Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nelli erbjöds att sälja sex – får nu starkt stöd

Avskyvärt, obehagligt, äckligt, respektlöst.

Göteborgarna reagerade starkt på filmen där en man försökte köpa sex av Nelli Solberg, 21.

– Vi vet om att det förekommer och är inte förvånade, säger Mats Paulsson, gruppchef för polisens traffickinggrupp.

När en man kom fram och ville köpa sex av Nelli Solberg, 21, tog hon fram mobilen och filmade. När GT visade filmen – med mannens ansikte pixlat – för folk på stan blev reaktionerna kraftiga.

– Det är respektlöst. Det är precis som att det har blivit så öppet och tillåtet. Män tycker att det är accepterat på något sätt att gå på tjejer för att de har klänning på sig. Det är jätteobehagligt, säger Magdalena Åhman från Lerum.

– Det är sjukt, äckligt. Jag fattar inte hur han ens kan ställa en sådan fråga, säger Marcel Sakat, från Kvillebäcken.

Känner sig inte trygg längre

Andra reagerar starkt på att mannen inte ger sig trots att Nelli Solberg flera gånger frösöker skaka av sig honom.

– Det är bara att beklaga, det är avskyvärt på alla sätt. Han ger sig inte och erbjuder henne pengar, säger Linda Wahlqvist från Järnbrott.

– Att han vågar komma fram och sedan inte går in väg. Att han är så fräck, vad ger honom rätten att hålla på så. Det är avskyvärt. Man känner sig inte trygg någonstans längre, säger Sara Mohajer, från Utby.

Mats Paulsson, gruppchef för polisens traffickinggrupp, är inte förvånad över mannen som ville köpa sex av Nelli Solberg.

– Vi vet att det här händer, att det förekommer, det förvånar oss inte. I krogvärlden händer det varje kväll, säger han och fortsätter:

– Det finns en del som inte har några hämningar och slänger ur sig de här frågorna. Det kan vara på fyllan, det kan ha varit seriöst menat eller inte. Det är ganska korkat.

Svårt att identifiera männen

Han berättar att det är däremot är ganska ovanligt att det sker vid Kungsportsplatsen.

– Det har nämnts att det skulle kunna förekomma prostitution där, men det har inte varit något vi har kunnat bekräfta, säger Mats Paulsson.

Han förklarar att för mannen som ville köpa sex av Nelli Solberg kan det både röra sig om försök till sexköp och om sexuella trakasserier. Men han menar det svåra i de här fallen är att identifiera männen.

– Att komma åt dem är inte vara det lättaste. Vem ska vi leta efter. De säger ju inte sina namn. En man? Finns många. Om du ser att han går in i en bil och får ett registreringsnummer, då har man något att gå på.

– Filma kan man också göra. Om han hörs tydligt och han är identifierbar är det möjligt att polisanmälan, men jag vet inte vart det skulle leda. Men har man något att komma med ska man alltid anmäla.

"Naivt att tro att vi kan stoppa det"

Behöver man vara rädd för de här männen?

– I 99 procent av fallen så behöver man inte känna någon oror, det är ett litet fåtal som använder våld och kan vara farliga. Sexköpare är generellt sätt inga våldsmän.

Går de att stoppa?

– Kan du stoppa stölder? Nej. Det vore naivt att tro att vi kan stoppa det här också. Det skulle innebära att vi skapade det perfekta brottsfria samhället. Det har ingen lyckat med hittills och det tror jag inte att Göteborgspolisen kommer att lyckas med heller, säger Mats Paulsson.