Nedriven ledning orsakar tågförseningar

Publicerad

Räkna med förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm under hela dagen.

Orsakerna är dels en nedriven kontaktledning men även signalfel som uppstått till följd av elfelet.

Först vid 15-tiden beräknas felen vara avhjälpta.

Det är en nedriven kontaktledning strax norr om Hallsberg som ställer till det för tågtrafiken mellan Hallsberg och Kumla. Detta innebär kraftiga förseningar för tågen mot Stockholm, Göteborg och Falun under förmiddagen. Enligt Trafikverkets prognos ska kontaktledningen vara lagad vid halv tio.

Ett annat fel, ett signalfel, mellan Göteborg och Skövde gör att det är förseningar i tågtrafiken på samma sträcka mellan Göteborg-Alingsås-Skövde och vidare mot Stockholm.

– Förseningarna varierar rätt rejält men som mest kan man räkna med upp till någon timme, säger Denny Josefsson. Men många av tåg går i tid.

Går endast på ett spår

Ett spår är avstängt förbi Hallsberg och Kumla på grund av den nedrivna kontaktledningen så tågen måste gå på endast ett spår. På grund av detta har det dessutom uppstått två signalfel.

– Nu har man hand om elfelet först så att man kan använda båda spåren, säger Denny Josefsson. När elfelet är klart är det signalfel på bägge spåren fram till någon gång i eftermiddag. Det är kontaktledningen som slagit ut signalerna och det tar lite längre tid att återställa dem.

Kontaktledningen beräknas vara lagad vid 9.30-tiden och signalfelen avhjälpta vid 15-tiden på tisdagen.

– Det blir förseningar under större delen av dagen, säger Denny Josefsson. Även om det blir lättare att köra när det första felet är avhjälpt och man kan köra på två spår.

 

 

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER