Barnbarnen sörjer den 84-åriga kvinnan: "Hon hade kämpat i flera år." Foto: SVT Västnytt
Barnbarnen sörjer den 84-åriga kvinnan: "Hon hade kämpat i flera år." Foto: SVT Västnytt

Nekades äldreboende - då tog kvinnan sitt liv

Publicerad

STENUNGSUND. En 84-årig kvinna från Stenungsund tog sitt liv efter att kommunen nekat henne att bo på ett äldreboende tillsammans med sin man.

Hon hoppade från balkongen – mitt framför ögonen på kommunens tjänstemän.

I flera år kämpade hon för att få en vårdplats.

– Vår mormor ska inte ha dött förgäves, säger Kajsa Ljung till GT, ett av kvinnans barnbarn.

Det var i SVT:s regionala nyhetsprogram Västnytt som den tragiska historien avslöjades. Tragedin inträffade för två veckor sedan när två handläggare från Stenungsunds kommun var hemma hos 84-åringen för att utreda huruvida kvinnan skulle få sin önskan uppfylld – att få vårdas på ett äldreboende tillsammans med sin make. Efter ett negativt besked gick hon ut på balkongen – och hoppade.

Samtidigt satt de två tjänstemännen kvar i lägenheten. Läkare försökte att återuppliva kvinnan, men hennes liv gick inte att rädda.

Den 84-åriga kvinnan hade i flera år försökt att få en plats på ett äldreboende tillsammans med sin man. Och till slut fick hon nog.

– Min mormor ville ha hjälp, hon hade kämpat i flera år för att komma in på ett äldreboende ihop med sin man. Vi såg att hon höll skenet uppe men förstod att hon inte orkade, säger barnbarnet Kajsa Ljung.

"Ska inte ha dött förgäves"

Kajsa Ljung berättar att hon fick beskedet om mormoderns död av polisen. Stenungsunds kommun hörde inte av sig. De hörde endast av sig till mannen.

Barnbarnen anser kommunen har försökt att tysta ner det som hänt.

– Jag ringde dem för jag ville veta vad som hade hänt. Eller hur det kan hända när det sitter folk från kommunen i lägenheten?, säger hon.

Barnbarnen Kajsa Ljung och Ann-Charlotte Eklund väljer att berätta om sin mormors död då de hoppas att det i framtiden ska kunna hjälpa andra äldre personer i en liknande situation.

– Vår mormor ska inte ha dött förgäves, säger Kajsa Ljung.

"Det är tragiskt"

Händelsen utreds just nu av kommunen. Den lex Maria anmäls och förmodligen kommer man även att göra en lex Sarah anmälan. Kvinnans död har också anmälts till polisen i Stenungsund.

– Det utreds som ett dödsfall helt enkelt. Men det blir nog ingen förundersökning, gissar utredningschef Ove Svensson vid polisen i Stenungsund.

Varför inte?

– I och med att man inte misstänker brott. Det är självmord, ingen tvekan. Det finns vittnen.

Att kvinnan i sin förtvivlan tog sitt liv är inte Ove Svenssons sak att kommentera. Men han gör det ändå, som privatperson:

– Det är tragiskt. Och beklämmande, kan jag tycka, att inte två gamla människor ska kunna få bo tillsammans.

Blommor under balkongen
Till Västnytt säger barnbarnet, att "vad jag vet så blev det fullt med folk på gatan och de kom från läkarstationen här borta och försökte återuppliva henne, men hon dog tydligen omedelbart".
Det var två veckor sedan, efter att kvinnan hoppat från balkongen. På samma plats i dag ligger röda rosor och ljuslyktor.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson
Sten Jutéus
Sten Jutéus
Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER