Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Lisa Holm var blyg för okända personer"

Kommissarie Lars Johansson har spelat en central roll i utredningen kring mordet på Lisa Holm.

Foto: Privat

Kön utanför Skaraborgs tingsrätt under måndagen.

Foto: Adam Ihse/Tt

Nerijus Bilevicius under tingsrättsförhandlingarna i oktober.

Foto: Helen Rasmusen

Under hovrättsförhandlingens första dag kommer Lars Johanssons metoder att ifrågasättas.

Foto: Anders Ylander

Nerijus Bilevicius, 35, hoppas att de stenhårda förhören ska vändas till hans fördel.

Foto: Alex Ljungdahl

I förhör med Nerijus Bilevicius fru visade förhörsledaren upp en bild på Lisa Holms döda kropp.

Det ifrågasätts nu i hovrätten som något som enbart gjordes för att påverka hustrun psykiskt.

– Har bilden visats bara för att få en psykologisk påverkan på den förhörda så är det fel enligt rättegångsbalken, säger Palmeutredaren Pål Johansson.

Vid 15.30-tiden inleds förhör med den före detta polisen och Palmeutredaren Pål Johansson. Bland annat nämns att morddömde Nerijus Bilevicius, hans fru och bror hängdes ut med namn och bild i hemlandet Litauen, något som sen nämndes för hustrun i förhör.

– När jag läste förhören så reagerade jag på informationen som förhörsledaren lämnar till den förhörde. Som han har sökt fram på Google handlar om att hon och de andra blivit uthängda med namn och bild i Litauen och att den litauiske ambassadören har hört av sig och bett om ursäkt för att hans medborgare är misstänkta för mord. De här uppgifterna har ingen bäring i utredningen som jag kan se, säger Pål Johansson som därför antar att uppgifterna har ett annat syfte.

– Att göra den misstänkte orolig eller rädd.

Johansson: Kan vara fel

Namn- och bilduppgifterna är dock inte de enda som Pål Johansson tror har presenterats för att skapa psykiskt påverkan på hustrun. I förhör har även en bild på Lisa Holms döda kropp visats upp för Nerijus Bilevicius hustru. Hon föll då ihop på golvet och läkare behövde tillkallas.

– Det skulle kunna finnas anledning att visa bilden, enligt mitt förmenade, säger Pål Johansson och tillägger att det då måste finnas ett tydligt syfte.

– Har bilden visats bara för att få en psykologiskt påverkan på den förhörda så är det fel enligt rättegångsbalken, säger han.

Förhörsledaren berättade också vid ett tillfälle för Nerijus Bilevicius att han bedömde att hans fru var självmordbenägen.

– Jag kan inte se att det har någon koppling till mordutredningen. Och det måste finnas ett syfte. Jag tolkar det som att det är förhörsledarens egen tolkning att hustrun är självmordbenägen, och att syftet är att den förhörde personen ska bli rädd att hustrun ska ta självmord om han inte erkänner till exempel, säger Pål Johansson.

Förhörsledaren säger vid ett annat tillfälle att han är säker på att Nerijus Belivicius kommer att fällas för mord, trots att han nekar.

– Jag tycker att förhörsledaren bryter mot objektivitetsprincipen genom att påstå att förhörspersonen kommer bli fälld av domstol, säger Pål Johansson.

– Han tar ställning i skuldfrågan och det ska bara domstol göra. Inte förhörsledare.

"Varit levande en tid"

Efter lunchpausen inledde Nerijus Bilevicius advokat Inger Rönnbäck sin sakframställan.

– Det är en fruktansvärd händelse i bakgrunden av det här. En ung flicka som mist sitt liv på ett sätt som är helt oförståeligt för de flesta av oss.

Men samtidigt menar advokaten att det inte går att fastställa vilken tid Lisa Holm mördades.

Inte heller på vilken plats.

– Det vet vi inte. Mest troligt har flickan varit levande en tid, i några dagar.

Inger Rönnbäck ifrågasatte också om Lisa Holm överhuvudtaget befunnit sig i ladan, där polisen har säkrat en rad DNA-spår från flickan och i vars sidobyggnad åklagaren menar att hon har mördats. Hon föreslog, att Lisa Holm kunde ha varit inne i ladan "och lekt", och att det är därför hennes DNA och hårstrå har säkrats på snöre och rör.

Hon var samtidigt kritisk till polisens arbete.

– Åklagare har inte kommit in tillräckligt snabbt in i ärendet, vilket är tråkigt och väldigt synd.

Inger Rönnbäck nämnde också att militären var de första som drog i gång en sökoperation – och att deras närvaro ska ha oroat folk.

Rönnbäck om handsken: "Den har planterats där"

Om den ladan, där Lisa Holm mördades, sa försvararen:

– Den var inte avspärrad, den var öppen för allmänheten att gå in i, för förövare och för sådana som ville hjälpa förövare. Den blev avspärrad den 8 juni, klockan 11.40 enligt en polis.

Men Inger Rönnbäck menade att det redan var för sent.

– Och det är så klart anledningen till att man kunde komma in och lägga en handske där. Den har planterats där senare och hittas av min klient när han kommer till jobbet klockan sju på morgonen.

Vår krönikör Britta Svensson skriver att Inger Rönnbäck visar på brister i sin sakframställan:

"Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck talar nu, osammanhängande och fullt med irrelevanta detaljer. Hon säger ofta "flickan", i stället för Lisa eller Lisa Holm. Ger ett märkligt intryck. Jag tycker hon kunde ha en mer korrekt och mindre nedlåtande ton."

Nekar fortfarande

Nerijus Bilevicius har sedan han greps som misstänkt förnekat all inblandning i bortförandet och mordet på Lisa Holm.

– Han har hela tiden under den här utredningen, väldigt bestämt, förnekat all inblandning i detta.

Advokaten avfärdade samtidigt den fotokonfrontation som gjordes med den joggande kvinna, som pekat ut hennes klient som den man som försökte locka in henne i en bil före Lisa Holms försvinnande:

– Nerijus ögon var de enda som lyste av kamerablixten av personerna i konfrontationen.

Hon bemötte också uppgifterna om sin klients avföring i ladan, där mordet skedde:

– Han har bajsat i den här ladan på sin arbetsplats. Ja, det här är på landet, folk gör så ibland, sa advokaten.

"Lisa var en ordentlig flicka"

Inger Rönnbäck kom också in på att hustruns DNA har säkrats på Lisa Holms underkläder och åklagarens hypotes: Att det förts över från Nerijus.

– Kan man vifta bort det på det sättet kan man naturligtvis vända på det och säga att de spår som kommer från Nerijus på kläderna kan komma från någon annan, sa hon.

Efter Inger Rönnbäcks beskrivning av Lisa Holm, slog familjens målsägandebiträde, advokat Tore Brandtler, verbalt tillbaka:

– Det finns ingenting mörkt i Lisas bakgrund. Hon har inte haft kontakt med några konstiga personer eller haft ett umgänge som var kriminellt, sa han – och slog fast:

– Lisa var en ordentlig flicka i alla avseenden.

Han sa också:

– Lisas sätt att vara: Hon var blyg för okända personer. Hon var inte den som tog kontakt med en okänd person. Men om man däremot lärde känna henne var hon öppen och spontan, sa Tore Brandtler, som menade att hon måste ha blivit lurad in i ladan av Nerijus Bilevicius, eller att han övermannat henne.

Palmeutredaren ska höras

Gästarbetaren Nerijus Bilevicius dömdes i november förra året till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Domen föregicks av en lång polisutredning – och tuffa förhör. Nu kommer det att bli tvärtom. Skövdepolisens mest erfarna förhörsledare – som spelat en central roll i utredningen kring Lisa Holm-mordet – kommer att ifrågasättas och grillas av gamle Palmeutredaren Pål Johansson. Den sistnämnde menar att förhörsledaren utsatt Nerijus Bilevicius och dennes fru för "påtaglig psykisk påverkan".

Detta kommer att ske redan under måndagen. På plats är bland andra Leif GW Persson – som åhörare.

Nerijus Bilevicius har själv samma hållning som under den första rättegången, i tingsrätten: Framåtlutad och med blicken nedåt, fäst på någon obestämbar punkt framför sig.

Han har klippt håret och ser ut att ha lagt på sig några kilo sedan senast.

Det är advokat Inger Rönnbäck som har kallat Pål Johansson, men hon vill inte beskriva mer detaljerat vilka delar av förhören som kommer att kritiseras.

– Jag kommenterar inte det här på något sätt. Det är en förhandling som ska föras i hovrätten och det går att följa då, sa hon inför hovrättsförhandlingen.

Fått dem att gråta

Förhörsledaren kommer att få försvara sig mot anklagelserna i rätten. Han har tillbringat otaliga timmar i förhörsrum med den dömde mördaren Nerijus Bilevicius, hans fru och hans bror.

Han har bett dem berätta hur deras liv har gestaltat sig, vad de har för familjeförhållanden och yrkesbakgrund – för att sedan skruva upp temperaturen och grilla dem om söndagen den 7 juni: Dagen då Lisa Holm försvann – och med största sannolikhet mördades.

Han har lirkat, spelat ut dem mot varandra och fått dem att gråta.

– Efter hand försöker man bygga upp ett förtroende och kanske prata mer förtroligt innan man mer och mer kommer in på den här biten som man vill åt. Det är en förhörsteknik, säger poliskommissarie Lars Johansson, spaningschef för Lisa Holm-utredningen.

Bad dem ljuga

Nerijus Bilevicius har fortsatt blåneka till att ens ha träffat den mördade flickan – vars kläder var fläckade med hans DNA och blod. Men förhörsledarens belöning kom när brodern och frun lättade sina hjärtan och berättade att Nerijus Bilevicius uppmanat dem att ljuga om när han kom hem den 7 juni, och bad frun att tvätta hans skitiga kläder.

Efter att frun släppts ur häkte och rest tillbaka till Litauen tog hon tillbaka uppgiften om att Nerijus Bilevicius uppmanat henne att ljuga. Istället anklagade hon polisen för att ha pressat fram uppgiften – genom att utsätta henne för psykiska påtryckningar.

– Vad gäller fruns förhör så har hennes advokat varit med på dem, säger poliskommissarie Lars Johansson som menar att inga av försvararna framfört synpunkter på förhören då de hölls.

Läkare tillkallades

Ett av de förhör som kritiserades redan i tingsrätten var när förhörsledaren, i Litauens huvudstad Vilnius, visade upp en bild på hur den mördade flickan hade hittats i klädskåpet för Nerijus Bilevicius fru.

– Man gick igenom all bevisning mot Nerijus, bland annat DNA-träffarna från honom på Lisa Holms kläder, för att få hans fru att förstå vad som talar emot honom. Att bilden visades ska sättas i det sammanhanget. Jag tycker väl inte att det är så konstigt, säger Lars Johansson.

Fruns reaktion blev dramatisk. Hon föll ihop på golvet och läkare tillkallades.

"Klart man kan pressa på"

Enligt försvaret ska läkaren ha rekommenderat utredarna att bryta förhöret för att inte äventyra fruns hälsa – men den bilden delas inte av Lars Johansson.

– Det är inte den uppgiften som våra förhörsledare fick från läkaren och de litauiska förhörsledarna. Sedan är väl inte alla övertygade om att hennes sjukdom, eller vad man ska säga, är så väldigt realistisk.

Hur hårt kan man pressa personer till att lämna uppgifter om en familjemedlem?

– Det är en bedömning som görs från fall till fall. Här pratar vi om ett av de allvarligaste brotten vi har i den svenska lagstiftningen så det är klart att man kan pressa på. Det vore nästan konstigt om man inte gjorde det och genomförde någon slags journalistisk intervju med dem. Man måste sätta något emot – annars är det meningslöst.

Ställer sig undrande

Lars Johansson ställer sig undrande till uppgiften om att även förhören med Nerijus Bilevicius kommer att kritiseras av specialvittnet.

– Jag förstår egentligen inte syftet med detta eftersom Nerijus inte på något vis har erkänt. Då kunde jag ha förstått ifall man hade synpunkter på förhören.

 

LÄS MER: Det här har hänt tidigare i Lisa Holm-fallet

Några av förhörsledarens tuffare påstötningar som kan komma att kritiseras i hovrätten:

Ur förhör med Nerijus fru på häktet i Mariestad, den 20 juni

"Förhörsledaren: ...det är inte säkert man vet allt om den man lever med, och det kan visa sig att han har gjort saker som du eh säkert också tycker är avskyvärt, och om han har gjort det så hoppas jag att du inte skyddar honom, i den vågskålen så ska du i så fall lägga eh ditt eget anseende, din sons anseende, dina föräldrar och syskon i Litauen, som behöver läsa på medias i bilder att du är misstänkt i den här utredningen, är Nerijus värd att försvara eller skydda och lämna felaktiga uppgifter, det ska du väga mot det, för mig hade valet varit väldigt enkelt, har han gjort detta så får han skylla sig själv, och har han inte gjort det så finns det ingen anledning för dig och lämna felaktiga uppgifter, för då kommer du kunna säga precis som det är och då kommer det visa sig utifrån det, att han inte har gjort något

Frun: Men om jag inte vet, jag vet inte om han har gjort det eller inte, jag vet inte"

Ur förhör med Nerijus fru i Vilnius, den 23 september

"På Martorp anträffas Lisa kropp i en byssja. Hennes kropp var intryckt i ett klädskåp. (En bild visas på hur det såg ut då Lisa anträffades.) 
Förhörsledarens kommentar: (namn på frun) reser sig upp och går i väg och sjunker ner på golvet. 
Förhöret får avbrytas kl 16:07. 
Efter att läkare kallats till plats och konstaterat att fruns hälsa medger fortsatta förhör åter upptas förhöret. 
Förhöret återupptas kl 17.01"

Ur förhör med Nerijus Bilevicius på häktet i Mariestad, den 22 juni

"Förhörsledaren: (Namn på Nerijus fru) hon mår så dåligt att hon säger att jag orkar bara några dagar till, jag har informerat häktespersonalen här att jag uppfattar att hon är suicidbenägen, hon säger också att äh, hon tycker ju att om du har med detta och göra att du ska erkänna det så, så dom i fall äh, kan slippa utsättas för detta.

Nerijus: Ja, verkligen jag har inget och erkänna, och jag har ingen aning varför min hustru säger så här när hon med hundra procent säkerhet vet att jag var ju där hemma"

"Förhörsledaren till Nerijus: Din bror har till och med sagt så här till mig, att om du är, om Nerijus är min bror, så berättar han som det är, vad han har gjort så att, så han inte utsätter mig för denna terrorn och sitta här och bli uthängd i Litauen. Där mina barn får se att jag är uthängd på det här sättet. Är, är han min bror och har med detta och göra så erkänner han det"

"Förhörsledaren till Nerijus: och då vill jag visa dig några bilder som jag på mindre än en minut fick fram äh, från internet äh, och då visar jag en första bild äh, föreställande Nerijus och, och tyvärr då att dom inte har maskerat ditt ansikte så vem helst söker ser att det är du som är misstänkt, här är en samma bild som är ihopklippt ihop med den mördade kvinnan mmm, dom litauiska medierna har även lagt ut en brudfoto på dig och din fru ihop med rapporteringen..."

Förhörsledaren menar att bild- och namnpubliceringarna på Nerijus och de andra har skapat en hotbild mot dem och säger:

"Mmm, mmm, och är du inblandad då kan du spara din bror och din fru på det lidande och risk för ut, utsättas för repressalier som dom inte borde behöva utsättas för"

"Förhörsledaren till Nerijus: Men, men sitter man bara här och vet ingenting och sen blir överbevisad att man har gjort detta. Då är det betydligt svårare med och komma med massa förklaringar om att det var saker som gick snett, men nu har du chanser och både lindra för dig själv och för din fru och för din bror. Men tar du inte den chansen så är det helt okej för mig, jag har månadslön och jag kan vänta.

Nerijus: Jag vill det, jag vill det men jag ju berättat redan allt"

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll