Nekades jobb – på grund av sin slöja

Rüya El Hattawi fick inte jobba på Santa Marias fabrik på grund av sin slöja.
Foto: Privat
– Det här går verkligen emot våra grundvärderingar, säger Eva Berglie, kommunikationschef på Santa Maria.
Foto: Pressbild

Rüya El Hattawi, 20, såg fram emot sommarjobbet på Santa Marias fabrik i Göteborg.

Men bara två veckor innan starten hörde de av sig – hon fick inte jobba där på grund av sin slöja.

– Jag har hört om det tidigare, att folk nekats jobb på grund av slöjan. Jag trodde liksom inte på det, men när det hände kom det som en örfil, säger hon.

Nu utreder Santa Maria händelsen som går emot företagets grundvärderingar.

20-åriga Rüya El Hattawi från Hisingen pluggar till biomedicinsk analytiker på Göteborgs universitet. För att dryga ut kassan under sommaren har hon sökt flera sommarjobb via ett bemanningsföretag. Hon gick på ett antal intervjuer – en av dem var för kryddföretaget Santa Maria, som har en fabrik i Göteborg.

– Det var en videoinspelad intervju, sen skickades den vidare till Santa Maria. Jag fick sms om att det gick jättebra, att de var jättenöjda och att jag kunde räkna med att börja jobba vecka 23, säger Rüya El Hattawi.

Kontraktet skulle skrivas den 6 juni och bemanningsföretaget skulle höra av sig med detaljer om lön och arbetstider. Men när de hörde av sig i går, fredag, var det med ett annat besked: Santa Maria nekade henne jobbet på grund av hennes slöja.

Rüya El Hattawi: Fick inte jobbet på grund av slöjan

– Santa Maria hade dubbelkollat sin hygienpolicy, och slöjan bröt mot den. Men de såg ju på videon från början att jag hade slöja. Varför blev jag accepterad från början? Jag har ju tackat nej till andra erbjudanden, de sa att de inte kunde göra något, att det är en policy de har, säger Rüya El Hattawi.

Hon föreslog att hon kunde ha hårskyddet över slöjan, eller en speciell slöja för arbetsplatsen. Men Santa Maria nappade inte på kompromissförslaget, säger hon.

– Under hela telefonsamtalet försökte jag vara lugn och förstå. Sen ställde de frågan om jag inte kunde ta av mig slöjan under arbetstiderna. Jag blev ganska kränkt av det. Det är ingen modeaccessoar, det är min identitet.

– Det slutade med att jag inte fick jobbet på grund av min slöja, men jag fick aldrig reda på vad den bröt mot för specifik regel.

"Det kändes lite hopplöst"

I och med att hon inte fick någon förklaring till varför hon inte kunde använda en alternativ slöja misstänker Rüya El Hattawi att något annat kan ligga bakom.

– Det kändes lite hopplöst, har vi inte kommit längre? Jag är en allmänt stolt svensk, men efter det här samtalet började jag fundera på om jag hör hemma. Det är en känsla jag aldrig känt tidigare. Det här är en vardag för flera kvinnor i Sverige, som inte vågar söka jobb.

Rüya El Hattawi har anmält händelsen till DO och skrivit ett inlägg på Facebook där hon berättar om vad som hände.

Santa Maria: Så här ska det inte gå till

Även Santa Maria har sett Facebook-inlägget. Nu utreder kryddjätten vad det var som hände.

– Vi blev väldigt förvånade och det känns ju inte bra. Så här ska man inte lämna Santa Maria … med en upplevelse av att man har blivit trampad på. Det här går verkligen emot våra grundvärderingar, säger Eva Berglie, kommunikationschef på Santa Maria.

Företaget utreder nu vem det var som pratade med Rüya El Hattawi, och varför det blev som det blev. Eva Berglie säger att det verkar ha varit kommunikationen med bemanningsföretaget som brustit.

– Men vi har det yttersta ansvaret, säger hon.

– Jag förstår att hon blir upprörd. Det blir vi med. Så här ska det inte få gå till.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.