Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazistorganisationen bakom bombmännen

Expressen granskar Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen - NMR
Nu har Expressen kartlagt ledarna bakom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.
– Du kan dra åt helvete, säger NMR:s presstalesman Pär Öberg till Expressen.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, vill genom revolution störta demokratin och i fredags åtalades tre män med koppling till organisationen för en serie bombdåd i Västsverige.

Expressen har kartlagt ledarnätverket bakom NMR - och hittat våld, hets och hat.

– Du kan dra åt helvete, säger NMR:s presstalesman Pär Öberg till Expressen.

I fredags åtalades Viktor Melin, tidigare så kallad kampgruppchef för NMR i Göteborg, för att ligga bakom sprängdåden vid Syndikalistiskt forum på Övre Husargatan i Göteborg i november förra året. Han åtalas också, tillsammans med NMR-aktivisten Jimmy Jonasson, för bomben som exploderade när en städare slängde sopor i en container i Järnbrott i Västra Frölunda i början av januari i år. 

NMR-aktivisten Anton Thulin åtalas också, tillsammans med Melin och Jonasson, för den obriserade bomben på Lilleby camping i Torslanda i slutet av januari, som då användes som flyktingboende. Alla tre nekar till brott.

Paramilitär utbildning i Ryssland

Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, menar att två av de åtalade - Viktor Melin och Anton Thulin - fått paramilitär utbildning i Ryssland tiden före bomberna, men Expressens granskning visar att hemmamiljön i NMR präglas av våld och hets.

I naziorganisationens "Handbok för aktivister" framkommer att våld ses som en viktig metod:

"Med tanke på det som händer med vår nordiska ras så finns det inget moraliskt försvar för pacifism. Tvärtom, den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida."

Och vidare:

"Vi är medvetna om att vi endast kan segra genom fysisk kamp och att idéer och vackra ideal inte betyder någonting och aldrig kan blomma ut om dessa livets idéer saknar aggressiva fanatiska förkämpar."

Här är naziorganisationens "handbok för aktivister".

Bland författarna till uppmaningarna till aktivisterna finns Simon Lindberg som leder NMR i Sverige och ingår i naziorganisationens så kallade riksråd. Lindberg är själv bland annat straffad för att han som avdelningsledare för Nationalsocialistisk front var med och stormade en RFSL-lokal i Kristianstad 2006. 

Deltagarna hotades och misshandlades.

Hets mot folkgrupp

I NMR:s riksråd finns också Emil Hagberg, en av nazisterna som dömdes efter den våldsamma attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Hagberg är precis som Fredrik Vejdeland, som också ingår i riksrådet och som tidigare var utgivare för Nordfront, dömd för hets mot folkgrupp.

Med i den högsta ledningen finns också Pär Öberg, som på Nordfront beskrivs som chef för NMR:s parlamentariska gren. När Expressen får tag på Öberg på telefon vill han inte uttala sig om ledningens syn på bombåtalet

– Det är inget vi säger till Expressen i allmänhet och dig i synnerhet. Vi pratar inte med fiendemedia.

Pär Öberg.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Vad menar du med det, fiendemedia?

– Bonniers agenda är att radera ut allt nationellt överhuvudtaget, framför allt krafter som vi då. Du är med i den agendan så du kan bara dra åt helvete.

"Dra åt helvete"

Under riksrådet är NMR uppdelat geografiskt i så kallade nästen. Enligt Jonathan Leman, researcher för den antirasistiska stiftelsen Expo, innebär NMR:s toppstyrda organisation att nästescheferna känner till det som rör sig längre ned i aktivistgrupperna.

– Nästeschefen spelar en organisatoriskt viktig roll som regional ledare. Eftersom organisationen är strikt hierarkisk ska de känna till allt som rör sig i aktivistgrupperna som är underställda dem, de så kallade kampgrupperna, säger Leman.

Expressens genomgång visar att en klar majoritet av nästescheferna är dömda för våldsbrott. En av dem är Anders Rydberg som leder nästet som täcker Stockholm, Uppsala, Södermanland, Västmanland, Örebro, Östergötland och Gotland. Han var en av dem som dömdes för attacken i Kärrtorp.

– Du kan dra åt helvete din jävla fitta.

Anders Rydberg är straffad vid flera tillfällen.

Robert Eklund, som ansvarar för NMR i Västerbotten och Norrbotten, är dömd för bland annat vapenbrott, våldsamt motstånd, brott mot knivlagen och misshandel.

– Du kan dra åt helvete, säger Eklund.

Liknande svar kommer från andra nästeschefer:

– Ni är en så jävla oseriös tidning så man kommenterar inte ens er, säger Jimmy Andersson, nästeschef i Västsverige.

– Jag tycker du är en liten råtta, säger Ingemar Westerberg som leder nästet för södra Norrland.

Tillgång till skjutvapen

En viktig metod för att nå ut till sympatisörer är sajten Nordfront där Emanuel Lärkestål är utgivare. I slutet av förra månaden åtalades han för hets mot folkgrupp efter att Nordfront publicerat en hyllning till Adolf Hitler. När Expressen når Lärkestål på telefon vill han inte uttala sig:

– Jag vill inte prata med dig. Ni är folkfientliga, Sverigefientlig media.

Emanuel Lärkestål ansvarar för Nordiska motståndsrörelsens propagandakanal Nordfront.

Kännetecknande för många av de granskade är benägenheten att bära kniv. Säpo har också i en tidigare hemligstämplad rapport om naziorganisationen tagit upp att NMR sannolikt har tillgång till skjutvapen men att de främst använder gatustridsvapen:

"I samband med politiskt motiverade brott används nästan uteslutande gatustridsvapen, främst olika former av tillhyggen och kastbara föremål. Flera av SMR:s (Svenska motståndsrörelsens, som NMR hette förut, reds anm) aktivister bär också kniv ofta, även i sammanhang som inte direkt relateras till engagemanget inom SMR."

NMR-nätverket

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Simon Lindberg, 33

Ledare för NMR i Sverige

Sitter i NMR:s riksråd. Var tidigare engagerad i Nationalsocialistisk front. Tidigare dömd för brott men ostraffad de senaste åren. Har delförfattat NMR:s aktivisthandbok.

"Jag uttalar mig inte till en folkfientlig tidning som Expressen", skriver Lindberg i ett mejl till Expressen.


Foto: Christoffer Hjalmarsson

Emil Hagberg, 32

Sitter i riksrådet

Hagberg är en av NMR:s tydligare ledare och på Nordfront har han tillskrivits rollen som samordnare av organisationens nästeschefer. Flera gånger dömd, bland annat för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013.

"Nej tack", skriver Hagberg i ett sms till Expressen på förfrågan om en kommentar.


Pär Öberg, 45

Presstalesman

Sitter i NMR:s riksråd och är presstalesman för nazistorganisationen. Sitter också i kommunfullmäktige i Ludvika, på ett SD-mandat. Friades 2015 för hets mot folkgrupp.

– Vi pratar inte med fiendemedia.


Fredrik Vejdeland, 39

Chefredaktör Nordfront

En av NMR:s veteraner, bor i Kungälv utanför Göteborg. Ingår sedan flera år i riksrådet. Som utgivare för Nordfront har han fällts flera gånger för hets mot folkgrupp. Senast 2015 för totalt 25 fall av hets mot folkgrupp och två fall av uppvigling.

Expressen har sökt Vejdeland.


Anders Rydberg, 33

Chef näste 1 (Stockholm, Uppsala, Södermanland, Västmanland, Örebro, Östergötland och Gotland)

Straffad vid flera tillfällen, bland annat för den våldsamma attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Klev upp som nästeschef i februari i år.

– Du kan dra åt helvete din jävla fitta.


Foto: Polisen

Jimmy Andersson, 27

Chef näste 2 (Västra Götaland och Hallands län)

Äger en gård utanför Skara som blivit till en samlingsplats för möten. Drev process mot staten för att få vapenlicens - men förlorade. Straffad vid flera tillfällen bland annat för våldsbrott, övergrepp i rättssak och hets mot folkgrupp.

– Ni är en så jävla oseriös tidning så man kommenterar inte ens er. 


Freddy Nerman, 27

Chef näste 3 (Skåne och Blekinge)

Har varit aktiv i organisationen sedan början av 2010-talet innan han i februari utsågs att leda Nordiska motståndsrörelsen i Skåne och Blekinge. Greps i samband med NMR:s demonstration i Stockholm 2016 där ett 40-tal medlemmar stormade polisen. Tidigare ostraffad.

Expressen har sökt Nerman.


Foto: Christoffer Hjalmarsson

Ingemar Westerbring, 39

Chef Näste 4 (Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län)

Engagerade sig redan i slutet av 90-talet i Nationalsocialistisk front. Inledde enligt egen uppgift kontakten med NMR 2008, då han blev stödmedlem. Avslöjades under förra året att han helt lagligt får bära vapen genom vapenlicens.

– Du är en falsk lögnare som fiskar efter idiotsaker. Ring inte mig mer.


Foto: Christoffer Hjalmarsson

Pär Sjögren, 37

Chef näste 5 (Dalarna)

Dömd vid ett flertal tillfällen bland annat för brott mot knivlagen, olaga hot, hemfridsbrott, misshandel och hets mot folkgrupp. Sjögren sitter som ersättare - för ett SD-mandat - i Borlänges kommunfullmäktige.

Sjögren avböjer att kommentera.


Foto: Stefan Soderström

Robert Eklund, 42

Chef näste 6 (Västerbotten och Norrbotten)

Skriver för Nordfront och är ansvarig för nazistorganisationens IT-satsningar. Dömd vid många tillfällen, bland annat för brott mot knivlagen, vapenbrott, våldsamt motstånd, misshandel, grovt rattfylleri och stöld.

– Du kan dra åt helvete.


Magnus Wardmo, 48

Chef näste 7 (Småland och Öland)

Har varit aktiv i den nazistiska rörelsen sedan tidigt 2010-tal. Var ordförande för en lokal avdelning av numera nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti. Har flera fängelsestraff bakom sig för bland annat grova våldsbrott.

– Ni ljuger hela tiden så jag är inte intresserad av att prata med er


Emanuel Lärkestål, 31

Utgivare för Nordfront

Är utgivare för NMR:s nättidning Nordfront. Åtalades i förra veckan för hets mot folkgrupp efter en Hitlerhyllning på sajten.

– Jag har inget att säga dig så du behöver inte säga nåt mer.


Simon Engelin, 25

Gruppchef kampgrupp i Göteborg

Aktiv medlem i Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg, med ett förflutet i numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti. Dömdes tidigare i år, mot sitt nekande, för brott mot knivlagen. Har stöttat de misstänkta bombnazisterna under häktningsförhandlingarna.

– Jag kan hänvisa till våra tidigare uttalanden.


Foto: EXPO

Viktor Melin, 23

Åtalad i nazistbombshärvan

Är en av de huvudmisstänkta i nazistbombsutredningen i Göteborg. Var under förra året gruppchef för en av NMR:s kampgrupper och har längre tillbaka ett digert straffregister avseende bland annat misshandel och narkotika.

– Han erkänner bara innehav av en tingest som hittades hemma hos honom, säger Viktor Melins advokat Michael Hansson.


Foto: David Lagerlöf/Expo

Jimmy Jonasson, 50

Åtalad i nazistbombshärvan

Är en av de huvudmisstänkta i nazistbombsutredningen i Göteborg. Poserar på demonstrationer med NMR under 2016 med organisationens symbol för särskilt aktiva medlemmar. Ska enligt åklagaren ha förvarat det sprängämne som användes vid dåden. Förekommer enbart med trafikmål tidigare.

– Han förnekar fortfarande alla brott, säger Jimmy Jonassons advokat Thomas Håkansson.


Foto: EXPO

Anton Thulin, 20

Åtalad i nazistbombshärvan

Aktivist i NMR som misstänks för inblandning i försöket att spränga flyktingboendet Lilleby camping i Göteborg i januari. Nekar till brott.

Expressen har sökt både Thulins advokat Svend B Christiansen och Thulin själv.