Nazisttrubadur vill "gasa judar"

Nazisttrubaduren åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha lagt upp sina låtar om att han älskar Hitler och vill gasa judar på internet.
Foto: Polisens förundersökning
Nazisttrubaduren åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha lagt upp sina låtar om att han älskar Hitler och vill gasa judar på internet.
Foto: LISA MATTISSON/Genrebild

"Jag älskar Hitlers taktik – gasa judar i fabrik, yääh", sjunger den västsvenske nazisttrubaduren på en av sina många musikvideos på nätet. 

Nu åtalas han för hets mot folkgrupp. 

Och nekar.

– Jag känner mig kränkt över att leva i dagens samhälle, säger mannen i förhör.

Det är den antirasistiska föreningen Juridikfronten som anmält den västsvenske trubaduren för flera låtar som publicerats på internetplattformen Youtube tidigare i år.

Med bar överkropp och en akustisk gitarr sjunger han i köket hemma om hur han älskar Hitler, hur han vill gasa judar, döda muslimers fruar och vill bli alla nazisters minister, enligt förundersökningen.

"Inte alla gillade Hitlers politik med gator fulla utav brinnande lik, men ja jag älskar hans taktik, gasa judar i fabrik", lyder en av textraderna som nu åklagaren bedömer som hets mot folkgrupp. 


LÄS MER: Vit makt-butiken Midgård åtalas för hets mot folkgrupp


Men trubaduren själv säger i förhör hos polisen att han inte hade lagt upp låtarna på nätet om han hade förstått att han skulle kunna bli anmäld för det.

– Jag ville se om jag kunde få någon respons, säger trubaduren som i en av sina låtar deklarerar att han är "nazist, nationalsocialist".

Spelar in i köket

I förhör säger mannen att han suttit i köket och spelat hela sitt liv, och att han ville se om någon gillade det han gjorde. Därför lade han upp låtarna på Youtube. Då han förhördes av polisen i slutet av september berättar han att tre- till fyratusen personer gillat ett av de anmälda musikstyckena med titeln "Horor och negrer".

Han medger att det är han som spelar på filmerna och att det även är han som lagt upp dem på nätet.

På frågan om han inte inser att personer kan uppleva sig kränkta av det han sjunger om, svarar mannen att han själv är den som känner sig kränkt. 

– Jag känner mig själv kränkt över att leva i dagens samhälle.

GT har sökt den åtalade mannen men utan resultat.

Beskrivning av samhället

Hans advokat Staffan Uvabeck säger att mannen inte förstod att låtarna skulle spridas hos allmänheten på det sätt de gjorde då han lade upp dem på Youtube. Trubaduren menar också att han i sina texter bara beskriver samhället, inte hetsar mot någon. 

- Han medger ju att det är han som spelat in de här två låtarna. Han har ju lagt upp ganska många låtar på Youtube. Men sedan har han haft en förklaring om att han inte hade för avsikt att vända sig mot en specifik folkgrupp. Han har bara försökt skriva texter som återspeglar vad som sker ute i samhället.

Det finns ju beskrivningar i låtarna, men också uppmaningar av typen "Gasa judar i en fabrik". På vilket sätt är det en beskrivning?

– Han har inte närmare gått in och kommenterat låttexterna i detalj men det han menar är att man sammantaget ska uppfatta det här som en beskrivning av hur det går till i samhället. Om han spetsat till de här låtarna får betraktaren själv avgöra, säger advokaten Staffan Uvabeck.

Var ledare för medborgargarde

Tidigare i år rapporterade en av Sveriges radios lokala kanaler om att mannen spred rasistisk musik samtidigt som han var lokal ledare för medborgargardet Soldiers of Odin. 

– Men de har ju absolut ingenting med Soldiers of Odin att göra. Det är ju mina privata grejer, sa trubaduren till radion då.

Klippen är nu borttagna från Youtube.