse väckte stora protester i Sverige och överklagades. Hela den svenska domen har nu blivit översatt och domen från mördarens hemland föll under tisdagen. 

Åklagaren som har hand om fallet i Litauen anser att Nerijus Bilevicius borde dömas till livstid, precis som i Sverige.

 

Domaren Laisvydas Zederštremas. Foto: DOMSTOLARNA I SIAULIAI

 

– Enligt litauisk lag kan man utdöma hårdare straff om en person mördar en familjemedlem eller ett barn, om det var extremt grymt och så vidare. Det kan också vara om det var fler än ett offer eller om brottet innebar att också andra utsattes för fara som vid exempelvis en explosion, har domaren Laisvydas Zederštremas tidigare förklarat.

 

LÄS OCKSÅ: Domaren som avgör Nerijus Bilevicius öde

Livstid i Litauen 

Den till livstid dömde Nerijus Bilevicius hopp om att få livstidsstraffet sänkt i Litauen till 15 år och eventuellt bli friad efter tio år – grusades alltså av den litauiska domstolen. Domaren från Litauen meddelade på tisdagen att straffet blir detsamma som i Sverige. 

En av anledningarna till att straffet förblir livstid är att den litauiska brottsbalken liksom den svenska har en rubrik som heter ”försvårande omständigheter”. 

I domen står det:

"Distriktsdomstolen i Siauliai har beslutat att han har begått ett brott enligt paragraf 2 och 6 i det 129:e kapitlet i den litauiska brottsbalken, och att det är kvalificerat som ett ytterst grymt mord på ett hjälplöst offer".

Domen från Litauen går inte att överklaga.

Enligt Vytautas Joncas, domstolens ordförande och sekreterare, fanns det rum i brottsbalken för den litauiske domaren att ta ett annat beslut. Men en viktig del i domarens motivering om livstid, enligt Vytautas Joncas, är den svenska domstolens tidigare bedömning. 

– Domaren motiverade beslutet med att mordet begicks särskild grymt. Och, detta är viktig, domaren tog del av alla de svenska domarnas uttalande i målet. Han läste alla dokumenten, alla motiveringar. På detta sätt fick han se hela bilden, säger han. 

Hamnar i fängelset Lukiskes i Vilnius

Det är i skräckfängelset Lukiskes, i Litauens huvudstad Vilnius, som Nerijus Bilevicius kan komma att avtjäna sitt straff. 

I regel bor fångarna ensamma, men de får bo två och två i cellen om de så önskar. Varje fånge har rätt till en boyta på 3,6 kvadratmeter oavsett om man delar cell eller inte.

Till skillnad från svenska fängelser, där våldsbrottslingar separeras från sexualbrottslingar, bor alla under samma tak. Enligt fängelset vice direktör Romas Ostanavicius, som tidigare pratat med GT, kan han inte svara på om det förekommer våld mellan de olika fångtyperna. 

Någon sådan statistik förs inte. 

Kriminalvården måste godkänna Bilevicius flytt

Det är de värsta förbrytarna som hamnar på Lukiskes, livstidsdömda mördare och andra med längre fängelsestraff. 

 

LÄS MER: Skräckfängelset för mördaren Bilevicius

 

Nu är det Kriminalvården i Sverige som står inför beslutet om förflyttning av Lisa Holms mördare ska ske. De måste godkänna en flytt. 

Den svenska Kriminalvården kommer nu att titta på domen från Litauen. 

– Just nu händer det ingenting av ren automatik. Nu ska den här domen kikas på först. Sen är det en princip inom EU att vi, i den mån som det är görligt, vill att EU-medborgare avtjänar sina straff på hemmaplan, säger Ulf Mossberg på Kriminalvårdens presstjänst. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!