Nya domen: Nazisternas demonstrationstid kortas

Enligt det nya beslutet ska Nordiska motståndsrörelsen avsluta sina tal redan klockan 15, inte klockan 16 som tidigare.
Foto: Sven Lindwall
Gais-spelarna Simon Silverholt och James Sinclair jublar under en match tidigare i år.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd begränsas ytterligare.

Tidigare har demonstrationsvägen kortats – nu får nazistanhängarna kortare tid på sig att genomföra sin marsch med tillhörande tal enligt ett beslut i kammarrätten i Göteborg.

– Det här underlättar ofantligt mycket för oss, säger Erik Bergkvist, klubbchef i Gais som möter Brommapojkarna på Gamla Ullevi samma eftermiddag.

Nordiska motståndsrörelsen har tidigare protesterat mot att marschvägen kortats och uppgett att de kan komma att trotsa beslutet.

Beslutet som kammarrätten offentliggjorde på fredagen innebär att Nordiska motståndsrörelsens marsch på i central Göteborg på lördag begränsas ytterligare. 

Tidigare har marschens demonstrationsväg kortats. 

Nu kortas också den tid nazistorganisationen har till förfogande för demonstrationen med en timme.


LÄS MER: Sex frågor och svar om NMR


Samtidigt följer kammarrätten förvaltningsrättens bedömning i var samling och slut på marschen ska vara - alltså att samlingen sker något norrut från Bokmässans entré och att marschen avslutas vid Gamla Ullevi.

– Det beror på klagomålet från Svenska fotbollförbundet med de nya uppgifterna om att det är en match med förväntad ganska stor publiktillströmning samtidigt som demonstrationens slut skulle ha varit, säger Raymond Grankvist, kammarrättslagman vid kammarrätten i Göteborg.

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg på lördag.
Foto: SVEN LINDWALL

"Fanns inga uppgifter om matchen"

Enligt det nya beslutet ska Nordiska motståndsrörelsen avsluta sina tal redan klockan 15, inte klockan 16 som tidigare. 

Vid 17 är det avspark på Gamla Ullevi för den tidigare utannonserade gratismatchen mellan Gais och Brommapojkarna.

– I förvaltningsrättens dom finns det inga uppgifter om den matchen. Jag vet inte om de visste om den eller inte, men nu har den kommit i fokus och insläppet sammanfaller i princip med sluttiden för demonstrationen. Med hänsyn till ordning och säkerhet har vi valt att korta demonstrationstiden, säger Raymond Grankvist.

Erik Bergkvist, Gais klubbchef.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Gais gläds självklart åt beskedet.

– Den spontana reaktionen är att detta underlättar ofantligt mycket för oss. I bästa fall är marschen helt avvecklad när vår publik börjar strömma till Gamla Ullevi och det gör att det blir jättemycket enklare. Den oro som har funnits innan kanske försvinner hos några. Det är otroligt skönt att vi slipper det här orosmomentet och det är positivt för fotbollspubliken, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.

"Vill inte att tredje part drabbas"

Hur har er dialog med polisen varit?

– Vi är jättenöjda med att vi har blivit så inkluderade i det här. Att vi har en offentlig tillställning som krockar med detta (nazisternas demonstration) har inte varit lätthanterligt, men polisen har sett oss som en väldigt stor part. Man vill inte att utomstående eller tredje part ska drabbas.

Var det ett alternativ att flytta matchtiden?

– Det alternativet fanns, men det är så många faktorer som spelar in. Det hade inte blivit bra och under resans gång har vi känt oss trygga med polisens arbete.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg kortas med en timme.
Foto: LOVISA WALDECK

Nordiska motståndsrörelsen hade också överklagat beslutet. De ville fortsätta ha rätt att marschera fram till Gustaf Adolfs torg, i första hand nedför Avenyn som de ville i sin ansökan. 

I andra hand ville de att kammarrätten skulle besluta enligt polisens första besked att marschen skulle gå via Gamla Ullevi men fortsätta inte långt från Synagogan med avslut på Gustaf Adolfs torg.

Men Nordiska motståndsrörelsens överklagande gick inte igenom.

Ingen avgörande inskränkning

Polismyndigheten har i ett yttrande till kammarrätten uppgett att de fått lägga om sin planering efter förvaltningsrättens beslut i början av veckan. 

"Med de nya planerade insatserna och åtgärderna görs bedömningen att ordningen och säkerheten kan upprätthållas vid västra sidan av Gamla Ullevi"

Att nu kort inpå marschens genomförande återgå till att den ska avslutas på Gustaf Adolfs torg, menade polisen inte var lämpligt.


LÄS MER: Ambassadens varning – inför nazistmarschen


En bedömning som kammarrätten nu delar.

"En viss justering av sluttiden kan inte heller anses utgöra någon avgörande inskränkning av NMR:s möjlighet att utöva sin mötes- och demonstrationsfrihet", skriver kammarrätten och nämner att tiden som avsatts tidigare också var avsatt för en längre marschsträcka än den som nu är aktuell.

Nordiska motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg vill inte kommentera beslutet.

– Det är sjukt att du ens ringer mig, säger Pär Öberg.