Nekades hjälp – hade drabbats av blodpropp

Ellinor Gustafsson, 22, hade en propp i armen – men fick stanna hemma när ambulansen kom.
Foto: Henrik Jansson
Nu tror läkarna att proppen orsakats av Ellinors p-piller.

Sjuksköterskestudenten Ellinor Gustafsson, 22, hade en blodpropp i armen – men nekades hjälp av ambulansen och skickades hem med Ipren från vårdcentralen.

Först när hon själv åkte till akuten fick hon rätt diagnos.

– Hade det varit någon utan sjukvårdskunskaper hade det kunnat leda till döden, säger Ellinor Gustafsson.

Nu tror läkarna att proppen orsakats av hennes p-piller.

Det var i början på september som Ellinor Gustafsson från Torslanda satt hemma en kväll med kraftiga smärtor i armen. Ellinor är snart färdigutbildad sjuksköterska och visste att det kunde vara illa. Även sjukvårdsupplysningen tyckte att hon borde ringa ambulans, då smärta i armen under lång tid kan vara en propp.

– Om det skulle vara en propp i armen kan den vandra upp och fastna i lungorna eller hjärtat och orsaka en hjärndöd. Jag var jätterädd att det skulle vara någonting, och sjukvårdsupplysningen tycker det också, säger Ellinor Gustafsson till GT.

"De tog inga kontroller"

Men när ambulansen kom till hennes hem, bemöttes hon med kyla. Ellinor tycker att ambulansförarna inte tog henne på allvar, utan antydde att sjukvårdsupplysningen oroat henne i onödan.

– Ambulanspersonalen tittade inte ens på mig utan klämde lite på min hand. Det var väldigt kyliga. De påstod att sjukvårdsupplysningen ber alla att ringa ambulansen, berättar Ellinor Gustafsson, som trodde på vad ambulanspersonalen sa.

– De tog inga kontroller eller någonting, så jag började be om ursäkt för att jag tagit upp deras tid. Jag tänkte att någon annan säkert behövde hjälpen bättre. Men då sa de att "de bästa patienterna är de som stannar hemma". Jag vet inte vad de menade med det.

Fick Ipren utskrivet

Ellinor Gustafsson hänvisades till att söka vård på vårdcentralen dagen därpå. Där träffade hon en läkare som gjorde bedömningen att hon hade en seninflammation i armen.

– Läkaren tog sig tid och kollade vad det kunde vara. Sedan fick jag Ipren utskrivet och tänkte att det går över.

Men två dagar senare var smärtan fortfarande kvar. Ellinor som läser till sjuksköterska började ana att diagnosen var fel och bestämde sig för att åka till akuten.

– Jag är färdigutbildad i januari och kan en del. Jag satt på kvällen och läste på ännu mer och då ringde det en klocka att det kan vara en propp trots allt. Jag var så rädd att jag åkte till akuten, berättar hon.

"Hade kunnat leda till dödsfall"

Och det skulle visa dig vara tur. Där fick hon en blodförtunnande spruta och ett ultraljudsprov som visade att det faktiskt var en propp i armen. Därför har Ellinor Gustafsson nu anmält händelsen med ambulansförarna till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är inte för ersättning jag gör det, men jag hade kunskapen. Tänk om det varit en tjej som inte vetat? Då hade detta kunnat leda till ett dödsfall, säger Ellinor Gustafsson som nu ska äta blodförtunnande mediciner i ett halvår.

Läkarna tror att proppen uppkommit efter att hon ätit p-piller. Märket var Yasmine som produceras av Bayer Pharma AB.

– Risken ökar om man gör det, men det är väldigt ovanligt. Men det måste ändå tas på allvar av läkarna.

Sjukhuset: "Allvarlig händelse"

Vårdenhetschefen för Sahlgrenskas ambulans- och akutsjukvård, Elisabeth Hammar, uttalar sig inte om det specifika fallet. Men om det stämmer ser hon anmälan som allvarlig.

– Det är klart att det är en allvarlig händelse. Vi får titta på rutinerna och se vad som felar och självklart försöka åtgärda det. Vi vill att patienter som anser sig vara felbehandlade ska kontakta oss, patientnämnden eller IVO så att saker och ting ska bli bättre, säger hon till GT.

Hon menar att det finns rutiner för sådant.

– Vi läser igenom fallet och tar fram journalen. Vi talar med medicinskt ledningsansvarig läkare och självklart med personalen. Man går alla steg, säger Elisabeth Hammar.

P-PILLER ÖKAR RISKEN FÖR BLODPROPP

■■ Upp till drygt 50 års ålder drabbas fler kvinnor än män, beroende på hormonella faktorer där kombinerade p-piller är en del av förklaringen.

■■ Exakt hur många som drabbas av blodpropp på grund av kombinerade p-piller är oklart. Det är svårt att ställa diagnos och det finns risk för mörkertal. Enligt flera experter är runt 160 kvinnor per år en siffra som brukar användas.

■■ Risken att en kvinna mellan 15 och 44 år drabbas av blodpropp är ungefär 1-2 av 10 000 och år. Med p-piller som Yasmine ökar risken enligt  Läkemedelsverket till 4-6 av 10 000 per år. Men det finns olika riskfaktorer som kan påverka uppkomsten av blodproppar, till exempel fetma.

■■ De så kallade andra generationens p-piller gulkroppshormonet levonorgestrel rekommenderas av Läkemedelsverket som förstahandsval eftersom de bedöms medföra lägst risk.

■■ Graviditet medför större risk för blodpropp än p-pilleranvädning. Är man orolig för blodpropp ska kontakta sin läkare eller barnmorska.

Källa: Läkemedelsverket och Socialstyrelsen

Experten: Fördelarna överväger

Viveca Odlind är adjungerad professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet och verksam vid Läkemedelsverket:

■■ Det har varit välkänt sedan 1960-talet att användning av p-piller ökar risken för blodpropp. Det har också varit mycket diskussioner kring detta och det har lett till att man minskat doserna och har försökt identifiera vilka kvinnor som absolut inte ska ha p-piller.

■■ Man försöker göra vissa åtgärder så att risken minskar, men det kvarstår ändå en risk. För ett år sedan publicerade EMA (europeiska läkemedelsmyndigheten) en noga genomgång av de p-piller som finns på marknaden i dag och om det finns någon skillnad mellan dem. Den konklusion man har kommit fram till är att fördelarna överväger riskerna. Det finns risker i att bli gravid och inte använda p-piller också.

■■ Väljer man p-piller ska man prata med någon som kan något om det. Barnmorskor, preventivmedelsmottagning eller gynekologer. Även en del allmänläkare kan detta.