Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nekades äldreboende - då tog kvinnan sitt liv

Barnbarnen sörjer den 84-åriga kvinnan: "Hon hade kämpat i flera år."Foto: SVT Västnytt

STENUNGSUND. En 84-årig kvinna från Stenungsund tog sitt liv efter att kommunen nekat henne att bo på ett äldreboende tillsammans med sin man.

Hon hoppade från balkongen – mitt framför ögonen på kommunens tjänstemän.

I flera år kämpade hon för att få en vårdplats.

– Vår mormor ska inte ha dött förgäves, säger Kajsa Ljung till GT, ett av kvinnans barnbarn.

Det var i SVT:s regionala nyhetsprogram Västnytt som den tragiska historien avslöjades. Tragedin inträffade för två veckor sedan när två handläggare från Stenungsunds kommun var hemma hos 84-åringen för att utreda huruvida kvinnan skulle få sin önskan uppfylld – att få vårdas på ett äldreboende tillsammans med sin make. Efter ett negativt besked gick hon ut på balkongen – och hoppade.

Samtidigt satt de två tjänstemännen kvar i lägenheten. Läkare försökte att återuppliva kvinnan, men hennes liv gick inte att rädda.

Den 84-åriga kvinnan hade i flera år försökt att få en plats på ett äldreboende tillsammans med sin man. Och till slut fick hon nog.

– Min mormor ville ha hjälp, hon hade kämpat i flera år för att komma in på ett äldreboende ihop med sin man. Vi såg att hon höll skenet uppe men förstod att hon inte orkade, säger barnbarnet Kajsa Ljung.

"Ska inte ha dött förgäves"

Kajsa Ljung berättar att hon fick beskedet om mormoderns död av polisen. Stenungsunds kommun hörde inte av sig. De hörde endast av sig till mannen.

Barnbarnen anser kommunen har försökt att tysta ner det som hänt.

– Jag ringde dem för jag ville veta vad som hade hänt. Eller hur det kan hända när det sitter folk från kommunen i lägenheten?, säger hon.

Barnbarnen Kajsa Ljung och Ann-Charlotte Eklund väljer att berätta om sin mormors död då de hoppas att det i framtiden ska kunna hjälpa andra äldre personer i en liknande situation.

– Vår mormor ska inte ha dött förgäves, säger Kajsa Ljung.

"Det är tragiskt"

Händelsen utreds just nu av kommunen. Den lex Maria anmäls och förmodligen kommer man även att göra en lex Sarah anmälan. Kvinnans död har också anmälts till polisen i Stenungsund.

– Det utreds som ett dödsfall helt enkelt. Men det blir nog ingen förundersökning, gissar utredningschef Ove Svensson vid polisen i Stenungsund.

Varför inte?

– I och med att man inte misstänker brott. Det är självmord, ingen tvekan. Det finns vittnen.

Att kvinnan i sin förtvivlan tog sitt liv är inte Ove Svenssons sak att kommentera. Men han gör det ändå, som privatperson:

– Det är tragiskt. Och beklämmande, kan jag tycka, att inte två gamla människor ska kunna få bo tillsammans.

Blommor under balkongen
Till Västnytt säger barnbarnet, att "vad jag vet så blev det fullt med folk på gatan och de kom från läkarstationen här borta och försökte återuppliva henne, men hon dog tydligen omedelbart".
Det var två veckor sedan, efter att kvinnan hoppat från balkongen. På samma plats i dag ligger röda rosor och ljuslyktor.