Hästen hamnade på rygg i ett dike och kunde inte ta sig upp. Foto: Alex Ljungdahl

Hästen hamnade på rygg i ett dike och kunde inte ta sig upp.

 Foto: Alex Ljungdahl

Nedkyld häst fast på rygg i ett djupt dike

Publicerad

Under tisdagseftermiddagen föll hästen Melody, ett 26-årigt svenskt halvblod, på rygg ner i ett djupt dike i närheten av Olofsered. Ett tiotal brandmän jobbade i timmar med att rädda det hjälplösa djuret.

– Om en häst ligger på rygg för länge får tarmarna inte tillräckligt med blod. Det är livsfarligt. Ett tag var jag nära att ge upp, säger Joy Mårtesson, som haft Melody sedan hon var föl.

På tisdagseftermiddagen fick räddningstjänsten ett larm om att en häst fallit ned i ett dike. Styrkor från Alingsås och Hindås ryckte ut.

– När vi kom dit låg hästen på rygg med benen rätt upp i vädret. Det var ett ganska brant och smalt dike, och bökigt och omständligt att komma åt, säger insatsledare Magnus Bredesen.

Hur Melody hamnat i diket, liksom hur länge hon legat där, är det ingen som vet.

– Hon var så lugn när jag hittade henne att jag trodde att hon hade legat där i flera timmar. Om en häst ligger på rygg för länge får tarmarna inte tillräckligt med blod. Det är livsfarligt och ett tag var jag nära att ge upp, säger Joy Mårtesson.

Svår insats

En intensiv insats för att rädda livet på den kära hästen inleddes. Ett tiotal brandmän kämpade mot klockan – och mot de besvärliga omständigheterna.

– Det var stenigt och brant, och vi fick såga bort flera träd som var i vägen. Vi kallade dit en veterinär som fick ge hästen lugnande först, säger Magnus Bredesen.

Brandmännen lyckades till slut få in en grovslang från en av brandbilarna under Melody. På så sätt lyckades man få det medtagna och nedkylda djuret på rätt köl. Det kritiska momentet att få upp hästen på fötter återstod dock.

– Vi hade med oss en bandvagn, med vinsch och lyftband, som är utrustad för djurlivräddning. Men när vi kopplade på banden vaknade hästen till liv, berättar Magnus Bredesen.

Melody sprattlade till och tog sig upp på benen för egen maskin, efter flera timmar i det kalla diket.

Faran inte över

Joy Mårtensson är lättad över att Melody är tillbaka i stallet, men vågar inte slappna av riktigt än.

– Hon låg ändå på rygg ett bra tag, och det är för tidigt att säga om hennes tarmar har tagit någon skada eller inte. Hon har ätit lite och fått lugnande och smärtstillande via dropp. Nu är det bara att hålla tummarna, säger hon.

Melody är 26 år gammal och ända sedan hon var ett litet föl har hon varit i Joys ägo.

– Jag hade hennes mamma också, så det är klart att hon har en speciell plast i hjärta. Det blir som en familjemedlem, säger Joy.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER