Nazistledaren Simon Lindberg har släppts

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
NMR-ledaren Simon Lindberg och nästeschefen Robert Eklund sitter anhållna misstänkta för våldsamt upplopp i Göteborg.
Foto: NORA LOREK
Ingemar Westerbring, nästeschef i södra Norrland
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON
Foto: NORA LOREK
Foto: NORA LOREK

Delar av Nordiska motståndsrörelsens ledning utreds för våldsamt upplopp efter tumultet i Göteborg i helgen.

Men vid halv tre på måndagen meddelade ledaren Simon Lindbergs advokat Göran Insulan att hans klient släppts.

– En poliskvinna ringde upp mig och berättade att hon hade hållit ett förhör med Simon och att anhållningsbeslutet hävts, säger Göran Insulan.

Ytterligare två nazistledare greps under lördagen: Ingemar Westerbring och Robert Eklund, nästeschefer för Nordiska motståndsrörelsen i södra respektive norra Norrland.

Totalt satt under måndagsmorgonen 22 personer anhållna misstänkt för våldsamt upplopp i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen samling i Göteborg i helgen. Bland de 22 högerextremisterna fanns tre av organisationens höga ledare.

De greps i samband med att Nordiska motståndsrörelsen lämnade den tänkta vägen fram till samlingsplatsen i centrala Göteborg.

LÄS MER: 23 anhållna efter bråken i Göteborg 

Nazistledare med vapenlicens

● Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg greps tidigt vid Lisebergs station då hans medlemmar och aktivister vägrade stanna på polisens uppmaning och tumult uppstod. Simon Lindberg är tidigare straffad, flera år tillbaka, för att varit inblandad i en attack mot RFSL:s lokaler i Kristianstad. Han står också åtalad för hets mot folkgrupp efter en demonstration tidigare i år. Något han nekar till. Under måndagseftermiddagen släpptes Simon Lindberg.

● Nästeschefen för norra Norrland och IT-chefen Robert Eklund var en av de som gick längst fram i tåget med övriga ledare inom Nordiska motståndsrörelsen och greps. Han är tidigare dömd för bland annat vapenbrott, våldsamt motstånd, brott mot knivlagen och misshandel. 

● Den tredje ledaren som utreds för våldsamt upplopp är nästeschefen för södra Norrland, Ingemar Westerbring. Han är tidigare ostraffad och är en av de ledare för Nordiska motståndsrörelsen som innehar vapenlicens, vilket Expressen kunde avslöja förra året.

LÄS MER: Anhållne nazistledarens våldsamma förflutna 

Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon LIndberg talar i samband med sommarens upplaga av Almedalen.
Foto: SVEN LINDWALL

Hets mot folkgrupp

Simon Lindberg och Ingemar Westerbring ingick också i den demonstration, utan tillstånd, som genomfördes nedför Avenyn för två veckor sedan. Arrangörerna av den demonstrationen utreds nu för brott mot ordningslagen, vilket polisen tidigare meddelat. Dessutom pågår en utredning om hets mot folkgrupp.

Göran Insulan är förordnad offentlig försvarare åt Simon Lindberg:

– Han förnekar brott och eftersom det pågår förundersökning är det sekretess och jag har inga ytterligare kommentarer, säger Göran Insulan under måndagsförmiddagen.

När GT är i kontakt med Insulan vid halv tre-tiden på måndagen meddelar han att Simon Lindberg släppts.

– En poliskvinna ringde upp mig och berättade att hon hade hållit ett förhör med Simon och att anhållningsbeslutet hävts, säger Göran Insulan.

Göran Insulan säger att han inte vet om hans klient är fortsatt misstänkt, men Nordiska motståndsrörelsen själva uppger att de fått information om att misstankarna mot ledaren kvarstår. GT söker åklagarmyndigheten för information.

Robert Eklund och Ingemar Westerbrings advokater har inte varit möjliga att nå. Men Nordiska motståndsrörelsen har efter händelsen förnekat att det rört sig om något våldsamt upplopp vid de tillfällen ledarna gripits. 

De menar bland annat att en grupp aktivister greps mer eller mindre slumpvis i samband med att de kom i från de övriga, däribland de två trumslagarna som gick längst fram i tåget och en av Nordiska motståndsrörelsens fotografer.

Nordiska motståndsrörelsen stoppades vid Lisebergsstationen av ett stort polisuppbåd.
Foto: NORA LOREK

Vänsterextremister i bråk

– Det handlar om sammandrabbningarna mellan NMR och polisen utanför Ica Focus, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg. 

Ytterligare en person sitter anhållen efter oroligheterna i Göteborg, där även vänsterextrema motdemonstranter gick till attack mot polisen med knallskott och tillhyggen. Om den personen tillhört vänstersidan eller någon annan gruppering är inte helt klart.