Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nedfrysta DNA-spåren fällde våldtäktsmannen

Slängde undan cykel, slog och våldtog liten flicka – nu åtalas Billdalsmannen.
Här, i frysboxen hos Nationellt forensiskt centrum, förvarades DNA-spåren från Billdalsmannen innan han, 24 år efter att brottet begicks, kunde dömas.Foto: Polisen
Ann Jangblad arbetade på det som nu heter NFC redan år 1995, när Billdalsmannen våldtog den åttaåriga flickan.Foto: Polisen

I 24 år förvarades bevismaterialet mot Billdalsmannen i den här frysboxen, i minus 70 grader.

Sedan kom genombrottet som alla väntat på – och flerbarnspappan kunde dömas för våldtäkten på en åttaårig flicka i södra Göteborg som skedde i mitten på 90-talet.

– DNA är väldigt hållbart, säger Ann Jangblad på NFC.

I september 1995 cyklade en åttaårig flicka hem från skolan i Billdal i södra Göteborg när hon blev överfallen.

En man drog in henne i skogen där han våldtog och misshandlade henne – sedan flydde han från platsen och kunde inte hittas någonstans.

I polisförhör från 1995 berättade flickan att mannen slagit henne med flera håra knytnävsslag mot huvudet för att hon skulle vara tyst under överfallet.

Åren gick och hösten 2020 skulle fallet preskriberas – men i början av fjolåret fick polisen det avgörande genombrottet som gjorde att barnvåldtäkten kunde klaras upp. 

Till grund för det låg en lagändring som trädde i kraft vid förra årsskiftet, som gav polisen möjlighet att söka efter nära släktingar till misstänkta gärningsmän vars eget DNA inte finns med i registret.

– När den här nya möjligheten med familjesökning kom var polisen jätteintresserade och vi fick beställningen direkt i januari, säger Ann Jangblad på Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Minus 70 grader

Direkt efter att våldtäkten i Billdal begåtts skickades bevismaterial på vilket det fanns DNA till NFC, som då hade ett annat namn, och där förvarades det i 24 år i minus 70 grader i en frysbox.

Materialet har undersökts tidigare och i det senaste numret av NFC:s egen tidning Kriminalteknik skriver man att det nu undersöktes igen.

DNA:t liknade en släkting till Billdalsmannen som fanns i systemet. Polisen bestämde sig då för att topsa honom, för att se om man kunde få en hundraprocentig DNA-matchning.

Men Billdalsmannen vägrade och försvann.

Billdalsmannen är nu dömd till sju års fängelse för grov barnvåldtäkt.Foto: Privat
Våldtäkten begicks i Billdal i södra Göteborg år 1995.Foto: Polisen

Dömdes till sex års fängelse

Först efter ett intensivt spaningsarbete kunde han gripas, och då stod det klart att det var hans DNA det handlade om.

Den DNA-träff man fick gällande Billdalsmannen är den första i sitt slag i Sverige och den första som prövas rättsligt.

Erkände att det var han som var gärningsmannen gjorde Billdalsmannen däremot inte.

– Mitt minne är väldigt svagt och jag har inget minne av en sån här händelse, sa han i förhör, och fortsatte:

– Det måste vara någon annans sperma som har hamnat där... i så fall. Jag vet inte. Jag kan tyvärr inte svara på frågan.

Mannen, som nu är 59 år gammal och flerbarnsfar, hävdar att det är en hjärnskada som gör att han har så dåligt minne.

Åklagaren beskrev i åtalet att flickan vid tillfället hade ”akut dödsångest” och att hon fick tillbringa fem dagar på sjukhus under narkosbehandling efter det brutala överfallet.

Göteborgs tingsrätt ansåg att bevisningen mot mannen var fullt tillräcklig och dömde honom till sex års fängelse för grov våldtäkt mot barn. 

Tingsrätten ansåg att straffvärdet för gärningen var åtta års fängelse, men valde att reducera straffet med två år då brottet begicks för 24 år sedan. Han dömdes också till att betala 115 000 kronor i skadestånd till offret.

Utan DNA:t hade det mannen aldrig blivit dömd och våldtäkten förblivit ouppklarad.

– DNA är väldigt hållbart. Det som är utmärkande här är att det hade gått så lång tid, säger Ann Jangblad.